Hlavní obsah

Co stálo za poklesem výkonnosti slávisty Belaida? Porucha štítné žlázy, kterou nyní léčí

PRAHA

Nemohl podávat ty nejlepší výkony, špatně se mu dýchalo a cítil se unavený. Dlouho nevěděl středopolař fotbalové Slavie Tijani Belaid, co za tím stojí. Až nedávno u něj kluboví lékaři zjistili zvýšenou činnost štítné žlázy, kterou ihned začali léčit. „Není to nijak zvláštní onemocnění. Po dvou týdnech uvidíme výsledky nasazené léčby. Snažíme se, aby se k fotbalu vrátil co nejdřív,“ řekl ve čtvrtek klubový lékař Slavie Martin Dvořák.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tijani Belaid v dresu Slavie se raduje z branky do sítě Lille.

Článek

Do Slavie přišel tuniský středopolař před třemi lety. Po roce si svými výkony řekl o přetavení hostování v přestup a tehdejší kouč Karel Jarolím na něho hodně sázel. Přišly i starty za reprezentaci. Na podzim ovšem už začali dostávat přednost jiní. Belaid uvažoval o odchodu do Francie a nakonec se pokoušel o získání angažmá i v jiných klubech české nejvyšší soutěže. Ovšem bez úspěchu. Vyčítali mu, že nemá dostatečnou kondici.

Teď to vypadá, že dvaadvacetiletý fotbalista přišel na to, kde byl zakopaný pes. „Po několika vyšetřeních jsme zjistili, že má Tijani onemocnění štítné žlázy. Konkrétně se jedná o její zvýšenou činnost, která tak produkuje více hormonů než by měla. To se tělo do určitě chvíle snaží kompenzovat, až se pomalu začnou projevovat symptomy jako zvětšená únava, mírný váhový úbytek, zvětšení srdeční frekvence a další,“ vysvětlil klubový doktor Dvořák.

Konec kariéry nehrozí

„Je těžké v tuto chvíli specifikovat, kdy se bude moct zapojit do standardního tréninkového procesu. Teď má naordinovaný dvoutýdenní klid, po němž uvidíme, jak zabraly nasazené léky,“ pokračoval Dvořák, jenž zároveň fanoušky ubezpečil, že konec kariéry Belaidovi kvůli tomuto onemocnění rozhodně nehrozí, i když bude muset brát pravidelně denně léky.

„Na to jsem si už zvykl, protože léky beru denně již nějaký čas,“ prozradil talentovaný záložník, jemuž se paradoxně po diagnóze nemoci trochu ulevilo. „Mohlo to být vážnější. Mám teď nucené prázdniny, ale čas využívám například ke strečinku. Samozřejmě nevynechávám žádné zápasy, abych je mohl živě sledovat,“ řekl Belaid.

Ten nakonec přiznal, že toto nenápadné onemocnění mohlo sehrát roli i v tom, že se mu v zimě nepodařilo realizovat žádný přestup. „Kdo ví, jak dlouho mě to ovlivňovalo. Je možné, že s tím mé tělo zápolilo třeba pět měsíců. Až před třemi týdny si kondiční trenér Jan Netscher všiml, že špatně dýchám a poslal mě na vyšetření. To je fotbal, jednou se daří, jindy už tak moc ne,“ prozradil Belaid s tím, že mnohem těžší období zažíval před dvěma lety, kdy byl v Tunisku účastníkem dopravní nehody, při níž došlo k úmrtí tří osob.

Reklama

Související témata: