Hlavní obsah

Trenér Baníku Koubek: Máme tým dělníků, i já jsem čelil despektu

Radek MalinaPrávo

Táhne Baník Ostrava k titulu, přestože se mu mnozí vysmívali. V předešlé kariéře vedl mužstva bez nejvyšších ambicí. V létě ho angažoval Baník Ostrava, aby klub ze severu Moravy vyvedl z mizérie. Ač mnozí jeho předešlé úspěchy ve slabších klubech zpochybňovali, Miroslav Koubek zavedl v elitním klubu disciplínu, hře vrátil tvář a nyní má na dosah první titul v trenérské kariéře. Jeden mistrovský titul slavil už jako asistent Jarabinského ve Spartě. „Jenže to nelze srovnávat. Moje pozice byla tehdy naprosto odlišná,“ vzpomíná Koubek.

Foto: Vlastimil Vacek

Miroslav Koubek, trenér Baníku Ostrava.

Článek

Baník se výhrou v Liberci dotáhl bodově na vedoucí Spartu. Jak vnímáte sílící naději na zisk mistrovského titulu?

Pocit uspokojení ze současného postavení nezakrývám, ale nemyslím, že o titul hrajeme jen my a Sparta. Jablonec a Teplice jsou pořád ve hře. Všichni máme na paměti sezónu, ve které Sparta pod Michalem Bílkem vedla ligu o šest bodů, ale z jasného titulu nakonec nebylo nic.

Jak je možné, že Baník, před sezónou podceňovaný a odepisovaný, hraje o titul?

Vlastně jsme byli podceňováni právem. Nezasloužili jsme si být tipováni za favorita. Kluci si v loňském roce, zejména pak v průběhu jara, sedli na zadek. Dostali se na úplné dno. Věděli, že musí přijít změna.

Vnímal jste, že rovněž vaše pozice byla zpochybňována? Že moc lidí nevěřilo ve správnost volby vedení ostravského klubu?

Jistě. Byl jsem přijímán s despektem. O to větší výzvu pro mě působení v Ostravě představovalo a představuje. Chtěl jsem dokázat, že jsem schopný trenér.

V minulosti jste působil jako asistent ve Spartě, později jako hlavní trenér v Plzni či v Kladně. Co pro vás představuje působení v Baníku?

Plzeň nebyla tehdy tak silná, jako je dnes. Mužstvo se tehdy budovalo, klub měl jisté problémy, teprve docházelo ke stabilizaci. Následovalo Kladno, které jsem mezi elitu přivedl a následně rovněž k záchraně. Ale až Ostrava je renomovaným klubem s velkým jménem. Sám sobě jsem chtěl dokázat, že jsem hoden velkoklubu, za který Baník rozhodně považuji.

Je angažmá v Ostravě vaším nejtěžším v trenérské kariéře?

Každé je těžké, ať jste v divizi nebo v lize. Jde o tlak, jemuž čelíte. A ten je při mém angažmá značný. Baník je hodně na očích, jde o nejpopulárnější klub na Moravě. Je to těžší než kdekoliv v minulosti. Cítím větší odpovědnost, nechci zklamat fanoušky. Ale rozhodně jde o nejkvalitnější tým, který jsem kdy trénoval. Přitom když jsem mužstvo přebíral, nebylo v dobrém stavu. Ale už tehdy jsem věděl, že kádr Baníku je schopen velkého pokroku.

Jaký je podle vašeho názoru rozdíl mezi současným týmem, který na titul útočí, a mužstvem, jež na jaře 2004 získalo mistrovskou korunu?

Tenkrát byly v kádru velké hvězdy. Heinz, Čížek, Matušovič či Svěrkoš, ti všichni platili za superhráče. Patrně měli lepší herní projev a hráli líbivější fotbal. My jsme naopak v létě ještě oslabili, odešli Střihavka a Otepka. Náš současný tým zdobí spíše týmový projev, dělnická práce. Ano, máme tým fotbalových dělníků.

Zmínil jste líbivý fotbal ostravského mužstva z roku 2004. Tehdy na Bazalech bývalo pravidelně vyprodáno. Proč nyní chodí sice na české poměry nadprůměrné návštěvy, ale ochozy plné nejsou?

Protože tehdy byla v Ostravě jiná nálada. Situaci bych klidně nazval psychózou. Vždyť na Bazaly se chodilo jako do divadla. Hrál se tam mimořádný fotbal, choreo bylo fantastické. Navíc je třeba vidět, že Vítkovice hrají o titul v hokejové extralize. Tudíž si divák musí vybrat, protože vyrazit na oba stadióny je finančně abnormálně náročné. A musíme si rovněž přiznat, že po zklamání z minulé sezóny hledají diváci cestu zpět jen pomalu.

Co pro vás mimořádná pozornost, kterou při současném angažmá zažíváte, představuje? Užíváte si ji, nebo vás spíše obtěžuje?

Jsem už takříkajíc ošlehaný větrem. Tudíž nepodléhám žádnému uspokojení, žádné euforii. Řekl bych, že vše beru přiměřeně.

Reklama

Související témata: