Hlavní obsah

Střížkov udělal z derby Bohemians blamáž, Baník porazil Slovácko a vede ligu

PRAHA

Komedie, fiasko, ostuda. Jiné pojmenování pro to, co se událo v sobotu odpoledne v Dolíčku, kde se měl odehrát duel 24. kola mezi Bohemians 1905 a Bohemians Praha, není možné. Hostující celek ze Střížkova odmítl k zápasu nastoupit jednak proto, že svého hostitele nepovažuje za řádného člena ČMFS, a pak také pro údajné napadení svých fanoušků fandy týmu Bohemians 1905. Ve druhém sobotním utkání porazil Baník Ostrava Slovácko 3:2 a vyhoupl se do čela ligy.

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci Bohemians 1905 dávali svůj názor na vedení týmu soupeře jasně najevo.

Článek
Fotogalerie

Vyprodaný Dolíček čekal na nástup fotbalistů, kteří měli od 15:45 odstartovat úvodní duel 24. kola. K jejich překvapení se ovšem na trávník přišli rozcvičit jen hráči domácích, zatímco po fotbalistech střížkovského týmu nebyla ani památka. Záhy se ukázalo proč. Hlasatel překvapeným divákům oznámil, že hosté odmítli k utkání nastoupit.

Fanoušci hostů napadeni?

Jaký proto měli důvod? Už od samého počátku, tak jak to bývá v posledních kauzách kolem střížkovského klubu zvykem, panoval kolem nastalé situace velký zmatek. Nejprve sportovní ředitel hostů Josef Jícha přišel s tvrzením, že hosté k zápasu nenastoupí, protože byli jejich fanoušci údajně napadeni, aby se o chvíli později nechal spolumajitel klubu Bohemians Praha Karel Kapr slyšet, že k zápasu jeho tým nenastoupí, protože domácí nejsou řádným členem ČMFS.

„Zápas neodehrajeme, protože nám nebyla zajištěna dostatečná bezpečnost. Naši fanoušci byli napadeni poté, co vystoupili z autobusu. Všechno máme zdokumentované. Mezi napadenými byly i mé dcery,“ řekl Jícha. „Naši hráči i realizační tým byli připraveni, že se zápas odehraje,“ poznamenal. Vzápětí ovšem nepochopitelně ukázal na svého kolegu Karla Kapra s tím, že ten poskytne pravý důvod, proč se zápas neuskutečnil. Zjevně se tak prořekl a prvotní vyjádření nebylo tím hlavním důvodem.

Jak později uvedla tisková mluvčí pražské Policie Eva Kropáčová, žádný incident bezpečnostními složkami evidován nebyl. "Policie mimo stadión a ani na stadiónu neeviduje žádný incident nebo konflikt," vyvrátila hodinu po Jíchově argumentaci historku o napadení Kropáčová.

Vleklý spor

„Důvodem, proč jsme k utkání nenastoupili je fakt, že svaz nic nečiní. Z našeho pohledu nejsou Bohemians 1905 řádným členem,“ řekl Kapr. „Viníkem této situace je ČMFS,“ přitakal mu Jícha. V oficiálním zápisu k utkání pak bylo, uvedeno, že hosté nenastoupili do zápasu právě vinou vleklého sporu o jméno Bohemians a důvodu, jenž řekl médiím i sám Kapr.

Nad celou aférou se pozastavil i šéf Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. „My máme oficiální dokument od ČMFS, kde se píše, že řádným členem svazu jsme,“ ukazoval zástupcům médií Přibyl lejstro s razítkem fotbalového svazu. „Je nepochopitelné, že vedení hostů argumentuje tímto způsobem, když na podzim na Strahově k utkání proti nám nastoupili. Navíc mají některé naše hráče ve svém týmu na hostování,“ podivoval se ještě Přibyl.

Dospělí jako děti 

V útrobách stadiónu byl i místopředseda svazu Miroslav Kříž, který netajil rozčarování nad vzniklou ostudou pro celý český fotbal. „Bohužel, jsme si vědomi, že se čtyři roky tímto problémem nikdo nezabýval. Nakonec ani naše současné vedení k tomu na začátku bohužel nezaujalo jasné stanovisko. Na této kauze se projevil lidský faktor, kdy se dospělí chovají jako děti. Každý neodehraný zápas je velkým problémem. Pohár teď přetekl a je vidět, že příliš demokracie škodí,“ řekl Kříž.

Slovácko rychlé vedení nepotvrdilo

Na ostravských Bazalech se hosté ze Slovácka dočkali rychlého vedení, když už ve 2. minutě skóroval Kuncl, Baník ale dokázal ještě do přestávky vývoj zápasu otočit. Fujerikův gól sice znamenal v 60. minutě vyrovnání, o osm minut později ale vystřelil tři body pro domácí Neuwirth.

Ostravští fotbalsté se tak vyhoupli do čela nejvyšší soutěže a z prvního místa je může sesadit jen Sparta, pokud bude bodovat v pondělním derby se Slavií.

Program 24. kola
Sobota 10. dubna
Bohemians 1905 - Bohemians Prahaodloženo
Baník Ostrava - Slovácko 3:2on-line
Branky: 25. Neves, 44. Varadi, 68. Neuwirth - 2. Kuncl, 60. Fujerik.
Neděle 11. dubna
16:00 Mladá Boleslav - Jablonecon-line
17:00 Příbram - Brnoon-line
17:00 Kladno - České Budějoviceon-line
17:00 Olomouc - Plzeňon-line
17:00 Liberec - Tepliceon-line
Pondělí 12. dubna
17:30 Sparta Praha - Slavia Prahaon-line

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články