Hlavní obsah

VIDEO: Derby plné paradoxů: Vaniak čaroval, Grajciara chtěl Cipro před trefami střídat

PRAHA

Léčba Ciprem zabírá. Vykupitel jarních slávistických hříchů vyhrál i druhé pražské derby, neboť jeho svěřenci po pohárovém vítězství nad Spartou udolali v lize i sousedy od Botiče. „Kdyby ale Vaniak nechytil za bezgólového stavu Hartigovi tutovou branku, asi bychom nad Bohemkou nevyhráli,“ nezapomněl se rozdělit nový slávistický kouč František Cipro o zásluhy i s „čarodějem“ Vaniakem. „Kdyby probuzení pokračovalo i v dalších dvou derby se Spartou, byl bych s ním spokojen ještě víc,“ liboval si nový slávistický kouč František Cipro.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Kopic ze Slavie (vlevo) brání Lukáše Hartiga z Bohemians 1905.

Článek

Nebýt Vaniaka, mohlo vršovické derby opravdu dopadnout úplně jinak. „Bylo by to sice nezasloužené a pro nás kruté, jenže právě takovéto momenty rozhodují. Vaniak ovšem tutový gól za bezbrankového stavu chytil a my za chvíli vedli po Grajciarových trestných kopech 2:0, takže derby bylo de facto rozhodnuto. A nakonec jsme dokonce přidali ještě třetí branku, což je zase hodně kruté pro Bohemku,“ připomínal slávistický trenér Cipro klíčové okamžiky, které sousedské derby rozhodly.

Klokany návrat čaroděje nepotěšil

„Však mně návrat Vaniaka do slávistické brány neudělal ani trochu radost. Zatímco jeho předchůdci nějaké góly pouštěli, takže soupeři Slavie měli vlastně štěstí, my na něm pohořeli. Logicky, protože je to špičkový gólman, který Slavii chyběl,“ přidával se k Ciprovi okamžitě kouč klokanů Pavel Hoftych.

„Proto také v bráně zůstane a bude chytat dál. Když může stát Van der Sar v bráně Manchesteru v devětatřiceti, proč by v té naší nemohl chytat stejně starý Vaniak?!“ nemusel Cipra nikdo přesvědčovat, že „brankářský čaroděj“ je pro jeho tým tou pravou volbou. A měl jí být i v předchozím průběhu jara, což ale nový kouč sešívaných nechtěl ani glosovat, natož pak posuzovat. „Minulost na mě netahejte,“ bránil se.

Ciprovo přiznání: Grajciar měl jít z placu

Zato se nijak nebránil přiznat, že autora dvou parádních gólů Petera Grajciara chtěl vystřídat ještě před tím, než si míč k exekuci trestných kopů narovnal a přesnými trefami do šibenice o osudu derby rozhodl. „I to vypovídá o paradoxech, jaké fotbal přináší. Na lavičce jsme se bavili o tom, že ho vystřídáme, neboť se mu v porovnání s předchozími zápasy příliš nevedlo. Nakonec ale na trávníku zůstal a dal dva góly,“ vypadlo z Cipra.

„Chtěl bych mít v mančaftu také takové hráče, kteří nehrají mimořádně a jsou na vystřídání, aby pak dali dva góly,“ závistivě se pousmál jeho kolega Pavel Hoftych.

V Edenu nepotřebují uklízeče

„Parádní. Vymetl pavouky v šibenicích mé brány, takže v Edenu už uklízeče nepotřebují. My si ale nic jiného než porážku nezasloužili, protože jsme pro Slavii představovali jen příjemného sparing partnera. Kdybychom sem ty dvě zastávky tramvaje od nás z ďolíčku nejezdili, udělali bychom lépe,“ pustil se do kritiky směřující do vlastních řad gólman klokanů Radek Sňozík.

„Ale i já přece říkám - výsledek krutý, ale i svou výší zasloužený. Nedokázali jsme se dostat do hry, ztráceli míče a dělali obrovské množství nevynucených chyb, takže jsme Slavii přímo nutili, aby nás dostala pod tlak. I proto nám nebylo dopřáno, abychom vzdorovali déle než sedmdesát minut,“ uznal i trenér Hoftych, že jeho tým na Ciprem probuzenou Slavii neměl.

Reklama

Související témata: