Hlavní obsah

Bittengla v Blšanech střídá Bílek

BLŠANY (Lounsko)

Kvůli neuspokojivým výsledkům byl z funkce trenéra fotbalistů Blšan odvolán Günter Bittengel. Na lavičce posledního celku tabulky I. Gambrinus ligy ho vystřídal Michal Bílek, který už v pondělí dopoledne vedl v novém působišti první trénink.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalisté Blšan (ve žlutém) mají nového trenéra

Článek

"Hráči byli trenérskou změnou překvapeni, ale rozhodli jsme se pro ní, abychom mužstvu dali potřebný impuls. Pan Bittengel to neměl lehké, když po letním odchodu opor prožíval s týmem nejhorší období. Víme, že blšanský fotbal mu není lhostejný, proto se jeho služeb úplně nezříkáme. Přechází na post sportovního ředitele klubu, který byl v poslední době neobsazen," řekl Právu Robert Janek, předseda představenstva FK Chmel Blšany.

A proč si "chmelaři" vybrali do trenérské pozice právě Michala Bílka? "Slibujeme si od něj, že bude pokračovat v klubové filozofii, založené na práci s mladými hráči. Myslím, že o svých kvalitách přesvědčil i při trenérském angažmá u juniorské reprezentace," ozřejmil Janek krok klubového vedení.

Sám cítil, že to chce změnu

Günter Bittengel přijal zprávu o tom, že už tým nepovede, bez emocí. "Nebyl jsem pod žádným tlakem, ale sám jsem cítil, že po sérii porážek se něco udělat musí. V některých zápasech jsme nehráli špatně, jenže jsme zbytečně ztráceli body. Třeba s Brnem, Teplicemi a Plzní jsme měli krůček k výhře, v Liberci jsme dlouho drželi bezbrankovou remízu," ohlédl se bývalý trenér za uplynulými týdny.

"Spolu se mnou na lavičce končí i asistent Petr Rada, který v klubu pracoval jen dva měsíce," sdělil Bittengel, jenž v Blšanech působí nepřetržitě od ledna 1997. Po roli hráče, asistenta trenéra a od listopadu 2001 i hlavního kouče si teď vyzkouší funkcionářskou činnost. "Chci pomoci i na tomto úseku, ale přiznám se, že mě to táhne spíš na hřiště. Kdyby v zimě přišla nějaká trenérská nabídka, tak bych ji zvažoval," dodal.

Věří ve vzkříšení

Pro někdejšího reprezentanta Michala Bílka, bývalého záložníka Sparty, Betisu Sevilla, Viktorie Žižkov a Teplic je blšanské angažmá druhou prvoligovou štací v úloze hlavního trenéra. Na jaře 2001 vedl v deseti zápasech FK Teplice. Letos v létě získala pod jeho taktovkou česká "devatenáctka" na ME této věkové kategorie bronzové medaile.

Kdy ho Blšanští poprvé oslovili? "Minulý týden. Vím, že jdu do rizika, ale stále si myslím, že mužstvo není tak špatné, aby se smířilo s pádem do druhé ligy. Viděl jsem ho v několika podzimních zápasech a nabyl jsem dojmu, že se dá zvednout. Mám chuť do práce, šance na záchranu stále existuje. Chce to ale začít naplno bodovat už v příštím zápase s Jabloncem. Hráče musím přinutit k maximálnímu nasazení, agresivitě a obětavosti," sdělil Právu Bílek, který vítá nynější ligovou přestávku.

Povede synovce

"Alespoň máme dvanáct dnů na tvrdý trénink," povídal muž, který se v blšanském týmu setkal i se svým synovcem Jiřím Bílkem, nadějným záložníkem. "To, že je v mužstvu, nemá na mojí práci žádný vliv," pravil trenér.

Fakt, že Blšany nedisponují domácím prostředím a účinkují v příbramském "azylu" bez podpory diváků, vnímá jako realitu. "Bohužel s tím nic nenadělám. Nezbývá nám, než to překousnout a soustředit se jen na vlastní výkony," uzavřel Bílek.

Blšanská rošáda je už třetí trenérskou změnou v rozehraném prvoligovém ročníku. U týmu Synotu Staré Město Radka Rabušice vystřídal Karel Jarolím a ve Viktorii Žižkov Vítězslava Lavičku nahradil jeho dosavadní asistent Václav Hradecký.

Reklama

Související témata: