Hlavní obsah

Kauza tří znesvářených Bohemek: Jde o velké peníze. Možná až o 300 miliónů!

Zdeněk PavlisSport.cz

Osobní antipatie a nenávist až za hrob hraje ve sporu tří klubů majících v názvu slovo Bohemians velkou roli, peníze ale ještě větší. Jde totiž o obrovský balík. Dvě ze znesvářených Bohemek tvrdí, že o 300 miliónů, což ovšem ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl zpochybňuje. „Ani omylem,“ tvrdí, i když svazový místopředseda Jindřich Rajchl mající za úkol rozmotat klubko syčících a jed dštících zelenobílých hadů připouští: „Nerad se pouštím do odhadů, ale o velké peníze skutečně jde."

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci fotbalistů Bohemians 1905 při pochodu před derby se střížkovským rivalem.

Článek

Už pět dlouhých let se kauza Bohemians vleče, bezpočet trestních oznámení bylo podáno a soudních jednání, stejně jako usmiřovacích pokusů na půdě fotbalového svazu proběhlo. Za vlády minulé i současné strahovské generality. Všechno ale marné. Aby ne, když jde o tak velké peníze.

Ať již tři sta miliónů, nebo suma menší či větší, každopádně jde o příliš velký balík, než aby nestálo za to se o něj rvát.

Žonglování s desítkami miliónů

„Takovou hodnotu hráči, kteří se před lety stali součástí konkursu, v žádném případě nemají. Vždyť do tohoto výčtu jsou započítáváni i někdejší žáčci, kterým je dnes patnáct, šestnáct a mnozí z nich už s fotbalem dávno skončili!“ oponuje Lukáš Přibyl a argumentuje i odhadem hráčského agenta Zdeňka Nehody, který před pěti lety odhadoval hodnotu hráčů na tři až šest miliónů.

Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Jenže z několika stovek fotbalistů, kteří byli a jsou součástí konkursu ohlášeného 1. února 2005 nad zkrachovalým klubem Bohemians, někteří vyčnívají. Třeba Jan Morávek prodaný do německého Schalke za 70 miliónů. Třeba několik současných hráčů vršovických klokanů v čele se Škodou a spol., za které by se také pár miliónů utržilo. Třeba mladší syn šéfa českého fotbalu Ivana Haška, jenž se stal rovněž součástí konkursu. Třeba hráči, kteří zelenobílí dres oblékají, anebo už ho vysvlékli za mnohdy směšné částky, na než všechny zainteresované strany upozorňují.

„Nerad se pouštím do odhadů, zda jde o sto, dvě stě či pět set miliónů, protože ohodnotit transferová práva a vůbec práva s kauzou spojená je velice složité. Každopádně jde o velké peníze,“ připouští svazový místopředseda Jindřich Rajchl.

I jemu je jasné, že i proto se na obou stranách barikády počítá, sčítá a žongluje s desítkami a stovkami miliónů. A samozřejmě se přidává i hodnota nástupnických práv, názvu a loga klubu, až konečná suma osciluje u zmiňovaných 300 miliónů.

Zločinné spiknutí, trestní oznámení, soudní při

Proto se také podávala a podávají trestní oznámení na zločinná spiknutí, jejichž cílem bylo o onen obrovský balík peněz obrat ty, kteří si ho nárokují. Majitele FC Bohemians a.s, Michala Vejsadu především.

Proto je žalobami zavalen i fotbalový svaz, který měl na samém počátku v březnu roku 2005 všechno zavinit tím, že znesvářené zelenobílé hady spletl do jednoho klubka. I třeba tím, že Vejsadově Bohemce a vršovickým Bohemians 1905 přidělil stejné registrační číslo, jež je rovněž jedním z kamenů sporu a předmětem soudních žalob.

Spory kolem čísla 100001

„Ale registrační číslo není podstatný nosič členství. Vejsadova Bohemka měla skutečně stejné číslo lišící se jen hvězdičkou, ale protože nebylo možno technicky oba kluby rozlišit, přidělili jsme jeho klubu ex post číslo jiné. To když chtěl pokračovat s fotbalem v nejnižší pražské třídě,“ přiznává Jindřich Rajchl, že ke změně skutečně ex post došlo. Jedním dechem dodává: „Na registrační číslo nevzniká nikomu právní nárok.“

„Jenže stejně jako není možné ex post měnit rodné číslo, není možné měnit ani registrační číslo,“ syčí okamžitě fotbaloví legislativci a právníci, přičemž chystají další žaloby.

V kauze Bohemek jsem chybu neudělal, brání se Doležal

I dnešní ředitel fotbalové Slavie, a před pěti lety ředitel legislativně právního oddělení ČMFS Petr Doležal, v nich figuroval a figuruje. On měl být tím, kdo přidělil oběma Bohemkám stejné číslo a i proto ho Vejsada a spol. viní ze zločinného spolčení, za které hrozí trestní sazba od pěti do dvanácti let.

On měl být tím, kdo střížkovský klub z fotbalových soutěží organizovaných svazem vyloučil. „Jestli jsem udělal chyby jako manažer Slavie, přiznávám se k nim. V kauze Bohemians jsem se ale před pěti lety žádných nedopustil, na tom trvám. Řešil jsem ji stejně, jako případy Brna či Drnovic a vždy jsem ji předkládal výkonnému výboru tak, aby ctila principy fair play,“ brání se Doležal.

„Na začátku března 2005 přišel Karel Kapr v doprovodu pana Lněničky na Strahov s tím, že chtějí název a jméno Bohemky. Vyprovodil jsem je s tím, že něco takového je nepřijatelné, na což Kapr reagoval slovy: ,Uvidíte, co se bude dít!´“ popisuje Doležal, jak do hry vstoupil třetí klub Bohemians. Střížkovský, který si nakonec název a logo Bohemians skutečně pronajal. Soud mu pak předběžným opatřením účast v soutěži povolil, aniž by se poté případem dál zabýval.

Petr Doležalfoto: Právo/PRÁVO

Dohoda, která nedošla naplnění

Pokusů rozmotat spletitou kauzu už učinila fotbalová generalita bezpočet. Za vedení Pavla Mokrého byla dokonce uzavřena dohoda o narovnání, která uznává členství  Vejsadova FC Bohemians a.s. s tím, že druhá strana stáhne všechny žaloby a s nimi související právní úkony.

„Jenže ta dohoda nedošla ze strany jednoho subjektu nikdy naplnění, “ zpochybnil ji i při výslechu před policií bývalý předseda ČMFS Pavel Mokrý. „Právoplatná ale je, i když nemá takovou důležitost, jaká je jí přikládána,“ míní současný místopředseda Jindřich Rajchl. Ona dohoda z 28. prosince 2006 uzavřená pány Mokrým a Vejsadou totiž způsobuje problémy dodnes. „Převodem členských práv a následnou dohodou o narovnání, která přidělila registrační číslo nelogicky zpátky Vejsadově Bohemce, vznikla anomálie, s níž se potýkáme,“ uznává Rajchl.

Meritem kauzy spor o členství

I on se pokouší, aby k dohodě tří znesvářených Bohemek došlo. Vlastně už jen dvou, protože po prvních sezeních se Kaprův střížkovský klub Bohemians už dalších jednání o smír odmítl zúčastňovat.

Jindřich Rajchl dostal nadlidský úkol - nepřehlednou kauzu tří znesvářených Bohemek rozplést. foto: Právo/Petr Horník

„Za osmdesát procent problémů českého fotbalu může kauza Bohemians, která opakovaně rozděluje lidi. Pořád si ale myslím, že dohoda je jediným možným východiskem, s čímž i právníci znesvářených stran souhlasí. Míč je teď na straně všech tří Bohemek a je jen na jejich dobré vůli, aby překonaly antagonismus, nekladly si nerealizovatelné a ultimativní podmínky a dohodly se,“ myslí si místopředseda svazu Jindřich Rajchl. „My na základě doporučení právní analýzy vypracované advokátní kanceláří Havel a Holásek pohlížíme na všechny tři subjekty jako na právoplatné členy ČMFS. A spor o členství je meritem celé kauzy,“ dodává s tím, že o právech k názvu a logu klubu by měl následně rozhodnout soud.

Přimějí je milióny k rozumu?

Vize Rajchla a celé současné vládnoucí strahovské generality je sice krásná, ale vzhledem k momentální eskalaci sporu gradujícího korupční kauzou, nesehraným ligovým zápasem dvou Bohemek a vynesenými tresty těžko naplnitelná.

Už proto, že v ní jde o stovky miliónů. Anebo hlavně proto!

foto: Novinky

„Právě proto, že jde o velké peníze, by měli dát účastníci sporu stranou iracionální postoje a jednat racionálně. Doufám, že je k tomu skloňovaná suma přiměje,“ věří svazový místopředseda Jindřich Rajchl, že v kauze Bohemians nakonec rozum vyhraje a k dohodě dojde. Jde jen o to nalézt řešení, které by bylo obchodně možné a pro zainteresované strany přijatelné.

Reklama