Hlavní obsah

Na Letné si nic nedarujeme, slibují aktéři 272. derby pražských „S“

PRAHA

Jedno derby fotbalisté pražských „S“ na jaře už odehráli. V prvním čtvrtfinálovém duelu Ondrášovka Cupu se z vítězství 1:0 v Edenu radovali sešívaní. Svěřenci kouče Jozefa Chovance mají nyní první příležitost, jak slávistům porážku oplatit. Letenští by tři body v boji o titul potřebovali jako sůl. Zato jejich soupeř už má šanci na obhajobu titulu jen v teorii sci-fi. „Pro českého diváka je to top utkání. Derby beru jako mimořádnou věc,“ řekl sparťan Igor Žofčák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obránce Milan Kopic (vlevo) bude na Letné jediným ex-sparťanem v sešívaném dresu.

Článek

„Utkání mezi Slavií a Spartou vždycky bylo, je a bude derby se vším všudy. Já osobně se na ten zápas velmi těším, předpokládám, že přijde plný stadión. Obě mužstva budou chtít určitě vyhrát, takže diváci by mohli vidět dobrý fotbal. Bude to moje první derby na Letné, které bych si samozřejmě chtěl po zápase nějak vítězně užít,“ řekl pro klubový web slávistický záložník Peter Grajciar.

Ten se v posledním zápase proti Bohemians 1905 předvedl dvěma parádními góly ze standardních situací. Slovenský středopolař se však nedomnívá, že by mu v pondělí na Letné kvůli tomu měla být ze strany domácích hráčů věnovaná výraznější pozornost. „Nemyslím si, že by tomu tak bylo. A i když to tak přece jen bude, tak se nic neděje. Pokud to pomůže mužstvu, že bude tím pádem více prostoru pro ostatní hráče, tak to jen beru,“ řekl odchovanec zvolenského fotbalu.

Slávistické vzepření

Grajciar nechyběl ani u toho, když slávisté 1. dubna porazili v úvodním zápase čtvrtfinále Ondrášovka Cupu letenské rivaly na vlastním hřišti 1:0. „Myslím si, že po těch našich předchozích neúspěšných výsledcích si možná mužstvo Sparty myslelo, že to vítězství přijde tak nějak samo. Ale naše kabina se semkla a vzepřela se tomu,“ vrátil se k poslednímu vzájemnému měření sil, v němž si svou premiéru na lavičce po kouči Jarolímovi připsal trenér Frtantišek Cipro.

Možná opravdu nečekali, že v zápase podáme takový výkon, jaký jsme podali. Je možné, že teď nenechají nic náhodě a budou se snažit na nás hrát mnohem poctivěji než jak tomu bylo v našem domácím zápase,“ dodal Grajciar.

Derby je top utkání

Zatímco pro slávistického záložníka půjde o první derby na letenskému hřišti, jeho krajan Igor Žofčák má se zápasy dvou odvěkých pražských rivalů už větší zkušenosti. „Za tu dobu, co jsem tady mi došlo, že pro českého fanouška je to top utkání. Maximálně sledované diváky, experty, médii. A přestože nejsem Čech, beru derby jako mimořádnou věc,“ míní Žofčák, jenž se ve svých výkonech může také opřít o výbornou kopací techniku.

Mistr Slovenska z roku 2006 s Ružomberkem dále prozradil, že právě tak vyhecovaná utkání mu maximálně vyhovují. „Proto fotbal hraju! Kdybych chtěl být v klidu, můžu si kopat někde jen tak pro radost,“ poznamenal Žofčák a hned si vzpomněl na významnější duely z časů při působení ve slovenském Ružomberku. „Když se hrálo s Žilinou nebo s Banskou Bystricou, mělo to větší náboj než jindy, protože obě města jsou jen zhruba hodinu cesty,“ dodal.

Reklama