Hlavní obsah

Půjdou hráči na detektor lži? Střížkovští nejsou proti, Drobisz se chce poradit

Zdeněk PavlisSport.cz

Nakonec nezbude, než aby se aktéři údajné úplatkářské kauzy podrobili výslechu na detektoru lži. Jedině tak bude zřejmě možné korupční aféru z loňského jara rozplést, neboť ani úterní výslechy aktérů strahovským fotbalovým tribunálem do ní jasno nevnesly. Majitel Střížkova Karel Kapr už tuplem ne, neboť sice opět tvrdil, že další důkazy o uplácení má, ale poskytnout je nemůže. Na doporučení policie...

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hráč Bohemians Roman Dobeš po slyšení před disciplinární komisí, která se snažila vyřešit údajnou korupci ze strany Sigmy Olomouc.

Článek

Detektor lži bude zřejmě možností, jak se Goldova disciplinární komise dobere pravdy. I proto aktérům korupční kauzy navrhla, aby se výslechu na detektoru podrobili.

Zoubek: Klidně na detektor půjdu

„Apelovali jsme na ně, aby v rámci trestního řízeni policii o výslech na detektoru požádali. Nutit je k tomu ale nemůžeme,“ prozradil šéf fotbalového tribunálu Jiří Golda.

Střížkovští fotbalisté, kteří obvinili olomouckého gólmana Drobisze z uplácení a měli od něho 30. května loňského roku po ligovém duelu na Hané převzít inkriminovaných 300 tisíc korun, nejsou proti, brankář Hanáků si vzal čas na poradu se svým právníkem.

Bývalý hráč Bohemians David Zoubek po slyšení před disciplinární komisí, která se snažila vyřešit údajnou korupci ze strany Sigmy Olomouc.foto: Právo/Michaela Říhová

„Klidně na detektor půjdu,“ souhlasil David Zoubek, jeden ze čtveřice střížkovských hráčů, jimž Golda výslech navrhl. Ani ostatní proti nebyli. „Za svou pravdou si stojím a ničeho se nebojím. Ani třeba trestního stíhání, že jsem pokus o uplácení neohlásil už loni na jaře. Nejsem právník, zákony neznám, prostě jsem informoval majitele klubu,“ opakoval nejzkušenější z nich Marek Kincl.

"Peníze jsem vzal. Od Drobisze a na stadionu," stál si za svým i při úterním jednání Miroslav Obermajer, který už na Střížkově skončil a obléká barvy Vyšehradu.

„Drobisz nám odpověděl, že by se musel poradit se svým právníkem,“ vyzradil Golda, ale hned dodával: „Ale jeho právník pan Konečný hned řekl, že by s tím v zásadě neměli mít problémy.“

Kapr konfrontaci nepřipustil

Disciplinárka chtěla učinit i pokus s přímou konfrontací dvou hlavních aktérů celé kauzy - tedy olomouckého Drobisze a exstřížkovského Obermajera.

„Zajímalo nás hlavně patnáct minut, kdy se tito dva hráči měli sejít, chtěli jsme vědět, jak setkání proběhlo a co se během něho dělo. Jenže Obermajer na doporučení pana Kapra konfrontaci odmítl. Prý proto,že by sděloval skutečnosti, jež jsou předmětem policejního vyšetřování,“ musel si připadat šéf fotbalového tribunálu bezmocný.

Střížkovský boss další důkazy tají

Zvláště, když střížkovský fotbalový boss Karel Kapr žádné nové důkazy o uplácení nepředložil. „Policie mně to doporučila. Jsou předmětem vyšetřování, já jsem navíc ve středu předvolán k výslechu!“ prohlásil Kapr.

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr přichází na jednání disciplinární komise ČMFS.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

K výslechu je samozřejmě předvolán nejen on, ale i jeho hráči. „Jen já zatím předvolání nedostal,“ krčil rameny Marek Kincl.

Golda nechce posuzovat, kdo je věrohodný

Zákonité, že v panující konstelaci nechtěl předseda fotbalového tribunálu Golda o svých pocitech z celého jednání mluvit.

Brankář Olomouce Petr Drobisz přichází ke slyšení před disciplinární komisí, která se snažila vyřešit údajnou korupci hráčů Bohemians Praha.foto: Právo/Michaela Říhová

„Výpovědi hráčů Střížkova na nás působily přesvědčivě. Pozice Drobisze, který si nepamatuje, zda pražským hráčům telefonoval nebo posílal esmesky, je ovšem složitější, to je nám jasné,“ jen naznačil, s jakými pocity do dalšího martyria půjde a pod  jakým dojmem se bude snažit korupční kauzu rozplést.

Třeba mu nakonec opravdu pomůže až detektor lži...

Reklama