Hlavní obsah

Olomouc se chystá vložit do fotbalové Sigmy dalších 25 miliónů

OLOMOUC

Olomoucká radnice zřejmě vloží v následujících čtyřech letech dalších 25 miliónů korun do základního kapitálu fotbalového klubu SK Sigma, v němž je město druhým nejvýznamnějším akcionářem.

Článek

"Považujeme to za vhodnou formu podpory vrcholového fotbalu v Olomouci," řekl dnes novinářům náměstek primátora Martin Major (ODS). "Proto rada doporučí zastupitelstvu pokračovat v kapitálovém vstupu do SK Sigma," uvedl.

O tom, že se město bude podílet na postupném navyšování základního kapitálu klubu, bylo rozhodnuto už v roce 2001. O vkladu dalších 25 miliónů mělo vedení radnice jednat před měsícem, ale tehdy tento bod ze schůze stáhlo kvůli údajné korupční aféře týkající se loňského zápasu mezi Olomoucí a Bohemians Praha.

Peníze, které město investuje do navýšení základního kapitálu klubu, slouží podle Majora výhradně na zlepšení zázemí pro diváky na Andrově stadionu a modernizaci tréninkových center. "Rozhodně peníze města nejdou na nákupy hráčů či jejich mzdy," podotkl Major.

Největší podíl akcií společnosti SK Sigma Olomouc, téměř 43 procent, drží občanské sdružení sportovního klubu. Městu patří podíl ve výši 34,2 procenta. "Každopádně platí, že město bude mít i po navýšení základního kapitálu Sigmy v této společnosti blokační minoritu a společně s občanským sdružením bude vlastnit nadpoloviční většinu akcií," řekl Major.

Před měsícem se radní rozhodli s vkladem počkat, dokud se nevyřeší aféra kolem utkání Sigmy s Bohemians Praha z posledního kola loňského ligového ročníku. Šéf střížkovského celku Karel Kapr nedávno obvinil Hanáky, že se snažili soupeře uplatit, aby si výhrou zajistili postup do Evropské ligy. Disciplinární komise svazu však jeho tvrzení neuvěřila a naopak potrestala Kapra a Bohemians Praha. Případ stále vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata: