Hlavní obsah

Extrenér Střížkova Urban o aférách Bohemians: Je to jako z mafiánského filmu

Radek MalinaSport.cz

Přivedl Bohemians Praha k záchraně mezi elitou. Když seděl Luboš Urban jako hlavní trenér v minulé sezóně při posledním utkání na lavičce střížkovského klubu, neměl tušení, že se hraje podle předem domluvených not. V létě s třiapadesátiletým trenérem vedení klubu neprodloužilo smlouvu. Ve čtvrtek před disciplinární komisí vypovídal k případu údajného předání úplatku ze strany olomouckého Petra Drobisze hráčům Bohemians Praha už jako trenér Jihlavy.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Extrenér Střížkova Luboš Urban

Článek

Co jste vypověděl před fotbalovým tribunálem vedeným Jiřím Goldou?

Neviděl jsem z průběhu hry, že by utkání bylo prodané. Z mé strany v přípravě rozhodně k žádnému podcenění nedošlo. Zachránili jsme se utkáním s Mladou Boleslavi. Hráči dostali dva a půl dne volna. Ale pak jsme normálně trénovali. V kabině jsem cítil velké uvolnění, proto jsem kluky hned po prvním tréninku pořádně postavil do latě. A dokonce i na klasické předzápasové soustředění jsme odjeli.

Myslíte, že vážně mohlo dojít k předání úplatku?

Když člověk přijde po zápase k autobusu, je tam dvacet hráčů, každý s mobilem u ucha a telefonují. Taková situace je při každém utkání. Tudíž nemohu vědět, zda klukům někdo volal či je oslovil. Není v lidských silách je uhlídat.

Cítil jste z hráčů, že jejich přístup nebyl stoprocentní?

Měli jsme velkou šanci skončit v tabulce hodně vysoko pokud bychom v Olomouci uspěli. Já kluky nabádal ke koncentraci. Chtěl jsem ligu dohrát se vztyčenou hlavou a důstojně, přestože už nám v posledním zápase o nic nešlo a měli jsme záchranu jistou. Nic zvláštního jsem nepozoroval. Když někdo přidá týmu motivační peníze na vítězství, proč ne. Ale prodat zápas? Něco takového jednoznačně odmítám. Kdyby s tím za mnou někdo přišel, vyhodil bych ho.

Nepřišlo vám divné, že podle tvrzení hráčů vše oznámili vedení klubu v čele s Karlem Kaprem a Josefem Jíchou, zatímco vy jste nevěděl nic?

Bohemians Praha jsou hodně specifickou organizací. Klub vede úzký kruh lidí, prostředí je hodně atypické. Trenér se v klubu dozvídal hodně věcí až úplně poslední. Za léta mého působení v Bohemians se jednání upravilo. Ale nezřídka se stávalo, že si vedení hráče zavolalo a něco spolu řešili.

Takže vás obcházeli?

Té pozici musíte přijít na chuť. Já nikdy neměl problémy. Měli jsme nastavená určitá pravidla, ta jsme dodržovali. Až ke konci mého působení měl sportovní ředitel Jícha tendenci zasahovat mi do skládání mužstva. Hádali jsme se. Ale já mu nepodlehl. Jsem beran a nikdo mě nepřesvědčí, abych se někomu podřizoval.

Věříte, že skutečně k uplácení došlo?

Nemůžu jednoznačně říct ano nebo ne. Fakt, že vedení Bohemians Praha s celou kauzou vyšlo až deset měsíců po zápase mi připadá neuvěřitelný. Připadá mi vše jako z mafiánského filmu. Je to na úrovni jedna paní povídala. Netuším, proč majitel klubu Karel Kapr vše nezveřejnil hned. Vždyť takhle, je vše strašně neprůkazné. Jde o tvrzení proti tvrzení. Pan Kapr tvrdí, že má důkazy. Tak uvidíme. Já nic bližšího vážně nevím.

Hráči měli peníze převzít v obálce v igelitové tašce hned po zápase v Olomouci. Jel jste s nimi tehdy domů?

My jsme byli s klubovým manažerem Rosenbergerem domluvení měsíc dopředu, že pokud se zachráníme, za odměnu pojedeme do sklípku. Když jsme potřebné body týden před koncem ligy uhráli, domluvila se akce v Kyjově. Kluci chtěli na Moravě přespat, ale já jsem byl proti. Ve dvě ve tři ráno jsme vyrazili do Prahy. Seděli jsme tam právě s Vláďou Rosenbergerem, s asistenty, s maséry. Zpívalo se, všichni sezónu hodnotili jako úspěšnou. Nikdo ani slovem nic nenaznačil, ani víno jazyk nikomu z hráčů nerozvázalo.

Osud klubu, který jste přivedl z druhé ligy mezi elitu a tým senzačně zachránil třináctým místem, nabral hodně strmý pád. Jak vše sledujete z povzdálí?

Mrzí mě, jak Bohemians dopadli. Letos mohli ligu určitě zachránit, protože měli lepší a kvalitnější tým než my před rokem. Jenže současný trenér Jindráček je měkký. Hodně mu do skládání týmu zasahovali majitelé. Já zastávám názor, že každý by měl řešit jen co mu přísluší.

Překvapil vás případ neodehraného zápasu na půdě Bohemians 1905?

Hráči a trenéři byli jako rukojmí. Teď dostanou flastry, ač situaci nemohli ovlivnit. Ale myslím, že utkání se mělo odehrát. Bylo třeba vyvinout na předsedu svazu Haška větší tlak. Osobně si myslím, že právo je na straně Karla Kapra. A možná už prostě nevěděl, jak na vše upozornit. Asi chtěl situaci vyhrotit, aby se něco dělo. Vždyť tam jde o strašné prachy.

Reklama