Hlavní obsah

Kladno neschválilo dotaci 13 miliónů pro fotbalový klub

Kladenští zastupitelé dnes neschválili dotaci 13 milionů korun, o kterou je žádal tamní fotbalový klub. Město v současnosti tyto prostředky nemá a zastupitelé se rozhodli vyčkat, jak se bude vyvíjet plnění příjmů letošního rozpočtu, řekl novinářům primátor Dan Jiránek (ODS).

Foto: René Volfík, ČTK

Trenér fotbalistů Kladna Stanislav Procházka

Článek

Klub chtěl peníze zčásti využít na budování vyhřívaného trávníku, který je nezbytnou podmínkou pro účast v nejvyšší soutěži. Neschválení dotace podle Jiránka neznamená nutně konec prvoligového fotbalu v největším středočeském městě. "Přece nemůže být jediný, kdo na fotbal nebo hokej přispívá, město. A je absurdní, aby se jednomu sportu bralo a jinému přidávalo," dodal.

Dotaci podle něj zastupitelé neschválili, protože město tyto prostředky nemá a nechce krátit například výdaje na údržbu silnic nebo investice do mateřských školek.

"Co se týče dlouhodobých dotací, my máme prostě problém s tím, že to není v našem majetku a několik zastupitelů připomínalo, jaké byly tahanice s policií, když vysvětlovali dotaci hokejovému stadionu, který mezitím byl na město převeden," podotkl Jiránek. Kvůli dotaci 40 miliónů korun na zimní stadión, který nebyl majetkem města, stanul před soudem bývalý primátor Milan Volf.

Město chtělo fotbalový stadión v minulosti získat do svého majetku. Původně ho zamýšlelo za 45 milionů korun odkoupit, a tím klubu pomoci. Ukázalo se ale, že majetkový přesun nelze uskutečnit bez souhlasu ministerstva financí a že musí být bezúplatný. Věc je však podle Jiránka komplikovanější.

"Je nám jasné - i podle stanoviska fotbalového klubu, že nám stadion nebude moci být převeden před rokem 2017, a to na základě toho, že tam šla dotace z ministerstev a ČSTV ve výši nějakých 90 miliónů korun," uvedl. Zastupitele podle něj bude ještě zajímat, proč část z těchto 90 miliónů korun nebyla použita právě na vybudování požadovaného vyhřívání trávníku.

Reklama

Související témata: