Hlavní obsah

Kradou si titul, na příštím EURO už ale chtějí Kadlec s Vydrou válet spolu

Pavel Dosadil, Milan VlčekSport.cz

Zázračné děti. Bohudíky, že český fotbal takové talenty pořád má. A dva sedmnáctiletí mladíci už stojí ve světle ramp v první linii. Václav Kadlec a Matěj Vydra jsou dobří kamarádi, teď si však jdou v bitvě o titul po krku. Gambrinus ligu vede Kadlecova Sparta o dva body před Vydrovým Baníkem. A jejich vzájemný duel na Bazalech může rozhodnout o všem...

Foto: Sport.cz

Baníkovec Matěj Vydra (vlevo) a sparťan Václav Kadlec - kdo s koho?

Článek

Kdo vyhraje titul? „Sparta!“ má jasno Václav Kadlec. „Baník!“ kontruje Matěj Vydra. Žádné překvapení, mladým útočníkům na prahu velké kariéry sebevědomí nechybí.

Rýsuje se před nimi slibná budoucnost, tak nemohou vysedávat jen tak v koutě. Když časopis Hattrick loni v květnu pasoval Kadlece jedničkou mezi padesáti největšími talenty českého fotbalu, měl sparťan hned jasno, komu by první příčku svěřil on sám. „Matěji Vydrovi. Jsme dobří kamarádi, ale je to i výborný fotbalista,“ poukázal Kadlec.

Václav Kadlec
Klub: Sparta Praha. Narozen: 20. května 1992. Váha: 72 kg. Výška: 181 cm. Ligové starty: 34, góly: 6. Číslo dresu: 14.
Do Sparty přišel z Bohemians 1905 v létě 2008 za 10 miliónů korun.
Matěj Vydra
Klub: Baník Ostrava. Narozen: 1. května 1992. Váha: 75 kg. Výška: 179 cm. Ligové starty: 7, góly: 4. Číslo dresu: 9.
Do Baníku přišel z Jihlavy v lednu 2010 za 25 miliónů korun.

Rýsují se pikantní narozeniny

Uběhl rok, Vydra v zimě přestoupil z Jihlavy do Baníku a šlape Kadlecovi na paty. V ligové tabulce i v počtu nastřílených gólů. Na kamarádském vztahu obou talentů se však nic nemění. „Známe se asi dva, tři roky. Z mládežnických výběrů,“ upřesňují oba borci v povídání pro Sport.cz.

Vzájemný duel Baníku se Spartou je ve 27. kole plánován na 1. května. Přesně v ten den bude Vydrovi osmnáct, Kadlec oslaví plnoletost o dvacet dnů později. „Počítáme s tím, že vzájemný zápas bude určitě prezentován také jako duel nás dvou. Ať mě klidně už v 10. minutě vystřídají, jen když vyhraje Sparta...“ usmívá se Kadlec.

Teď jsou mladíci velkými soupeři. Nabízí se však otázka, za jak dlouho by se spolu mohli sejít v útoku národního týmu? „Tak v roce 2014, to bude příští mistrovství světa. A ještě lepší by to bylo už na nejbližším EURO 2012,“ usměje se Kadlec. „Klidně bychom se mohli sejít ještě v juniorských výběrech. Třeba letos v devatenáctce,“ dodává Vydra.

Baníkovec Matěj Vydra (vlevo) a sparťan Václav Kadlec se nepřetahují jen o míč, jejich kluby se teď perou také o mistrovský titul.foto: Nike

Trpělivost prosím, ještě potřebují čas

Jak sparťanský kouč Jozef Chovanec, tak jeho ostravský kolega Miroslav Koubek razí při výchově mimořádných talentů jasnou prioritu. Je třeba trpělivosti, přechod mezi dospělé do velkého fotbalu jim rozumně dávkují.

„Určitě to vítám, vyletěl jsem v šestnácti. Měl jsem nedávno i temnější období, kdy jsem jen střídal, ale v poslední době už zase nastupuji v základu. Musím být v klidu, vždyť někteří mí vrstevníci jsou ještě doteď v sedmnáctce,“ uvědomuje si Kadlec.

„Je to samozřejmě lepší, když se přechod mezi muže dávkuje. Čeká mě dost práce, v tréninku si můžu přidávat,“ souhlasí Vydra. „Myslím, že Vašek je v lepší pozici, je v lize déle než já,“ dodává.

„Tak to si nemyslím. Ve Spartě je větší tlak, je víc sledovaná. I když ani Baník samozřejmě není Kladno...“ reaguje Kadlec.

O Vydru se zajímala také obě pražská S, on se však rozhodl jinak. „Dohodli jsme se s manažerem na Ostravě. Zatím to vypadá, že Baník je pro mě ideálním řešením. Sedm zápasů a čtyři góly, to jsem opravdu nečekal.“

Kadlec dal svůj první ligový gól ještě jako šestnáctiletý - loni na jaře shodou okolností právě Baníku. Jeho trefa hned měla cenu tříbodové výhry. Na adaptaci v lize měl víc času. Vydra vpadl do ligy po hlavě, ostatně jako celý Baník do bitvy o titul.

„Jdeme zápas od zápasu. Teď se soustředíme na nejbližší utkání se Slováckem a uvidíme, jak všechno dopadne. Myslím však, že roli favorita zvládneme,“ troufá si Kadlecův kamarád i sok.

Reklama

Související témata: