Hlavní obsah

Početná smečka honí Spartu, liga chystá dramatický závěr

PRAHA

Uhájí Sparta dvoubodový náskok? Je z jejích pronásledovatelů nejnebezpečnější Ostrava, Teplice nebo Jablonec? A může se do bitvy o titul vložit ještě i pátá Plzeň? Otazníků víří po 23. kole fotbalové Gambrinus ligy víc než dost. K potěše fanoušků, protože tak široký okruh uchazečů o titul už soutěž dlouho nepamatuje. A její závěr slibuje velké drama!

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťan Kucka hlídá před brankářem Blažkem plzeňského Petrželu.

Článek

Velikonoční víkend žádnou nápovědu do mistrovské tajenky nepřinesl. Naopak, po remíze Sparty v Plzni a vítězství Baníku v Teplicích se všechno ještě víc zašmodrchalo. Předpovídat teď scénář příštích kol se bez věštecké koule odváží málokdo.

Všechno mohlo být jinak, kdyby Sparta dokonala další velký obrat a neinkasovala v poslední minutě nastavení vyrovnávací gól. To už by vedla tabulku o čtyři body, což by jí dávalo trochu víc klidu.

„Můžeme jen spekulovat, zda by to byl zásadní únik pro zisk titulu. Vážíme si i remízy v Plzni, protože víme, jaký byl vývoj zápasu a že jsme mohli odjíždět bez bodu. Teď nás čekají další těžké zápasy a ty ukáží, zda jsou naše ambice takové, jaké si představujeme,“ uznal letenský kouč Jozef Chovanec.

S kým ještě hrají lídři
1. Sparta (47 bodů)
24. Slavia (d), 25. České Budějovice (v), 26. Střížkov (d), 27. Ostrava (v), 28. Slovácko (d), 29. Liberec (v), 30. Teplice (d).
2. Ostrava (45 bodů)
24. Slovácko (d), 25. Liberec (v), 26. Bohemians 1905 (v), 27. Sparta (d), 28. Kladno (v), 29. Mladá Boleslav (d), 30. Příbram (v).
3. Teplice (44 bodů)
24. Liberec (v), 25. Příbram (d), 26. Mladá Boleslav (v), 27. Kladno (d), 28. Jablonec (v), 29. Olomouc (d), 30. Sparta (v).
4. Jablonec (44 bodů)
24. Mladá Boleslav (v), 25. Plzeň (v), 26. Brno (d), 27. Střížkov (v), 28. Teplice (d), 29. Slavia (v), 30. České Budějovice (d).
5. Plzeň (40 bodů)
24. Olomouc (v), 25. Jablonec (d), 26. České Budějovice (d), 27. Brno (v), 28. Slavia (d), 29. Střížkov (v), 30. Slovácko (d).
d - doma, v - venku

Nejsme nezkušení, varuje kouč Baníku

Víkendové kolo tedy režíroval ostravský Baník. Sám si dojel pro klíčovou výhru do Teplic, které tak vystřídal na druhé příčce, a jeho nedávný hráč Rajtoral v nastavení v Plzni přibrzdil vedoucí Spartu...

„Jsme druzí, ale do konce chybí sedm kol, hraje se o jedenadvacet bodů. Tohle je taková meziepizoda. Hlavní je, že plníme proklamace, které jsme měli před jarem. Chtěli jsme hrát v tabulce nahoře, a to se nám daří,“ pochvaloval si trenér Miroslav Koubek.

Jeho Baník teď už bude vystupovat v roli jednoho z velkých favoritů. „Uvidí se, jak to zvládneme. V týmu je dost zkušených hráčů, kteří se blíží ke sklonku kariéry a měli by to brát jako velkou výzvu ještě něčeho dosáhnout. Měli by i pozitivně působit na mladé hráče. Myslím si, že nezkušení rozhodně nejsme,“ varuje Koubek konkurenci.

Peltu pořád štve porážka v Liberci

Teplice si v posledních dnech hodně zkomplikovaly skvěle rozehranou sezónu. Nejprve doma v prvním čtvrtfinále poháru prohrály 1:3 s Jabloncem a poté Stínadla padla i v lize. „Musíme se snažit další zápasy vyhrávat, nic není ztraceného, ještě zbývá dost kol,“ krčil rameny obránce Milan Matula, který se vrátil na hřiště poprvé od svého zranění na Slavii.

Jablonec se tedy výhrou nad Olomoucí na svého pohárového soka dotáhl. „Až do zápasu v Liberci jsem byl s mužstvem po všech stránkách spokojený. Výkon v derby mě ovšem hodně zklamal a i když pohárový zápas v Teplicích a ligový s Olomoucí mě trochu náladu spravily, Liberec stále ve mně je a jen tak na to nezapomenu,“ kaboní se klubový šéf Miroslav Pelta.

Pátým vzadu je Plzeň, která by ještě teoreticky mohla do bitvy o titul zasáhnout. „Teď máme před sebou pohárovou odvetu v Příbrami. Když tam dáme gól, měli bychom postoupit. Chceme aspoň do finále! A liga? V ní nás teď čekají těžké zápasy v Olomouci a doma s Jabloncem. V tabulce pravdy máme plus sedm bodů. Kdybychom ještě do konce ligy nějaký přidali, budu spokojený,“ naznačuje kanonýr týmu Marek Bakoš, kterou soutěž viktoriáni preferují.

Sestava 23. kola podle Sport.cz
Kučera (České Budějovice) - Rajtoral (Plzeň), Bolf (Ostrava), Kalina (Mladá Boleslav) - Jarolím (Jablonec), Kucka (Sparta), Sedláček (Mladá Boleslav), Zoubek (Kladno), Grajciar (Slavia) - Vydra (Ostrava), Lafata (Jablonec).

Reklama