Hlavní obsah

Zaklínadlo ohrožených: Kdo nevymění trenéra, ten se nezachrání...

PRAHA

Střížkovští jsou po aférách a bodovém odečtu v mínusu, ty už ve fotbalové Gambrinus lize nic nezachrání. Pět kol před koncem soutěže jsou sestupem ohroženy ještě další tři týmy - České Budějovice, Slovácko a Kladno. Kromě toho, že všechny o víkendu remizovaly, mají další společný rys. V průběhu sezóny vyměnily trenéra.

Foto: René Volfík, ČTK

Trenér fotbalistů Kladna Stanislav Procházka

Článek

Remíza s vršovickými klokany byla Slovácku málo. Kouč Josef Mazura ji nepřečkal, místo něj povede mužstvo k záchraně sportovní ředitel Miroslav Soukup. Jako by trojlístek ohrožených vyznával shodnou víru, že bez impulsu v podobě trenérské rošády se nelze zachránit. Jihočeši už na podzim místo Pavla Tobiáše přivedli Jaroslava Šilhavého a Kladno nedávno místo Martina Hřídela nasadilo Stanislava Procházku.

Tah klubu z Uherského Hradiště je o to pikantnější, že přišel před zápasem v Kladně, který může být v bitvě o záchranu ten vůbec nejdůležitější. „Prioritou je pro nás nyní záchrana. Věříme, že tento krok bude pro tým novým impulzem a závěr ligy zvládneme,“ konstatoval tiskový mluvčí Slovácka Aleš Mazurek.

Kouč úspěšné dvacítky z mistrovství světa 2007 tedy bude až do konce sezóny sedět na dvou židlích. „S trenérem Mazurou jsem spolupracoval. Viděl jsem tréninky mužstva, byl s ním na zimním soustředění. Bez dlouhého seznamování se tak mohu pokusit pomoci,“ věří Soukup.

S kým ještě hrají
13. České Budějovice (24 bodů)
26. Plzeň (v), 27. Olomouc (d), 28. Mladá Boleslav (v), 29. Brno (d), 30. Jablonec (v).
14. Slovácko (23 bodů)
26. Kladno (v), 27. Mladá Boleslav (d), 28. Sparta (v), 29. Příbram (d), 30. Plzeň (v).
15. Kladno (21 bodů)
26. Slovácko (d), 27. Teplice (v), 28. Ostrava (d), 29. Bohemians 1905 (v), 30. Liberec (d).
d - doma, v - venku

Kladnu remíza nestačí, potřebuje Slovácko porazit

Středočeši mají stále z celého trojlístku nejhorší výchozí pozici. Na Slovácko ztrácejí dva a na Jihočechy tři body. Hned v dalších kolech navíc hrají v Teplicích a s Ostravou, které usilují o titul. Zatímco pro Slovácko by byl bod dobrý, Kladno musí vzájemný duel na domácí půdě vyhrát.

„Bod na Slavii je pro nás velice cenný, za bojovnost a přístup jsme si ho zasloužili. Musíme ho ale potvrdit doma proti Slovácku. Hru máme postavenou na bojovnosti, tak to hrajeme. V kabině je fantastická nálada, ale musíme to zase rychle posadit na zem. Podařilo se nám teď bodovat ve třech zápasech za sebou, ale čeká nás ještě dalších pět,“ uvědomuje si trenér Stanislav Procházka, který s Kladnem ještě neprohrál.

Budějovičtí mysleli, že jim bod se Spartou pomůže víc

Velmi cennou remízu v neděli uhrály také České Budějovice. „V naší situaci je získat bod se Spartou skoro jako výhra. Škoda jen, že Slavia nedokázala porazit Kladno. Nadšení jsme z toho nebyli. Měli jsme radost z remízy se Spartou a zpráva, že Slavia nevyhrála nad Kladnem, nás zarmoutila. Ale nemohli jsme to ovlivnit, a tak převládá hlavně spokojenost z našeho výsledku,“ líčil trenér Jaroslav Šilhavý.

Jihočeši si zavařili porážkou v Kladně. V nejbližších zápasech narazí na Plzeň a Olomouc, tedy dva týmy, které preferují pohár. „Druhý poločas nás Sparta zmáčkla a my bodík jednoznačně bereme. Co nám přinese, uvidíme až po třicátém kole, každopádně už nyní jsme za něj moc rádi,“ kvitoval brankář Pavel Kučera.

Reklama