Hlavní obsah

Musíme kluky psychicky pozvednout, říká nový kouč Kladna

S těžkým úkolem převzal ve čtvrtek fotbalisty Kladna nový kouč Stanislav Procházka, který nahradil odvolaného Martina Hřídela. Zkušený dvaašedesátiletý trenér má při své premiéře v nejvyšší soutěži osm kol na to, aby se pokusil Středočechy dotáhnout z posledního místa v tabulce na nesestupové příčky, na které jeho noví svěřenci ztrácejí šest bodů. Procházka chce z mužstva sejmout psychickou deku a vidět, že hráči v každém utkání bojují jako o život.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zraněný kladenský záložník Ondřej Szabo.

Článek

"Krása je nám k ničemu, my potřebujeme začít dělat body. Když budou mít hráči sportovní nedostatky, musejí prostě jezdit po zadku. Tady na Kladně to bylo vždy zvykem," řekl Procházka na dnešní tiskové konferenci po prvním tréninku s novým mužstvem.

Tuší, že ho čeká velmi těžký úkol. Výrazně napoví nadcházející čtyři kola, kdy Kladno čekají všichni tři největší soupeři v boji o záchranu střížkovští Bohemians Praha, České Budějovice a Slovácko. "Máme čtrnáct bodů a je potřeba se dostat někam ke třiceti. Bude to obrovská makačka. Všichni říkají, že v neděli proti střížkovské Bohemce to bude rozhodující zápas, ale my hrajeme všech osm zápasů o život a všech osm jich musíme ubojovat," pokračoval zkušený trenér.

Kladenští prohráli jedenáct z posledních dvanácti duelů a podle Procházky je na nich patrná nepohoda. "Musíme kluky psychicky zvednout. Když mužstvo prohraje tolik zápasů za sebou, je dole. Když se nad tím člověk zamyslí, je zázrak, že se po tolika porážkách pokračovalo dál," uvedl Procházka, který vedl například třetiligové týmy Varnsdorfu, Karlových Varů a v letech 1992 až 1994 působil také v japonské Ičihaře. "Na to strašně rád vzpomínám, to byl můj největší zážitek v kariéře," doplnil.

Nabídku nečekal

Nabídku od kladenského vedení nečekal. Zda ji přijme se rozmýšlel také proto, že rodině slíbil, že po 33 letech trenérské kariéry už nebude dál koučovat. "Manželka byla totálně proti, rodina z toho byla hotová. S nabídkou se mi ozvali ve středu večer při televizních novinách, přes noc jsem si to musel rozmyslet. V osm ráno za mnou přijeli a lámali mě. Nakonec mě upovídali, manželka byla naštěstí na rehabilitaci," řekl s nadsázkou Procházka, který na Kladně v minulosti působil jako brankář a středočeský celek pak dokonce vedl v druhé lize.

Po svém kamarádovi Hřídelovi se mu mužstvo nepřebíralo lehce. "Martina lituju, ale každý si tím jednou projde, že ho vylili. Docela ho obdivuju, že tam přežil tak dlouho. Pořád mysleli, že se asi stane zázrak. Kdybych ve Varech třikrát rupnul, zavolali by si mě a končím," podotkl.

Žádná velká kariéra 

Možnost poprvé trénovat v nejvyšší soutěži bere jako velkou čest, i když jde zatím jen o záskok do konce sezony. "Žádnou velkou kariéru asi neudělám, ale na druhou stranu je to odměna za tu životní práci, za těch 33 let trénování. Jdu do toho prostě s tím, abychom se pokusili zachránit. Nechci počítat, kolik bodů bude stačit. My prostě jdeme zápas od zápasu a v každém musíme bodovat," prohlásil Procházka.

Nad tím, že by nynější korupční kauza mohla znamenat pád Olomouce nebo Bohemians z ligy, neuvažuje. "My musíme myslet na to, abychom pod sebe dostali dva mančafty. Musíme se o to pokusit," dodal.

Reklama

Související témata: