Hlavní obsah

Sparta předhazuje Ciprovi debakl 5:1, Slavia je však před derby v klidu

Je to trošku nekonečný příběh tří vzájemných zápasů, derby pražských „S“ však pokaždé nabízí jiskřivý střet. Zatímco v prvním utkání čtvrtfinále Ondrášovka Cupu vyhrála Slavia 1:0, v dohrávce 24. kola fotbalové Gambrinus ligy má výhodu domácí půdy Sparta, která se hodlá vrátit na první příčku tabulky. Sešívaní mohou nastoupit mnohem klidnější.

Foto: René Volfík, ČTK

Duel dvou kapitánů, slávisty Vlčka a sparťana Řepky.

Článek

Co by to bylo za derby, kdyby se obešlo bez vzájemného rýpání a narážek. Pondělní duel Sparty a Slavie sice nepředchází žádná velká válka slov, přesto si sparťani neodpustili připomenout na svých stránkách trenérovi rivala jeho poslední zápas na Letné. František Cipro tam červenobílé vedl naposledy v sezóně 1999/2000. Rudí tehdy svého soka převálcovali 5:1 a v přímém souboji získali s předstihem ligový titul. O ten jim jde i nyní, zatímco sešívaným zbývá už jen pohár.

„Jako trenér sice nemám bilanci z derby moc dobrou, ale už se lepším,“ kontruje Cipor s klidem a poukazem na nedávnou pohárovou výhru v Edenu. „Do Evropy chceme, Slavia v ní naposledy chyběla před 19 lety. A z tohoto pohledu do ní máme blíž z poháru,“ přiznává kouč slávistické priority.

Však také jeho protějšek očekává, že ligový duel jakožto celkově 272. derby bude o něčem úplně jiném než první pohárový zápas. „Z poznatků z prvního vzájemného utkání příliš vycházet nemůžeme. Jednalo se o první ze dvou pohárových střetnutí, taktika obou mužstev byla jiná. Očekávám diametrálně odlišný zápas a předpokládám, že obě mužstva budou hrát na vítězství,“ avizuje letenský kouč Jozef Chovanec. „Ostatně, Sparta do domácího derby ani nemůže jít s jiným cílem,“ dodává.

Handl popírají, na pohár však Slavia pamatovat musí

Oba kouče dráždí zvěsti, že si oba rivalové darují, co potřebují. Sparta vyhraje v lize a v poháru půjde dál Slavia... „To jsou jen spekulace! Oni určitě chtějí hrát oboje naplno, budou chtít udělat double. Myslím si, že se bude hrát na plné pecky v obou zápasech,“ ujišťuje Cipro.

I on však musí mít na paměti, která soutěž teď pro Slavii představuje poslední naději. A pohárová odveta se na Letné hraje hned ve čtvrtek... „Vzhledem k tomu, že náš kádr není kvůli zraněním a ostatním věcem momentálně tak široký, uvažuji o tom, že možná některé hráče nechám hrát jenom v jednom z těchto dvou zápasů. Ale o tom je předčasné hovořit.“

Také Sparta však má řadu zraněných a snaží se, aby byl fit alespoň stoper Brabec. Nedávný kapitán Slavie by se tak poprvé postavil proti svým bývalým spoluhráčům jako sparťan. „Zdravotní stav mužstva je špatný, v trestu je navíc Kucka. Uvidíme, zda někdo ze zraněných do derby zasáhne, náš tým lékařů, masérů a fyzioterapeutů na tom pracuje,“ kaboní se Chovanec.

Sparta Praha - Slavia Praha
Pondělí od 17:30, vysílá ČT2, rozhodčí Franěk - Zlámal, Chytil.
Předpokládané sestavy:
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Kladrubský - Hoheneder - Sionko, Vacek, Žofčák, Kadlec - Wilfried.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Kysela, Janda, Ragued, Grajciar - Vlček, Šenkeřík.

Reklama

Související témata: