Hlavní obsah

Prachy jsem vzal. Od Drobisze a na stadiónu, stojí si za svým Obermajer

Radek MalinaSport.czPrávo

Žádný dramatický zvrat se v úplatkářské kauze před strahovským tribunálem nekonal ani poté, co před ním v úterním odpoledni vypovídali čtyři střížkovští fotbalisté, kteří měli od gólmana Hanáků Drobisze převzít třistatisícový úplatek. A to přesto, že třeba Obermajer se si stál tvrdě na svém: „Ty prachy jsem převzal. Od Drobisze a na olomouckém stadiónu!“

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý hráč Bohemians Praha Miroslav Obermajer po slyšení před disciplinární komisí, která se snažila vyřešit údajnou korupci ze strany Sigmy Olomouc.

Článek
Fotogalerie

V půlhodinových rozestupech předstupovali fotbalisté Bohemians před disciplinární komisi. Zatímco útočník Roman Dobeš ze strahovského sídla vykročil bez prodlevy, dnes už bývalého hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera „griloval“ Goldův tribunál mnohem déle.

Přísáháme, mluvíme pravdu, opakovali hráči

Obermajera však z míry nevyvedl. „Zopakoval jsem disciplinární komisi výpověď, kterou jsem učinil u notáře. Řekl jsem jen pravdu,“ řekl v současnosti hráč Vyšehradu. „Disciplinární komisi jsem vlastně jen zopakoval výpověď od notáře, na které si trvám,“ přitakal i Dobeš. "Stojím si za svým. Zopakoval jsem výpověď z notářského zápisu. Rozhodně svého kroku nelituji," připojil se Marek Kincl, útočník Bohemians Praha.

Oba se zapřísahali, že nemají důvod se obávat zvratu šetření ve vlastní neprospěch, protože pokud by se další důkazy nenašly, disciplinární komise by klidně mohla hráče Bohemians potrestat za přijetí úplatku. „Mám čisté svědomí a na rozdíl od jiných se nemusím koukat při  odpovědích do země,“ vykládal Obermajer. "Rozhodně se nemám čeho bát. Vždyť jsem nic špatného neudělal,“ prohlásil rázně Dobeš.

"Ničeho se nebojím. Přece bych ze sebe nedělal vola a lhal všem do očí. Klidně půjdu na detektor lži," zvěstoval odhodlaně David Zoubek. "Mám totiž pocit, že disciplinární komise nám nevěří. Hodně slovíčkařili. Ale kdybych neměl čisté svědomí, těžko bych přišel bez právníka," přesvědčoval Zoubek.

Obermajer: Peníze jsem předal Zoubkovi

Jejich svědomí nijak nenahlodává ani fakt, že údajný pokus ze strany olomouckého klubu o uplácení nenahlásili okamžitě svazu či snad orgánům činným v trestním řízení, za což je pochopitelně rovněž může stihnout trest. „Vše jsem oznámil vedení klubu, které se na základě dostupných informací shodlo na nějakém postupu. Nic jsem nezanedbal,“ tvrdil Dobeš. „Peníze jsem po zápase v Olomouci od brankáře Drobisze převzal a v autobuse jsem je předal Zoubkovi. Na tom si trvám,“ zopakoval pak ještě Obermajer.

"U předání jsem nebyl, ale hned v autobuse mi Obermajer obálku předal. Bylo totiž domluvené, že celý obnos předám klubovému šéfovi Kaprovi já. Druhý den jsem tak skutečně za doprovodu Obermajera učinil. Ještě v autobuse jsem se podíval, jestli v obálce jsou skutečně peníze a ne třeba nastříhaný papír. Všechny bankovky byly dvoutisícové hodnoty, ale jestli se jednalo o tři sta tisíc netuším, protože jsem to nepřepočítával," prohlásil David Zoubek, bývalá opora Bohemians Praha působící nyní v Kladně.

I ve světle výpovědí bývalých spoluhráčů vypadal Dobeš sebejistě. „Nevím, proč by se měla tahle kauza obrátit proti nám. Co jsem věděl, to jsem disciplinární komisi řekl. Potvrdil jsem ve své výpovědi, že mě před vzájemným zápasem kontaktoval Drobisz,“ sypal ze sebe útočník Pražanů.

Zoubek: Kapr řekl, ať se o nic nestaráme

Ani absence chybějících důkazů, neboť notářsky ověřené zápisy jimi rozhodně nejsou, se neděsí. „Netuším, jestli má klubový šéf Kapr další důkazy. On s námi postup v téhle události nijak nekonzultuje,“ pokrčil rameny Dobeš. „Já jsem disciplinární komisi nemohl nic konkrétnějšího říct, protože jdu teprve v pátek k výslechu na policii. A její zástupci mi doporučili bližší detaily nezveřejňovat,“ vysvětlil Obermajer.

"Já vše oznámil klubovému šéfovi Kaprovi, který řekl, ať se o nic dalšího nestarám. Zvolený postup mi přišel dostačující. Jestli se vše obrátí proti nám, tak vážně nevím," krčil rameny Zoubek. "Pak bych totiž litoval, že jsem si měl ty peníze nechat a mlčet. Ale věřím, že třeba na obálce najdou otisky a celá kauza se kvůli fotbalu samotnému vyřeší," přál si Zoubek, který ještě upozornil, že existuje i zápis o převzetí peněz Kaprem od hráčů hned den po utkání v Olomouci.

."Trestního stíhání se nebojím, neboť jsem vše nahlásil majiteli klubu. Zákony ale neznám, nejsem právník," uzavřel vystoupení hráčů Bohemians před disciplinární komisí Kincl, který Strahov opustil jako poslední z hráčů pražského klubu.

Připravujeme další podrobnosti

Reklama