Hlavní obsah

Chtějí mě poškodit a udělat nedůvěryhodným, hájí se Obermajer

Radek Malina, Zdeněk PavlisSport.czPrávo

Mluvil přesvědčivě. A velmi trpělivě. Při odpovědích neváhal. Miroslav Obermajer, bývalý fotbalista Bohemians Praha a nynější opora Vyšehradu, dorazil na smluvený rozhovor s předstihem. Dal si malé espresso. Nepůsobil nervózně. Přitom k debatě svolil jen krátce poté, co se objevila nahrávka rozhovoru člena Výkonného výboru ČMFS Petra Voženílka s ředitelem olomouckého klubu Jiřím Kubíčkem, v kterém člen nejužšího svazového vedení vypráví o své debatě s Miroslavem Obermajerem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý hráč Bohemians Praha Miroslav Obermajer odmítá všechny spekulace, jež rozhovor mezi Voženílkem a Kubíčkem obsahuje.

Článek

„Nechápu, jak může Voženílek někde vykládat téma našeho rozhovoru. Měl jsem ho za kamaráda. Asi jsem se spletl,“ kroutil hlavou šestatřicetiletý fotbalista, který je klíčovým svědkem v korupční aféře planoucí mezi Bohemians Praha a Sigmou Olomouc. Právě on měl totiž převzít úplatek tři sta tisíc korun od brankáře Sigmy Petra Drobisze po posledním zápase minulého ligového ročníku. V nahrávce mezi dvěma funkcionáři je řeč o Obermajerovi coby muži, jemuž je vyhrožováno.

Souvisí nahrávka rozhovoru Petra Voženílka s Jiřím Kubíčkem, v němž jste hlavním tématem, s korupční aférou v Olomouci?

S ničím to nesouvisí! Já se Voženílka informativně ptal, jaké kroky mám udělat ohledně arbitráže. Vůbec nechápu, co tohle znamená.

Podle tvrzení Petra Voženílka jste prohlásil, že vám někdo vyhrožuje dokonce Ukrajinci?

Vůbec ne. K tomu se nehodlám vyjadřovat. S Voženílkem jsem se bavil ohledně arbitráže. Vy to spojujete... Může to určitě vypadat, že jsem snadno manipulovatelný, protože jsem dlouho nebral výplatu. Nevím, co bych na to řekl. Nechápu, jak za mě může někde mluvit. Rozebíral jsem s ním věci ohledně své smlouvy. Petra jsem měl za kamaráda. Poprosil jsem ho o radu, jak postupovat při arbitráži. A on zavolá Kubíčkovi. To je extratřída...

Bývalý fotbalista Bohemians Praha Obermajer (vpravo) v souboji s teplickým Vondráškemfoto: Právo/Michaela Říhová

Voženílek také v nahrávce říká, že jste ovlivňoval zápasy.

Říkal jsem mu něco úplně jiného, je to nesmysl! Nikdo mi nevyhrožuje. Je to lživé. Nechci mít žádné problémy. Na Voženílka jsem se obrátil, jestli mi pomůže. Ptal se mě, proč jsem odešel z Bohemians. Řekl jsem, že kvůli výkonnosti. Nebyl jsem spokojený, jak hraji. I vedení mi říkalo, že nemám dostatečnou výkonnost. Abych si našel hostování.

Že jste s Voženílkem mluvil, to popřít nemůžete.

Ne. Ale nechápu, že někomu předává informace k arbitráži. Vždyť mě může poškodit. Nechápu, jak může někde mluvit o mém případu.

Vážně vám nikdo nevyhrožoval, nevydíral vás?

Ne. Nikdo mi nevyhrožuje. Neměl mi kdo a proč vyhrožovat.

Ale pokud by bylo pravdivé Voženílkovo tvrzení, že jste ovlivňoval zápasy, mohlo by se jednat o důvod k vydírání.

Celé je to smyšlené. Vy se nesnažíte hledat pravdu.

Údajně jste podle Voženílka řekl, že máte s vedením Bohemians problémy?

Řekl jsem, že s nimi mám problémy ohledně smlouvy! Ale jak Voženílek vše vylíčí... Řekl jsem mu, že nechtějí kontrakt plnit. Ale to není vyhrožování.

A tvrzení Voženílka, že vás majitel Bohemians Praha Karel Kapr manipuluje?

Vůbec ne. Celá ta aféra projednávaná u disciplinární komise je pravdivá. Případ je jasně daný. Převzal jsem od Drobisze peníze. A víc se k tomu nechci vyjadřovat. Jestli je ta nahrávka na objednávku, na jejímž základě se olomoucká strana snaží něco zpochybňovat... Je to šílené. Snaží se arbitráž vztáhnout k aféře s Olomoucí.

Jaké jsou vaše vztahy s panem Kaprem? Skutečně jste s ním problémy, jak tvrdí Voženílek v rozhovoru s Kubíčkem, nikdy neměl?

Ne. To odmítám. Normálně jsme se sešli před úterním zasedání disciplinární komise. A domluvili se, že nejdříve vypovím podrobnosti na policii, abych nenarušil vyšetřování. Takové bylo i doporučení policie. Můj vztah s panem Kaprem je normální. Mezi námi není žádný problém. Arbirtáž je otázka mé smlouvy, mých peněz. Buď se to vyřeší u arbitráže, nebo se domluvím s panem Kaprem.

Máte pocit, že telefonická nahrávka je pokusem vás zdiskreditovat?

Chtějí mě poškodit, pomlouvat, udělat mě nedůvěryhodným. Myslel jsem, že volám kamarádovi, aby mi poradil, jak mám postupovat k arbitráži. A ve finále se z toho vyklube, že já budu za prodavače zápasů. To je k smíchu. Je mi to jasné, jestli je telefonát na objednávku pro pana Kubíčka. Už mi vše začíná zapadat. Takže jde vlastně o takové svědectví udělané pro Kubíčka. On ví, kde je pravda. Takhle chce zpochybnit důkazy.

Takže si Voženílek vše vymyslel?

Ne všechno. Ohledně arbitráže jsou tam pravdivé věci.

A co se týče vydírání?

To je vymyšlené! Absolutně vylučuji, že by mě pan Kapr vydíral, vyhrožoval mi.

Takže vám nikdo nevyhrožuje?

Ne, ne, ne. Od takového tvrzení se distancuji.

Co jste tedy Voženílkovi vlastně řekl?

Nejsem si přesně vědom, jak jsem ten rozhovor vedl. Možná jsem řekl, že mi Bohemians dluží peníze a že netuším, co chtějí dělat s mojí smlouvou. Mám se Střížkovem problém, protože mám platnou smlouvu a oni ji zpochybňují. Mám nějaké splátky, potřebuji je platit. Byl jsem přesvědčený, že do června budu mít smlouvy plněné. Že nemám peníze? Nemám, prostě jsem nebral! Ale aby mi někdo podsouval, že mi někdo vyhrožuje a spojoval vše s tím, že já budu jinak vypovídat, to vůbec!

Spojitost arbitráže s úplatkářskou aférou a případným vyhrožováním tedy odmítáte?

Absolutně! Je to úplně nesmyslné!

Reklama