Hlavní obsah

VIDEO: Střížkov trvá po nesehraném derby dál na svém: Žádost na UEFA pošleme!

PRAHA

Trvají na svém. Střížkovští Bohemians se hodlají písemně obrátit na UEFA, aby rozřešila zelenobílou kauzu, která hýbe už několik let českým fotbalem a jež vygradovala v sobotu, kdy odmítli nastoupit k ligovému derby u Botiče. „Dopis máme hotový, dokončujeme překlad do angličtiny, němčiny a francouzštiny. Do konce týdne ho přes fotbalový svaz do Švýcarska odešleme,“ potvrdil sportovní ředitel Bohemians Praha Josef Jícha.

Foto: Petr Horký, Právo

Derby dvou klubů se jménem Bohemians v názvu se u Botiče nehrálo. Teď bude o jeho osudu rozhodovat nejen disciplinární komise, ale žádost Střížkova přistane i na stole UEFA.

Článek

Bývalý generální sekretář svazu Petr Fousek ovšem naznačuje, že se střížkovskou supplikou do Švýcarska to není zase tak jednoduché a že UEFA se do rozhodování českého sporu nepožene. „Stanovy střížkovskému klubu ukládají, že se na UEFA musí obrátit cestou národního svazu. Výjimku mají třeba jen kluby startující v Lize mistrů, které se mohou na vrcholný evropský orgán obracet přímo,“ připomíná expert na fotbalovou diplomacii.

Fousek: UEFA ctí svrchovanost národních svazů

„Nevím přesně, co bude v žádosti uvedeno, co budou požadovat. Proto mohu zatím jen spekulovat. Jisté však je, že náš svaz musí k dopisu připojit své stanovisko. A pokud ho nebude obsahovat, UEFA si ho jistě sama vyžádá,“ poukazuje Fousek. „Je otázka, zda by se UEFA vůbec cítila kompetentní v tomto sporu rozhodovat. Tyto záležitosti jsou totiž jednoznačně svrchovanou záležitostí národních svazů,“ zdůrazňuje.

Reakce strahovské generality střížkovské funkcionáře od jejich úmyslu obrátit se na UEFA neodrazuje, názor, že UEFA se případem nebude vůbec zabývat a vrátí ho k došetření a rozřešení národnímu fotbalovému svazu, teprve ne.

„Jak si tím mohou být na Strahově jistí? Jak mohou předem vědět, že UEFA nebude případ řešit? Nedomnívám se, že by se i tam rozhodovalo na základě kamaráčoftů, přítelíčkování a politikaření,“ stojí si za svým předseda dozorčí rady Bohemians Jícha a trvá dál samozřejmě na tom, že pravda je na straně jeho klubu.

Jícha: Nechápu disciplinárku

Opírá se přitom o právní rozbor celé kauzy vypracovaný na základě žádosti fotbalového svazu advokátní kanceláří Straka a Žák již v roce 2006, argumentuje rozborem Legislativní rady ČMFS z téhož roku, poukazuje, že další analýzu advokátní kanceláře Havel a Holásek vzal výkonný výbor ČMFS pouze na vědomí, aniž by ji zveřejnil, nebo s ní alespoň seznámil aktéry sporu.

„Neexistuje jediný důvod, aby UEFA v celé záležitosti rozhodla jinak, než v náš prospěch,“ opakuje Jícha, podle něhož je s podivem, že už ve čtvrtek chce případ nesehraného sobotního ligového zápasu řešit disciplinární komise.

„Předvolala si vedoucího mužstva Karla Kapra a kapitána Marka Kincla namísto toho, aby případ odročila do rozhodnutí UEFA nebo případně verdiktu nové Odvolací a revizní komise ČMFS, která bude zvolena na mimořádné valné hromadě. Samozřejmě že se naši zástupci ve čtvrtek na Strahov dostaví, ale pokud mají být ctěny zákony, stanovy svazu a pravda, nemůže přece disciplinární komise do konečného rozřešení celého případu žádné rozhodnutí vynést,“ opakuje sportovní ředitel Bohemians Josef Jícha.

Disciplinárka: Neřešíme kauzu, ale nesehrané derby

„Disciplinární komise nebude rozhodovat kauzu Bohemians, ale bude se zabývat pouze nesehraným sobotním ligovým utkáním. A v tom je velký rozdíl,“ vzkázal na Střížkov tiskový mluvčí disciplinární komise Jaroslav Kolář.

Reklama

Související témata: