Hlavní obsah

Majitel Bohemians 1905 usiluje o stěhování do Edenu

Fotbalisté Bohemians 1905 by od příští sezony mohli hrát své zápasy v Edenu. Zástupci majoritního akcionáře vršovického klubu už o tom jednají s majitelem stadiónu, jímž je společnost E-Side. Ondrej Oravec, šéf představenstva společnosti CTY Group, která má v Bohemians 1905 většinový podíl, řekl Radiožurnálu, že už viděl projekt, podle nějž se budou vršovičtí "klokani" o stadión rovnoprávně dělit se Slavií.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Stadión fotbalistů pražské Slavie v Edenu bude možná domácím hřištěm i pro Bohemians 1905.

Článek

Momentálně hrají v Ďolíčku, ale ten z mnoha důvodů nevyhovuje kritériím fotbalového svazu. Stále se sice hovoří o jeho rekonstrukci, ale sílí i úvahy o stěhování jinam, hlavně na Strahov nebo do Edenu.

Ředitel klubu Lukáš Přibyl řekl že na příští sezónu zatím klub nemá podepsanou žádnou nájemní smlouvu. "Existuje projekt vyhřívaného trávníku v Ďolíčku, stejně tak existují varianty jiných stadiónů v Praze," uvedl Přibyl a dodal, že jasno by mělo být do tří týdnů.

Přestěhování jedinou variantou

Předseda dozorčí rady klubu Dariusz Jakubowicz řekl Hospodářským novinám, že stadión by potřeboval investice v řádu stamiliónů, a dodal, že na to klub nemá. Už teď prý jen těžko splácí 20 miliónů, které do úprav stadiónu investoval před dvěma lety.

Podle Oravce je přestěhování klubu vzhledem k ekonomickým i právním komplikacím jedinou možnou variantou. Odsouhlasit ji sice musejí dvě třetiny akcionářů, ale výrazně proti stěhování do Edenu vystupuje jen Družstvo fanoušků, které kdysi svou sbírkou klub zachránilo, dnes však v něm má jen 11 procent.

Majoritní vlastník už přesun do Edenu zjevně připravuje. Má za sebou jednání s E-Side i s radnicí Prahy 10, která se snaží udržet Bohemians 1905 na svém území. "Zastupitelstvo dalo podmínku, že Bohemians nebudou v Edenu jako náhodní kolemjdoucí. Skutečně se vytvoří kompletně zázemí pro mužstvo," sdělil Oravec. Podle Radiožurnálu by i polovina sedadel měla být zelenobílá. Radnice situaci odmítla komentovat.

Radnice situaci odmítla komentovat. Ani majitel stadiónu se k dosavadním jednáním nevyjádřil, ale možnost dělení stadiónu připustil. "Synot Tip Arena je koncipována tak, že z technického hlediska je schopna plně pokrýt potřeby dvou špičkových fotbalových klubů formou dostavby," sdělila ČTK marketingová ředitelka E-Side Klára Fenclová.

Oravec připustil, že se odchod do Edenu skalním fanouškům klubu nebude líbit a že bude problém se Slavií, která není nadšena z toho, že by se měla o stadión dělit. "Ale na druhou stranu vidím velké obchodní příležitosti. Zajistíte čtyřikrát měsíčně fotbal, což má vliv na cenu skyboxů. Každý z toho bude profitovat," řekl Radiožurnálu.

Slavia o ničem neví

Slavia prý o stěhování nic neví. "Nemám žádné informace, že by v Edenu měl hrát ještě někdo jiný než Slavia. Proto to pochopitelně nemohu komentovat," řekl generální ředitel klubu Petr Doležal. Slavia se do Edenu vrátila před necelými dvěma roky a stadión využívá na základě nájemní smlouvy se společností E-Side.

Odpůrci stěhování podezírají CTY Group, že hlavním důvodem odchodu z Ďolíčku je skutečnost, že majitel chce pozemky využít ke komerčním účelům a usiluje prý už o změnu v územním plánu. Jakubowicz to označil za fámy.

Reklama

Související témata: