Hlavní obsah

Kolo se dvěma derby může zamotat boj o titul

Dvě pražská derby, ale také ostravský útok na čelo prvoligové tabulky přinese 24. kolo první fotbalové ligy. Ve vršovickém Dolíčku se utkají oba nositelé názvu Bohemians už v sobotu, slavné derby Sparta - Slavia se bude dohrávat v pondělí. To už může být na prvním místě tabulky dočasně Ostrava, pokud porazí Slovácko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Baníku mají první příčku na dosah.

Článek

Jiskřivá bitva dvou Bohemek

Souboj dvou Bohemek slibuje jiskřivou bitvu - Vršovičtí vedou se střížkovským klubem dlouhodobý spor o název a logo, vzájemnou rivalitu navíc vyostřil podzimní souboj na Strahově. Domácí chystají pro své příznivce na stáncích v narážce na jméno šéfa soupeřova týmu smaženého kapra.

Trenér Pavel Hoftych však apeluje na hráče, aby se soustředili na fotbal. „Určitě to bude hlavně zajímavý a emotivní zápas pro fanoušky. My se musíme držet sportovního cíle. Je to důležité utkání, abychom se udrželi v klidných vodách tabulky,“ uvedl Hoftych.

Střížkovští po nečekané výhře v Liberci třikrát prohráli a jen výjimečně povedený závěr soutěže jim může zachránit prvoligovou příslušnost. „Je to sice malá šance, ale my se o to budeme rvát. Někteří mě proti Kladnu zklamali, dojde k určitým změnám v sestavě. Hráčům před zápasem řeknu, aby nepodléhali atmosféře nebo nějakým urážkám,“ uvedl trenér Jaromír Jindráček.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Cseh, Nikl, Rychlík - Kotyza, Pávek, Kaufman, Štohanzl - Škoda, Hartig. Absence: nikdo.

Bohemians Praha: Rodinger - Macháček, Lencevič, Drobný, Flachbart - Fenyk, Dobeš, Demeter, Jeslínek - Kincl, Pospíšil. Absence: Dittrich, Belaň (oba zranění), Horáček (4 ŽK).

Program 24. kola
Sobota 10. dubna
15:45 Bohemians 1905 - Bohemians Praha (na podzim 0:0, ČT4; rozhodčí Paták), 18:00 Baník Ostrava - 1. FC Slovácko (2:0, Zelinka).
Neděle 11. dubna
16:00 FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec (0:1, L. Kovařík), 17:00 1. FK Příbram - 1. FC Brno (1:2, Adámek), SK Kladno - Dynamo České Budějovice (0:0, R. Hrubeš), Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň (0:1, Královec), Slovan Liberec - FK Teplice (0:2, Mikel).
Pondělí 12. dubna
17:30 Sparta Praha - Slavia Praha (1:0, ČT2; Franěk).

Baník chce minimálně do pondělí do čela

Ostrava je ve hře o titul, a tak by nerada se Slováckem přerušila tradici posledních vzájemných zápasů, v nichž prohrála naposledy před šesti lety. Případná výhra by ale Baník nejméně do pondělní dohrávky mezi Spartou a Slavií posunula do čela tabulky. „Jsme papírový favorit, to je hodně ošidná role. Technicky bychom na tom měli být lépe, ale Slovácko to nahradí bojovností a odhodláním. Musíme si pohlídat standardní situace,“ řekl trenér Miroslav Koubek.

Hosté v posledních pěti utkáních prohráli jen jednou a jejich situace v boji o záchranu se výrazně vylepšila. „Proti Liberci jsme ale po bezbrankové remíze ztratili dva cenné body, neboť jsme si nevypracovali žádnou šanci,“ posteskl si trenér Josef Mazura, který svěřence nabádá k opatrnosti a pozorné defenzivě. „Jen tak můžeme bodovat,“ uvedl kouč.

Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Lička - Mičola, Varadi, Vydra. Absence: nikdo.

Slovácko: Filipko - Kuncl, Němčický, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Perůtka, Cleber - Nestorovski, Ondřejka. Absence: Abrahám (ŽK), Chmelíček, Urbánek, Nečas (všichni zranění).

Kladno chce ukončit gólový půst s Jihočechy

Tři ze čtyř posledních vzájemných utkání mezi Kladnem a Českými Budějovicemi skončily bez branek, Kladno nevstřelilo proti Jihočechům gól 368 minut. „Od soupeře očekáváme výbornou defenzivu, směrem dopředu se bude zřejmě opět spoléhat na standardky, ze kterých vstřelil poslední tři branky,“ upozornil trenér Středočechů Stanislav Procházka.

Hosté na Kladně nikdy nevyhráli a teď si jedou pro remízu, aby před svým soupeřem udrželi nynější šestibodový náskok. „Matematika nám velí na Kladně neprohrát, případná remíza nám dává naději pro klidný zbytek jara. V případě prohry bychom se mohli rychle dostat pod velký tlak,“ mínil trenér Jaroslav Šilhavý, který na Kladně v minulosti působil.

Kladno: Kostolanský - Mráz, Beneš, Gross, Procházka - Holub, Novotný, Cigánek, Strnad, Zoubek - Tatanašvilli. Absence: Pavlík, T. Mašanský, F. Mašanský (všichni rekonvalescence).

České Budějovice: Kučera - Laštovka, Hunal, Žižka, Krob - Hudson, Černák, Otepka, Šíma - Sedláček, Ondrášek. Absence: Mezlík, Jarabica (oba zranění), Horejš, Volešák, Černák (všichni nejistý start).

Pohár je pryč, Příbram se chystá na Brno

Příbramští fotbalisté skončili v domácím poháru, ale kouč Karol Marko je před zápasem s Brnem v klidu. „Odehráli jsme dobrý zápas, nemáme se za co stydět. Brno má silné standardní situace a přechod do útoku, ale i technické hráče v čele s Poláchem. Ale současně víme, že má problémy v defenzivě,“ řekl Marko.

Hosté po slibném vstupu do jara dvakrát zaváhali a znovu připomínají tým z minulých sezon, který po dobrém začátku ztrácí. „Zapracovali jsme na naší defenzivě, v níž jsme dělali hodně chyb. Potěšitelné je, že se do sestavy vrátí uzdravený Husár,“ uvedl trenér Miroslav Beránek, jenž vnímá Příbram jako silný tým. „Obě mužstva mají co napravovat,“ dodal Beránek.

Příbram: Krbeček - Plašil, Nohýnek, Štochl, Šmejkal - Klesa, Tarczal, Borek, Hušbauer - Huňa, Fantiš. Absence: Müller, Videgla (oba zranění).

Brno: Bureš - Okleštěk, Dvorník, Križko, Husár - Šural, Křeček, Polách, Kalabiška - Rabušic, Došek. Absence: Dostálek (trest), Trousil, Jílek, Huška, Hodek (všichni zranění).

Olomouc s Plzní zahájí vzájemný trojboj

Od podzimu 2007 platí v soubojích Olomouc - Plzeň, že vyhrávají domácí. Teď mají oba týmy navíc vzpruhu v podobě postupu do semifinále domácího poháru, v němž dokonce narazí na sebe. „Plzeň má parádně poskládané mužstvo, doplnění kádru se jí povedlo a odráží se to i v jejím postavení v tabulce. Hraje aktivní útočný fotbal, právě svou ofenzivou je nejvíce nebezpečná,“ prohlásil trenér Zdeněk Psotka.

Západočeši z posledních dvou zápasů v Boleslavi a se Spartou získali sice jen bod, ale zvlášť doma nezklamali. Pokud se však chtějí udržet v dostizích o nejvyšší pozice, další ztrátu už nesmí dopustit. Budoucí vzájemné souboje v semifinále dávají utkání náboj navíc. „Cítíme šanci v obou soutěžích a jestli chceme být na dostřel ligové špičce, musíme po remíze se Spartou body někde získat. První šance se otevírá v Olomouci,“ řekl trenér Pavel Vrba.

Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa, Komárek, Machalický - Rossi, Kaščák, Hořava - Petr, Šultes, Hubník. Absence: Ordoš (zranění).

Plzeň: Daněk - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Rezek - Bakoš, Kolář. Absence: nikdo.

Středočeši si věří i na Jablonec

V posledních pěti soubojích mezi Mladou Boleslaví a Jabloncem nedokázali Středočeši vyhrát. Domácí se po bídném vstupu do jara nadechli k velké bodové žni a po třech výhrách si věří i na čtvrtý Jablonec, stále jednoho z aspirantů na zisk titulu. „Naši sérii vnímám jako závazek, abychom tak pokračovali. Chceme dokázat, že do špičky ligy patříme,“ prohlásil trenér Karel Stanner.

Jablonec stále bojuje na dvou frontách a ani jednu neupřednostňuje. „Uspěli jsme v poháru, ale to neznamená, že se na něj soustředíme - chceme uspět i v lize. Čeká nás však velice těžký soupeř, který je v těsném závěsu za první pěticí. Boleslav patří k nejlepším týmům v lize, má vyrovnaný a dobře poskládaný tým s mladíky Zahustelem či Sedláčkem, kteří ještě zvyšují rychlost a přímočarost ve hře dopředu,“ řekl jablonecký trenér František Komňacký.

Mladá Boleslav: Šeda - Kalina, Procházka, Rolko, Hrdlička - Zahustel, Sylvestre, Mendy, Sedláček - Kulič, Táborský (Chramosta). Absence: Pecka (zranění), Zahustel, Janíček (oba nejistý start).

Jablonec: Špit - Krejčí, Pavlík, Drsek, Jablonský - Jarolím, Loučka, Eliáš, Kovařík - Pekhart, Lafata. Absence: Valenta (zranění), Zábojník (nejistý start).

Teplice potřebují zabrat v Liberci

Ve všech posledních sedmi vzájemných zápasech mezi Libercem a Teplicemi vyhrávaly domácí celky, ale především hosté potřebují nyní bodovat takřka za každou cenu. Z posledních pěti utkání Teplice už čtyřikrát nedokázaly vyhrát a jejich podzimní gloriola pomalu vadne. „Teplice mají vyvážený tým, hodně nebezpečný v útočné fázi. I přes nepříznivé poslední výsledky z nich máme respekt,“ řekl liberecký trenér Josef Petřík.

Tepličtí potřebují zlepšit i koncovku, v posledních šesti soutěžních zápasech dali jen tři góly, naprázdno vyšli i ve čtvrtek v poháru. „Produktivita je teď náš problém, ale pevně věřím, že to velmi rychle zlomíme,“ doufal trenér Jiří Plíšek.

Liberec: Zich - Kelič, Holeňák, Polák, Vulin - Vácha, Gecov, Dočkal, Papoušek - Smetana, Nezmar. Absence: Gebre Selassie, Kerič, Bosančič, Frejlach (všichni zranění), Dejmek (4 ŽK).

Teplice: Slavík - Vidlička, Matula, Klein, Rosa (Siva) - Kalivoda, Ljevakovič, Vachoušek (Stožický), Zoubele - Mahmutovič, Vondrášek. Absence: Elsamni, Mareš (oba zranění), Lukáš (po operaci slepého střeva), Vachoušek, Vidlička (oba nejistý start).

Reklama