Hlavní obsah

Střížkovu hrozilo vyloučení z ligy. Nakonec byl potrestán jen pokutou 6 miliónů a odpočtem 20 bodů

PRAHA

Střížkovskému klubu Bohemians hrozilo, že bude vyloučen z fotbalové ligy. Za to, že rozpoutal korupční kauzu, aniž by se snažil, anebo byl ochoten předložit potřebné důkazy, ale i za to, že nenastoupil k sobotnímu derby 24. ligového kola u Botiče proti Bohemians 1905. Nakonec byl strahovský fotbalový tribunál milosrdný a potrestal Kaprův klub "jen" pokutou 6 miliónů korun a odpočtem 20 bodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Lavička Bohemians Praha zůstala prázdná, "zdobil" ji jen hanlivý plakát domích fanoušků.

Článek

„Na půdě zločinecké organizace nemůžete nikdy zvítězit,“ glosoval verdikt disciplinární komise spolumajitel Střížkova a v sobotu i vedoucí mužstva Karel Kapr, kterému vyměřil tribunál i osobní flastr 300 tisíc korun a navíc mu zakázal na dva roky zastávat jakékoli funkce ve fotbale.

Sečetli mu korupční kauzu i derby

"Takový trest proto, že rozpoutal korupční kauzu, ale nebyl ochoten spolupracovat a slibované důkazy předložit ani policii, ani nám, ale i proto, že sobotním jednáním ve Vršovicích znevážil jméno českého fotbalu," vysvětloval verdikt šéf disciplinární komise Jiří Golda.

Jedním dechem přiznal, že když on a jeho lidé sečetli Kaprovy přečiny v údajné úplatkářské kauze, v níž podle tvrzení spolumajitele Střížkova měl olomoucký brankář Petr Drobisz uplatit čtyři jeho hráče částkou 300 tisíc korun, a navíc vzali v potaz to, že zakázal svému mužstvu nastoupit v sobotu ve Vršovicích proti Bohemians 1905, zabývali se i myšlenkou, že Střížkov vyloučí z ligy.

Dělat to nemusel, protože po odpočtu dvaceti soutěžních bodů má Střížkov v tuto chvíli na kontě šest mínusových bodů a je prvním jistým sestupujícím z nejvyšší soutěže. Jenže Goldův tribunál vedly k zmírnění trestu jiné pohnutky...

Vyloučení Střížkova by pohnulo celou ligou

"Pokud bychom to udělali a z ligy ho vyloučili, museli by se anulovat všechny výsledky Střížkova, což by pohnulo celou tabulkou Gambrinus ligy. Nakonec jsme se proto rozhodli, že k tak tvrdým sankcím nepřistoupíme," prozradil šéf fotbalového tribunálu Jiří Golda.

Ten potrestal ovšem i kapitána Střížkova Marka Kincla, jemuž na dva roky zakázal vykonávat funkci kapitána, Kaprovu klubu pak nařídil uhradit všechny škody, jež Bohemians 1905 nesehraním zápasu vznikly.

Pokuta i pro klokany od Botiče

Se sankcemi ovšem odešel ze Strahova i klub Bohemians 1905. „Došlo k výtržnostem mezi diváků, znevážení jména fotbalu a dalším přečinům, proto klub dostává pokutu 100 tisíc korun a je povinen nahradit škodu, která vznikla na autobusu Střížkova,“ zdůvodňoval předseda disciplinární komise Jiří Golda.

Ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl dostal navíc pokutu 50 tisíc korun za znevážení jména českého fotbalu. „To asi proto, že jsem uváděl místo Bohemians soupeře jako hosty,“ nechal se slyšet Přibyl.

Aféra končí, ale ad acta uložena není

Vynesením ortelu nad Karlem Kaprem a jeho klubem je korupční kauza na čas uzavřena. "Ale ad acta ji neukládáme. Pokud pan Kapr začně konečně spolupracovat a slibované důkazy skutečně předloží, jsem připraven ji okamžitě znovu otevřít. A třeba i trestat," tvrdí šéf fotbalové disciplinárky Jiří Golda. Dokonce prohlásil, že kdyby se obvinění z korupce v případě Olomouce nakonec přece jen potvrdilo, bude trestat ještě razantnějši než v případě Střížkova.

"Tresty by byly ještě přísnější a tvrdší," naznačil, což by vzhledem ke dvaceti bodům odečteným Střížkovu znamenalo jediné - vyloučení Olomouce z ligy. "Pokud ale budou důkazy, které Karel Kapr slibuje, ale s žádnými nepřišel. Ani na policii, ani k nám!"

Kubíček a Voženílek potrestáni důtkou

Zatím potrestal jen olomouckého ředitele Jiřího Kubíčka za to, že si pořizoval nahrávku telefonního rozhovoru s nejmladším členem haškovy fotbalové vlády Petrem Voženílkem, která unikla na veřejnost a nakonec se dostala i do médií.

"Nebylo košér si soukromý rozhovor nahrávat," tvrdil Golda a nařídil Kubíčkovi, aby požádal výkonný výbor ČMFS o vyslovení důvěry, zda má nadále zastávat funkci předsedy Legislativní rady. Důtku dostal i Petr Voženílek, který v inkriminovaném rozhovoru mluvil o vydírání extřížkovského Obermajera, mafii, Ukrajincích a strachu, který má z Karla Kapra.

Čtyři svědci ze Střížkova zatím nepotrestáni

Trochu s podivem je, že nepotrestáni naopak zůstali čtyři střížkovští hráči, kteří v kauze uplácení figurovali a o úplatku od Drobisze mluvili jak před policií, tak i před disciplinárkou - tedy Kincl, Obermajer, Dobeš a Zoubek.

"Kincl a Dobeš odmítli před policií vypovídat s tím, že by způsobili trestní stíhání sobě a osobám blízkým," prozradil Golda, že tito dva fotbalisté ani před policií nevypovídali a dodal, že se k jejich osobám ještě vrátí.

"Zatím není prokázáno, že lžou, takže je za křivé svědectví nebo znevážení jména českého fotbalu trestat nemůžeme. A dojde na ně," dodal šéf fotbalového tribunálu.

Výběr nejvyšších trestů, které udělila klubům disciplinární komise ČMFS
6 000 000 - Bohemians Praha (duben 2010) - Za nenastoupení k zápasu proti Bohemians 1905 za účelem upozornění na údajné neřešení složitého právního případu klubů s názvem Bohemians (navíc odečet 20 bodů v tabulce).
2 000 000 - Slavia Praha (květen 2006) - Za svévolné opuštění hřiště v zápase proti Liberci na protest proti rozhodování sudího Jaroslava Járy. Slávisté se na hřiště nakonec vrátili a zápas se dohrál.
500 000 - Bohemians Praha* (květen 2003) - Za inzultaci asistenta rozhodčího Ladislava Talpy domácím fanouškem při utkání se Spartou, které bylo poté předčasně ukončeno (navíc uzavření hřiště na tři zápasy).
500 000 - 1. FC Synot (červenec 2004) - za účast v korupční aféře.
500 000 - Viktoria Žižkov (září 2004) - za účast v korupční aféře.
500 000 - SFC Opava (listopad 2004) - za účast v korupční aféře.
500 000 - Slovan Liberec (únor 2005) - za účast v korupční aféře.
400 000 - Mladá Boleslav (březen 2008) - Za napadení delegáta zápasu Jiřího Veltruského šéfem Mladé Boleslavi Josefem Dufkem.
300 000 - FC Vítkovice (listopad 2004) - za účast v korupční aféře.
300 000 - Opava (září 2009) - Za nezvládnutí pořadatelské služby a vniknutí diváků na hrací plochu při pohárovém utkání s Ostravou (navíc uzavření hřiště na dva zápasy).
Poznámka*: půlmilionová pokuta z května 2003 se týká původního klubu Bohemians Praha, který kvůli dluhům přišel v roce 2005 o licenci a skončil v konkurzu.
Zdroj: ČTK

Reklama