Hlavní obsah

VIDEO: Aféra fotbalových Bohemek: Historka o krvavém napadení a létající kelímky piva

PRAHA

Tohle opravdu nemá obdoby. Létající kelímky piva z řad rozvášněných fanoušků i policií vyvrácená historka o krvavém napadení fandů hostujícího celku. To není komentář z fotbalového stadiónu v divoké Latinské Americe, ale popis událostí od pražského Botiče, kde se měl v sobotu odehrát zápas 24. kola mezi týmy Bohemians 1905 a Bohemians Praha. Hosté však k utkání odmítli nastoupit, a tak ve vršovickém Dolíčku přišly na pořad úplně jiné věci.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalisté Bohemians 1905 marně čekali v určený čas na soupeře.

Článek

Sedm a půl tisíc natěšených fanoušků skandovalo tradiční chorály vršovického týmu v očekávání, že jejich svěřenci a hráči soupeře vyběhnou každou chvíli na trávník. Duel dvou týmů nesoucích ve svém názvu jméno Bohemians však své aktéry neměl. Ani v čase 15:45, kdy mělo utkání začít, ani později. Hosté se totiž rozhodli k zápasu nenastoupit. Jak se později podle oficiální zápisu k utkání ukázalo, protože nepovažuje týmy Bohemians 1905 za řádného člena svazu.

„Nebyla nám zajištěna bezpečnost,“ vysvětloval však v první verzi rozhodnutí střížkovského klubu spolumajitel hostujícího celku Josef Jícha, a hned přidával, v tu chvíli, další šokující podrobnosti. „Autobus s našimi fanoušky přijel ke stadiónu, aniž by byl jakkoliv policií zajištěn. Došlo ke krvavému napadení, jehož obětí byly i mé dcery,“ vysvětloval Jícha.

Žádný konflikt

Jak se ale později ukázalo, bezpečnostní síly poskytly autobusu s fanoušky hostů asistenci a navíc žádný incident zaznamenán nebyl. „Policie neeviduje na stadiónu ani v jeho blízkosti žádný incident či konflikt, který by se měl týkat jakýchkoliv fanoušků,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Šéf vršovických Bohemians 1905 Lukáš Přibyl netajil zklamání nad tím, že se vyprodaný stadión žádného fotbalového utkání nedočkal. „Osm tisíc lidí si o víkendu udělá čas, zaplatí si vstupenku a občerstvení s tím, že v parádní atmosféře uvidí fotbalový zápas. A nakonec to dopadne takhle,“ mrzelo Přibyla. „Je tím poškozeno nejen jméno Bohemky, ale i celého českého fotbalu,“ dodal.

Blázni ve vedení klubu

„Něco podobného jsem čekal, byla to pro ně takřka jediná šance, ještě než úplně zmizí z fotbalové mapy,“ nebál se použít ostrých slov brankář a zároveň kapitán domácích Radek Sňozík. „Všichni vědí, jací lidé jsou ve vedení toho klubu. Nemají o fotbal zájem, jen to dělají kvůli svým nesmyslům, jsou to blázni,“ dodal. „Jsou odsouzeni k sestupu, už jim nezbývá, než to zkoušet takovýmito způsoby,“ připojil se trenér Bohemians 1905 Pavel Hoftych.

Tragikomicky pak působila scéna, kdy z útrob stadiónu utíkali hráči hostujícího střížkovského celku ke klubovému autobusu. Za skandování fanoušků domácího výběru přitom byli doslova bombardováni kelímky s pivem. Takový obrázek dobré jméno českému fotbalu opravdu neudělá.

Reklama

Související témata: