Hlavní obsah

VIDEO: Po prosincové operaci očí vymetá slávistický záložník Grajciar pavouky

PRAHA

K zápasům nastupoval s čočkami, mimo hřiště nosil brýle. Po skončení ligového podzimu se proto slávistický záložník Peter Grajciar podrobil laserové operaci očí a na jaře hraje jako vyměněný. I v malém pražském derby s vršovickými Bohemians to dokazoval, neboť dvěma trefami z trestných kopů o jeho osudu rozhodl. „Skutečně udělal oproti podzimu zase další pokrok,“ kvitoval výkon šestadvacetiletého slovenského fotbalisty trenér František Cipro.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Janda líbá svému spoluhráči ze Slavie Peteru Grajciarovi kopačku poté, co vstřelil druhý gól do sítě Bohemians 1905.

Článek

Dvakrát si postavil míč k trestnému kopu, dvakrát trefil šibenici Sňozíkovy brány. Však mu také spoluhráč Petr Janda políbil kopačku, zatímco gólman klokanů uznale ucedil: „Vymetl tam pavouky, takže v Edenu už nepotřebují uklízeče.“

Přitom Slavia se v sousedském duelu sedmdesát minut trápila a marně hledala cestu k bráně klokanů. „Oni se poctivě vraceli, takže jsme neustále naráželi do jejich zformované obrany. Nervozitě jsme ale nepropadali, protože trenér nám o přestávce připomínal, že musíme být trpěliví do poslední minuty,“ líčil Peter Grajciar platonické úsilí překonat Sňozíka.

Po sedmdesáti minutách si proto záložník, jenž přišel do Slavie před dvěma lety z Nitry, vzal slovo. Nejprve pomalu od rohového praporku a sedm minut poté opět z trestného kopu dal dva parádní góly a v jásajícím Edenu už nebylo co řešit. „Na tréninku trestné kopy zkouším a v zápasech je kopu rád, takže mně spoluhráči nabádali, abych je zkusil. Při první standardce jsem mířil na zadní tyč, protože to byla podobná situace jako v zápase Evropské ligy s Janovem. Tehdy jsem trefil tyč, tentokrát míč zapadl do sítě,“ popisoval Grajciar první trefu.

Slávistický záložník Peter Grajciar se raduje z branky.foto: Právo/Petr Horník

Přesto před druhou brankou musel spoluhráče od exekuce trestného kopu odhánět. „To jsme se jen s Milanem Černým a Petrem Trappem popichovali, kdo ho kopne. ,Jestli si věříte, klidně kopejte,´ řekl jsem jim a oni mně balón nechali. Viděl jsem, že se Radek Sňozík postavil víc doleva a proto jsem zkusil propasírovat míč k tyči. Dát dva góly tak výbornému brankáři, jako je on, to samozřejmě těší, i když já mezi nimi nedělám rozdíl. Každé ligové trefy si cením.“

Trefit se dvakrát z trestných kopů se povedlo Grajciarovi poprvé v životě. „I jako kluk jsem góly dával, v šestnácti jsem jich doma ve Zvolenu dával za chlapy dokonce pět v jednom zápase, ale standardky jsem nikdy nekopal. Až teď ve Slavii,“ přiznával a netajil, jak moc se těší, až si své parádní trefy vychutná u televize.

Slávistické probuzení také, to se ví. Vždyť pod novým trenérem Ciprem sešívaní vyhráli druhé derby, neboť po pohárovém vítězství nad Spartou udolali i klokany. „Změna trenéra své ovoce přináší a  proto všichni doufáme, že ve výkonech budeme pokračovat. Je to ale i zásluhou kouče Jarolíma, který ve Slavii odvedl za ty roky kus práce,“ neopomněl Grajciar připomenout i podíl Ciprova předchůdce, jenž minulý týden na slávistické lavičce předčasně skončil.

Reklama

Související témata: