Hlavní obsah

Fotbal v Ďolíčku chce radnice zachovat

PRAHA

Ačkoli o postoji radnice desáté městské části ke stěhování Bohemians 1905 z Ďolíčku do slávistického Edenu byly různé pochybnosti, ve středu radní vyzvali vlastníka stadiónu Bohemians Real, aby ho zachoval. Podle usnesení radních by měl majitel podniknout veškeré kroky pro to, aby klub na jednom z nejkrásnějších pražských stadiónů zůstal.

Foto: Petr Horník, Právo

Bude vršovický Ďolíček domovem Klokanů i nadále?

Článek

„Naším záměrem je klub Bohemians 1905 zachovat v jeho současném působišti,“ řekl místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (ODS). Podle něho se na radnici obrátil i majitel Synot Tip Areny, společnost E Side Property Ltd., která navrhla, aby vršovická Bohemka jejich nový stadión využívala jako svůj, a to spolu s pražskou Slavií.

„Ve výzvě jsme vyjádřili bezvýhradnou podporu k jednáním směřující k zachování a dalšího fungování klubu Bohemians 1905 v jeho přirozeném prostředí, kterým je bezesporu tradiční stadion Ďolíček,“ doplnil starosta Vladislav Lipovský (ODS).

„Eden ne!“ skandují fanoušci klokanů a slávisté do svého kotle umístili zelené papíry a nápis: „Tohle chcete?“ Fanoušci si přejí, aby ani ekonomické důvody neznamenaly nutnost bourání stadiónu, na jehož místě by podle některých úvah měl prý vyrůst třeba studentský kampus. „Fotbal se hraje v Ďolíčku 80 let, stadión přežil všechny režimy. A současná podoba kapitalismu ho má zahubit?“ ptal se Práva zelenobílý fanda Tomáš.

Činnost v Ďolíčku stojí Bohemians 12 miliónů ročně

Problém spočívá v tom, že klubu jeho stadión nepatří. A těsnou většinu akcií vršovického klubu má i majitel stadiónu, spoluvlastníkem Bohemians Real je CTY Group. Vystupuje za ni Ondřej Oravec, který intenzivně vyjednává právě s majitelem slávistického stadiónu v Edenu. Oravec připustil, že prodej Ďolíčku může být pro jeho společnost CTY východiskem z nouze. „V roce 2012 stadión v drtivé většině ukazatelů přestane vyhovovat svazovým normám. Na přestavbu, která by to změnila, je potřeba minimálně 250 miliónů korun. A ten kapitál teď prostě nemáme,“ citoval ve středu Oravce server ihned.

Fanoušci klokanů doufají, že ještě nemusí být tak zle. Zatím je třeba investovat do vyhřívaného trávníku, jde o částku v desítkách miliónů. Nelze však vyloučit, že by vyhřívaný trávník pomohla zaplatit sbírka družstva fanoušků. Pomohla už zachránit klub. A nakonec by mohla pomoci i radnice Prahy 10. Jenže nejde jen o trávník. „Potřebujeme peníze na provoz a současní akcionáři již nejsou schopni a ochotni peníze do klubu dávat. Provoz stadiónu v Ďolíčku nás přijde ročně přibližně na 12 miliónů korun,“ vyčíslil ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Záměr prodat Ďolíček by kvůli stávajícímu územnímu plánu mohl také uváznout na úvaze, že na sportovních plochách nelze stavět byty či kanceláře. Aby se cena pozemků zvedla, bylo by třeba plán změnit, pořízení takové změny trvá nejméně rok.

Reklama

Související témata: