Hlavní obsah

Sparta ligové derby se Slavií bez problémů zvládla a znovu se vrátila na výsluní

zp, dosSport.cz

Sparta se po dvou dnech vrátila v nejvyšší domácí fotbalové soutěži zase výsluní, neboť na rozdíl od pohárové konfrontace pondělní ligové derby se Slavií zvládla, Sionkovou střelou tečovanou nešťastníkem Kopicem sešívané porazila a na Ostravu má tudíž opět dva body k dobru. Ciprovo kouzlo tak poprvé na sešívané nepůsobilo, i když pravdou je, že i nový trenér myslel víc na čtvrteční pohárovou odvetu než na ligový duel. Jeho tahy se sestavou tomu alespoň nasvědčovaly...

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Kamil Vacek (vlevo) se snaží uniknout Hocine Raguedovi ze Slavie.

Článek
Fotogalerie

V jednom měla Sparta smůlu... I na podruhé se proti ní v derby postavil Vaniak, i když v ligovém konfrontaci hostující trenér František Cipro se sestavou zamíchal a třeba útočnou dvojici stvořil ze Šenkeříka a Tecla hrajícího teprve druhý ligový zápas v životě. Slávistický gólmanský veterán to totiž byl, kdo vytahoval bravurní zákroky na požádání a převaha letenského týmu ho z míry nikterak nevyváděla. Příležitosti, do nichž se v úvodní půlhodině dostali Kušnír, Žofčák a hlavně pak Sionko tuplem ne.

To spíše nejistota vlastních obránců s Kopicem v čele ho musela znervózňovat, protože jeho spoluhráči se postarali o několik krajně nepříjemných závarů a nakonec ho i překonali. Sionkovu střelu totiž ve skrumáži v šestnáctce tečoval právě nešťastník Kopic a Vaniak neměl nárok. Hned vzápětí však dokázal, že sparťanští střelci na něho nemají, neboť tváří v tvář Sionkovi jeho další vyloženou šanci zmařil.

Grajciar na gólové představení nenavázal  

Slavia útočila na mokrém a drobným deštěm soustavně skrápěném letenském trávníku sporadicky a spoléhala hlavně na standardní situace v podání Grajciara. Ten pálil skutečně nebezpečně, neboť v 9. min. se jeho střela otřela o břevno a ve 22.min. svištěla vedle Blažkovy brány.

Ani po přestávce se servírovaný fotbal nezměnil. Přece jen pohyblivější, důraznější, v osobních soubojích agresivnější a hlavně za výhrou důsledněji a cílevědoměji kráčející Sparta měla navrch, i když i jejím hráčům kluzký terén mockrát překážel v pohybu i kombinaci. Na rozdíl od soupeře, který ve druhé půli k ofenzívě vůbec nedostal, útočit se neodvažoval a Blažka neohrozil, se alespoň na pár střel díky Hohenderovi a Wilfriedovi zmohla, v šestnáctce pár závarů vyrobila, dokonce i dvě tutovky (Wilfired, Hoheneder a opět Wilfried) si připravila, jenže proti čarujícímu Vaniakovi nárok prostě neměla.

Podstatné pro ni však bylo, že zápas s neškodnou Slavií s přehledem kontrolovala a k vítěznému konci ho bez problémů dovedla. Tři zasloužené body ji totiž vrrátily na první příčku v tabulce, o což šlo Letenským v ligovém derby především.

Sparta - Slavia  1:0 (1:0)
Branku: 39. Sionko. Rozhodčí: Franěk - Zlámal, Chytil. ŽK: Řepka, Sionko, Wilfried - Ragued, Krajčík. Diváci: 18 639.
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Kladrubský - Hoheneder - Sionko (90. Třešňák), Žofčák, Vacek, Kadlec (66. Zeman) - Wifried (90.Lačný). Trenér Jozef Chovanec.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Kysela, Ragued, Janda (53. Jar. Černý), Grajciar (60. Trubila) - Šenkeřík (71. Ivanovski), Tecl. Trenér František Cipro.

Reklama

Související témata: