Hlavní obsah

Kapr před tribunálem o dalších důkazech mlčel jako ryba. Policie mu prý zakázala mluvit

Sliboval přesvědčivé důkazy, které vnesou do údajné korupční kauzy konečně jasno, po týdnu se však majitel fotbalového Střížkova Karel Kapr vinící Olomouc, resp. jejího gólmana Petra Drobisze z uplácení čtyřlístku jeho hráčů sumou 300 tisíc korun, před strahovským fotbalovým tribunálem opět vykroutil a vymohl si další odklad. Údajně na popud policie!

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr přichází na jednání disciplinární komise ČMFS.

Článek

Takže opravdu jste ani při druhém stání  žádné důkazy nepředložil? Skutečně jste nevyrukoval se slibovanými trumfy?

Nechávám si ještě týden či deset dnů, protože orgány činné v trestném řízení mně doporučily, abych další důkazy nepředkládal. Co doporučily, přímo zakázaly, protože by to mohlo zmařit celé vyšetřování.

Fotbalový tribunál musel být z vašich nenaplněných slibů rozčarovaný...

Neříkal nic, jen jsme se dohodli na dalším sezení během čtrnácti dnů.

Přesto pořád tvrdíte, že máte v ruce avizované důkazy, které úplatkářskou kauzu rozštípnou. Naznačíte, jakého rázu jsou?

Právě to si nechám pro sebe.

Figuruje mezi důkazy i ona inkriminovaná obálka, v níž měl olomoucký gólman Drobisz vašim hráčům tři sta tisíc předat?

Inkriminovaná obálka samozřejmě existuje a mezi zmiňovanými důkazy bude pochopitelně figurovat. Ostatně, ve středu ji budu předkládat policii.

Oněch údajných tři sta tisíc, které vaši hráči převzali jako úplatek, však už předložit nemůžete. Myslíte i ex post, že bylo moudré posílat je na účet fotbalového svazu bankovním převodem? Vždyť i bankovky mohly svědčit jako důkaz...

V jakém smyslu by mohly bankovky svědčit?!

Mohly se na nich objevit otisky prstů, kriminalisté mohli zjistit stopy DNA a podle nich třeba i určit, zda neprošly na Hané někomu rukama...

Na tři čtvrtě roku starých bankovkách těžko. Tomu nevěřím.

Stopy DNA se dají sice zjistit i po letech, jenže vy jste měl možnost bankovky předat policii nebo státnímu zástupci okamžitě poté, co vaši hráči finanční hotovost převzali. Před tři čtvrtě rokem!

To jsem nemohl, protože jsem neměl hotové notářské zápisy.

Jenže výpovědi vašich hráčů u notáře byly hotové na konci roku. Pořád tedy existovala možnost pátrat, hledat, zjišťovat...

Jenže disciplinárka mě předvolala na Strahov a chtěla, abych přinesl všechny důkazy, které mám. Proto jsem i peníze složil na účet.

Paradoxně na účet svazu. Jenže na Strahově vaše peníze nechtějí...

I o tom jsme se před disciplinárkou bavili. Dozvěděl jsem se, že peníze budou dány do úschovy a my jako klub ji budeme platit.

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr přichází na jednání disciplinární komise ČMFS.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Co na tento krok, který zavání tak trochu jako zametání stop, policie. Ostatně, už jste byl u výslechu?

Dnes jsem byl u jisté konfrontace, ve středu jdu k výslechu.

Oháníte se výpovědí čtveřice vašich hráčů před notářem. Pořád jste přesvědčen, že tyto písemnosti mohou sloužit jako průkazný materiál pro vyšetřovatele či fotbalový tribunál?

Bez notářských zápisů bychom se vůbec z místa nepohnuli. Samozřejmě že k nim jsou zapotřebí i další důkazy, o nichž se zatím zmiňovat nebudu a nechci.

Celá údajná korupční kauza je krajně nepřehledná a nejasná. Nemáte obavy, aby se neobrátila proti vám?

Vůbec ne. Stojím si za svým, hráči také. Dokonce jsem navrhl, aby došlo ke konfrontaci mezi Drobiszem a našimi fotbalisty, přišel jsem i s nápadem na veřejné zasedání disciplinární komise, ale nepochodil jsem. Stejně tak mně nebylo umožněno zúčastnit se výpovědi gólmana Drobisze.

Jenže vy už nejste v celé kauze jen žalujícím, ale i žalovaným. Ředitel Olomouce a předseda legislativní rady ČMFS Jiří Kubíček podal fotbalovému tribunálu podnět, aby s vámi zahájil disciplinární řízení.

To mě nepřekvapuje, nějak se bránit musí. A brání se útokem. Dokonce tvrdí, že se bojí o svůj život, že mně připadá hodně nadnesené.

Reklama