Hlavní obsah

Po vzájemných komplimentech odmítl Chovanec věštit z křišťálové koule

zp,dosSport.cz

Koplimenty si skládali navzájem. Chovanec Ciprovi a Cipro zase Chovancovi. „Je vidět, že udělal ve Slavii kus práce,“ chválil sparťanský kouč svého staršího slávistického kolegu a ten mu oplácel stejnou mincí. „V zápase majícím na naši ligu nadprůměrnou úroveň vyhrála Sparta zaslouženě, protože na rozdíl od nás si šance vytvořila,“ uznal František Cipro, že jeho tým na odvěkého rivala neměl.

Foto: René Volfík, ČTK

Trenér pražské Sparty Jozef Chovanec během derby proti Slavii.

Článek

Možná i proto, že vzhledem ke třem vzájemným konfrontacím nakumulovaným do jediného týdne si Slavia stanovila jasnou prioritu. Do Evropy je pro ni snazší cesta z domácího poháru, takže prestižní ligové derby šlo zákonitě trochu stranou. I sestava, v níž se na hrotu útoku objevil po Šenkeříkově boku Tecl hrající teprve druhý ligový zápas v životě, tomu odpovídala.

Pomyšlení na pohár roli sehrálo

„Během šesti dnů nás čekají tři zápasy, takže jsem chtěl některé hráče šetřit vzhledem k počasí i terénu. Třeba Milana Černého a koneckonců i Vlčka,“ přiznával Cipro, že pomyšlení na čtvrteční pohárovou reprízu ligového duelu v jeho kalkulech roli sehrálo.

Lišácký pohled trenéra Slavie Františka Cipra.foto: Právo/Jan Handrejch

I proto nasadil do derby proti Spartě právě Tecla... „Má dostatek sebevědomí, takže jsem si byl jistý, že se z atmosféry provázející derby nezhroutí. Bylo to pro něho hodně velké sousto, ale měl dobré momenty a nezklamal mě,“ glosoval slávistický kouč výkon mladíka, jenž zatím nastoupil jen na pár minut v utkání v Ostravě.

Ani vystoupením ostatních hráčů rozčarován nebyl. „Někdo podal lepší výkon, od jiných jsem čekal víc, ale třeba ve druhé půli jsme hráli kombinačně dobře, takže na náš fotbal se dalo koukat. Samozřejmě až na zakončení, při němž chyběl klid a důraz v šestnáctce. Jenže to opakuji staré známé fráze,“ bral Cipro prohru v derby v naprostém poklidu.

Chovanec: Psychicky to bylo složité

I sparťanský manažer a trenér v jedné osobě zůstával v klidu a nad věcí, byť na něm bylo patrné, jak ho výhra těší. „Měl jsem k tomu důvod, neboť Slavia vyrukovala v dobré formě, kterou dokazovala hlavně ve druhé půli. Pro nás to bylo hlavně psychicky složité střetnutí, které jsme potřebovali zvládnout. Znamenalo to v porovnání s prvním pohárovým duelem v Edenu vyvarovat se triviální chyby, zvýšit agresivitu i zodpovědnost, prokázat vůli po vítězství. A to všechno jsme v našich řadách měli,“ kvitoval i Jozef Chovanec vystoupení svého týmu.

Zamyšlení letenského kouče Jozefa Chovance.foto: Právo/Petr Hloušek

Ten se po výhře nad Slavií vrátil před Ostravu na výsluní v tabulce a navíc dál kráčí ligou bez porážky. „Je to důkaz určité kvality, kterou mužstvo má, ale rozhodně nepřemýšlíme o tom, že bychom chtěli dokončit ligu bez porážky. To není naše priorita,“ odmítl názor, že by se jeho mužstvo mohlo postarat o ligový unikát.

Z koule věštit nechtěl

O tom, že zisk mistrovského titulu je naopak pro Spartu jasnou prioritou, však samozřejmě nepolemizoval. „Do konce vyrovnané soutěže, v níž každý může obrat o body každého, je však ještě daleko, vždyť nás čeká ještě šest kol,“ nechtěl se ovšem Chovanec pouštět do spekulací, zda za většího soupeře považuje druhou Ostravu, nebo třetí Jablonec.

„V sázce je ještě hodně bodů, takže by šlo o věštění z křišťálové koule, což dělat nebudu. Konkurenty bych ale neomezoval jen na Ostravu a Jablonec, protože do popředí může klidně vyskočit ještě někdo další.“

Reklama

Související témata: