Hlavní obsah

VIDEO: Korupční aféra a nesehrané derby: Goldovi došla trpělivost, a proto Kapra sejmul

Sejmul střížkovského bosse Kapra i jeho lidi, nad fotbalem na Střížkově udělal vyneseným ortelem kříž. Možná navždy... Z trestu vyneseného strahovským tribunálem se Bohemians Praha už třeba nikdy nevzpamatují, protože po odpočtu dvacet bodů padají do II. ligy a navíc s šestimiliónovou dírou v rozpočtu. „Trpělivost nám došla, a proto jsme konali a rozhodli,“ pravil s kamennou tváří hráče pokeru po vynesení rozsudku šéf disciplinární komise Jiří Golda.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr přichází na jednání disciplinární komise ČMFS.

Článek

Střížkovskému klubu jste napařil šestimiliónovou pokutu a jeho spolumajiteli Karlu Kaprovi přidal dalších 300 tisíc navrch, navíc jste nařídil odpočet dvaceti bodů a tím jsme Bohemians Praha poslal šest kol před koncem soutěže do druhé ligy. K tomu zákaz výkonu funkce na dva roky pro Kapra i kapitána mužstva Kincla. Nebylo lepší vyloučit Střížkov z ligy rovnou?

I o tom jsme uvažovali a nad nejvyšším možným trestem do poslední chvíle přemýšleli. Kdybychom ovšem Bohemians Praha ze soutěže vyloučili, museli by se rušit všechny výsledky, jichž jejich mužstvo dosáhlo, což by pohnulo celou ligovou tabulkou. Proto jsme se nakonec rozhodli jen pro odpočet bodů a pokutu.

Předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda.foto: ČMFS

A za to jste si vysloužili označení zločinecká organizace. Alespoň tak po vynesení verdiktu Karel Kapr mluvil a vás nepřímo za zločince označil. Nestál by tento výrok za další reakci?

Já reaguji jen tím, že se snažím dělat svou práci jak nejlépe umím. Ostatně, tak jsem to po zvolení nové fotbalové vlády jejímu předsedovi Ivanu Haškovi slíbil.

Ze střížkovského bosse Kapra mluvilo celkem logicky rozhořčení z trestu, ale nestálo přece jen za to počkat a neslučovat obě kauzy, jež v posledních dnech a týdnech hýbou celým českým fotbalem? Vždyť vy jste vlastně spojili korupční aféru s nesehraným sobotním zápasem na Bohemians 1905, svázali oba případy jednou stužkou a vynesli trest...

Ale to proto, že oba případy spolu souvisí. Bohemians přišli s korupční aférou, ale při jejím šetření nebyli a nejsou ochotni spolupracovat ani s policií, ani s námi, neustále slibované důkazy nepředložili a před naší komisí navíc mystifikovali argumentací, že jim policie doporučila nevypovídat. Tím, že odmítli nastoupit k sobotnímu zápasu 24. ligového kola na Bohemians 1905 opakovaně znevážili jméno českého fotbalu.

Jenže policejní vyšetřování stále probíhá. Nebylo proto přece jen moudřejší počkat, k jakým závěrům detektivové dospějí a teprve potom vynést v korupční kauze verdikt?

Ale my kauzu ad acta neukládáme a budeme se jí dál věnovat. Tedy, pokud Karel Kapr předloží slibované důkazy. Nevím, co má v šuplíku, neví to zřejmě ani policie. Třikrát jsme ho vyzvali, aby nám důkazy předložil a protože tak neučinil, došla nám trpělivost.

On ale argumentuje tím, že mu to policie zakázala!

Mystifikuje! Policie nepotvrdila, že by mu zakázala mluvit na půdě svazu. I to byla jedna z věcí, jež mu při vynášení verdiktu přitížila. S korupční aférou přišel a proto jsme mysleli, že bude spolupracovat s námi i s policií. Opak je ale pravdou. A totéž se týká hráčů. Třeba Kincl a Dobeš odmítli na policii vypovídat s tím, že by tím mohli způsobit trestní stíhání sobě a osobám sobě blízkým.

Bývalý hráč Bohemians Praha Miroslav Obermajer po slyšení před disciplinární komisí, která se vynesla verdikt v údajné korupci ze strany Sigmy Olomouc.foto: Právo/Michaela Říhová

Vypovídat ovšem odmítl i Obermajer, který je klíčovou postavou celé korupční kauzy, neboť on to byl, kdo měl převzít od olomouckého brankáře Drobisze úplatek 300 tisíc korun!

Na policii skutečně odmítl vypovídat s tím, že mu to někdo zakázal. Šlo o inkriminovaný úsek dvaceti minut, během nichž došel z kabin k autobusu a měl převzít úplatek.

Před vámi se ale rozpovídal...

Zmiňovaný časový interval nám skutečně popsal a i o předání peněz mluvil.

Přesvědčil vás?

Ne.

Není to potom paradoxní? Střížkovského bosse Kapra jste potrestali, že nespolupracuje ani s policií, ani s vámi, ale čtyři hráče, kteří si počínají obdobně a navíc vás svou výpovědí nepřesvědčí, necháte bez trestu!

Jejich případ necháváme ještě otevřený. Pokud ale Bohemians nepřijdou se avizovanými důkazy, jsme připraveni potrestat i je.

Jak?

Třeba zákazem činnosti až na dva roky, což je horní hranice trestu.

Střížkovský šéf Karel Kapr opouští vršovický Ďolíček s výmluvným gestem...foto: Dimír Šťastný

Co když ale Kapr s důkazy nakonec přece jen vyrukuje, v šuplíku slibované dokumenty objeví a všechno bude jinak?! Pak budete nuceni Střížkov rehabilitovat a Olomouc naopak trestat!

Trest měnit nebudeme. Platí a platit bude, protože Bohemians Praha se chovají v celé kauze nestandardně a nespolupracují. Zato nad Sigmou Olomouc bychom vynesli tresty ještě přísnější, než nad Střížkovem. Samozřejmě v případě, že by Bohemians, resp. Karel Kapr slibované důkazy předložili a uplácení se prokázalo, což se zatím nestalo.

A asi nestane, protože protikorupční policie už měla přehodnotit trestný čin uplácení na trestný čin podvodu...

Nevím, takové informace od policie nemám.

Reklama

Související témata: