Hlavní obsah

Gólmana dělají hlavně zkušenosti, a tak Vaniak zase dál čaruje

PRAHA

Třicet let? Pro fotbalové brankáře žádný věk. Naopak, gólmani zrají jako víno, zkušenosti jsou v jejich řemesle nejdůležitější devízou. Však také pohled na českou ligu potvrzuje, že valná většina předních domácích klubů sází na pětatřicátníky. A Martinu Vaniakovi, který se vrátil mezi tyče ve Slavii, bude letos dokonce čtyřicet.

Článek

Až se budou ve Slavii skládat účty za nevydařenou sezónu, jedním dílkem do mozaiky zapadnou také škatulata na brankářském postu. Na podzim se v roli jedničky vystřídali Hanuš, Vaniak a Romanovs, na jaře už to stihli Senecký, Romanovs a Vaniak...

Jako by kouč Karel Jarolím nejzkušenějšího ze svých gólmanů, v říjnu čtyřicetiletého Vaniaka, odepsal. „V létě končí a my potřebujeme perspektivu,“ tvrdil do poslední chvíle. Když pak před zápasem v Ostravě dostal kouč nůž na krk, zase se k Vaniakovi vrátil. Jenže to už bylo pozdě pro Jarolíma i pro Slavii.

Jarolímův dočasný nástupce František Cipro na Vaniaka vsadil a mazák mu vychytal dvě výhry s nulou v derby se Spartou i s Bohemkou. „Pan Cipro odlehčil atmosféru. Chce, aby hráči mluvili, řekli svůj názor. Jarolím vyznával metodu cukru a biče, jak sám říkal. Bral hráče tak, že mají poslouchat příkazy. Tak jsme poslouchali. Fungovalo to tři roky, ale teď to trochu haprovalo,“ naznačuje Vaniak, že jako jeden z přirozených vůdců týmu nemusel být napoleonskému kouči po chuti.

Brankářské jedničky předních ligových klubů
SpartaJaromír Blažek37 let
OstravaVít Baránek35 let
TepliceTomáš Grigar27 let
JablonecMichal Špit35 let
PlzeňMichal Daněk26 let
Mladá BoleslavMiroslav Miller29 let
SlaviaMartin Vaniak39 let
OlomoucTomáš Lovásik35 let
Věkový průměr této osmičky je 33 let

Není důvod, aby Martin končil, má Cipro jasno

První krok své mise Cipro zvládl. Rozklížené mužstvo uklidnil - i díky zkušenému gólmanovi. „Pro mě je Vaniak jedničkou a bude jí i v dalším zápase se Spartou. Není důvod, proč by měl končit. Na tréninku maká, řve na spoluhráče a je evidentní, jakou chuť do fotbalu a chytání zase má. A to nemluvím o tom, že současně pomáhá v dorostu s tréninkem brankářů. Kdyby v derby s Bohemkou nezlikvidoval gólovou šanci Hartiga, asi bychom nevyhráli,“ uvědomuje si Cipro.

Proč tedy byl jeho předchůdce Jarolím tak zatvrzelý? „Samozřejmě i Martin má své chyby a mouchy, ale pro mě je jedničkou. Nebudu však odpovídat, proč jí nebyl v předchozích týdnech, do minulosti mě netlačte,“ vyzývá Cipro.

Vaniak Slavii nabídl, že prodlouží smlouvu ještě na příští sezónu. Klub chce nechat rozhodnutí na trenérovi, jemuž mužstvo od léta svěří. Ale tím by klidně mohl zůstat i Cipro... „Že je Vaniakovi devětatřicet? Že by měl pokračovat a nikoli myslet na ohlášený konec? Na to se musíte zeptat jeho, proč by měl končit. Když ale může chytat Van der Sar v Manchesteru a je jen o necelý měsíc mladší než Martin, nevidím důvod, proč by měl končit Vaniak ve Slavii,“ říká kouč jednoznačně.

U gólmanů rozhodují zkušenosti, souhlasí Viktor

Pokud jde o gólmany, domácí liga zkrátka patří mazákům. Sparta zkoušela Grigara či Kozáčika, nakonec však byla ráda, že se z Německa rychle vrátil Blažek a 37letý exreprezentant teď do branky nikoho nepustí. V Ostravě se zase zdálo, že přichází čas pro mladého Bučka. Do bitvy o titul však Baník táhne 35letý Baránek, který je stejně starý jako jablonecký Špit či olomoucký Lovásik.

„Deset, dvanáct let dělám kempy pro talentované brankáře. Budoucnost na tomto postu nevidím pro český fotbal špatně, ale zkušenosti pořád hrají rozhodující roli,“ ujišťuje legendární gólman Ivo Viktor, čerstvý držitel Ceny Václava Jíry.

„Petr Čech byl zralý a vyspělý již v pětadvaceti, ale to je výjimka. Brankáři dozrávají až v tomto věku a nejlepší léta pro ně přicházejí ve třiceti. Jejich zkušenosti prostě mladý gólman mít nemůže, toho ostřílení kozáci využívají,“ srovnává Viktor.

„Stačí se podívat na reprezentační soupisky na velkých turnajích. Jedničky nedělají dvacetiletí kluci, ale třicátníci,“ poukazuje mistr Evropy z Bělehradu 1976, že česká liga není v tomto směru žádnou vzácností.

Reklama

Související témata:
  0 : 1 Teplice - Č. Budějovice 0 : 1 27. min Živě
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava