Hlavní obsah

Sparta s Baníkem směřují k řeži o titul bok po boku. Kdo je lepší?

PRAHA

Milovníci thrillerů si mohou mnout ruce. Fotbalová Gambrinus liga má dlouho nevídaný napínavý scénář. Čtyři kola před koncem soutěže vedou tabulku se shodným bodovým ziskem Sparta s Ostravou, které se v neděli střetnou na Bazalech. Kdo šlágr jara vyhraje, bude mít titul na dosah. Ale pozor, vzadu ještě stále číhají Jablonec a Teplice...

Článek

Kdo s koho, to jsou před bitvou na Bazalech jednoduché počty. Na podzim se Sparta s Baníkem rozešla na Letné smírně 1:1. Pokud bude mít odveta vítěze, ten povede ligu rázem de facto již o čtyři body - nakloní si totiž na svoji stranu i bilanci vzájemných zápasů, která by v případě bodové rovnosti po třiceti kolech byla prvním rozhodujícím kritériem.

S kým ještě hrají lídři
1. Sparta (54 bodů)
27. Ostrava (v), 28. Slovácko (d), 29. Liberec (v), 30. Teplice (d).
2. Ostrava (54 bodů)
27. Sparta (d), 28. Kladno (v), 29. Mladá Boleslav (d), 30. Příbram (v).
3. Jablonec (51 bodů)
27. Střížkov (v), 28. Teplice (d), 29. Slavia (v), 30. České Budějovice (d).
4. Teplice (50 bodů)
27. Kladno (d), 28. Jablonec (v), 29. Olomouc (d), 30. Sparta (v).
d - doma, v - venku

Pokud zápas skončí nerozhodně, bude to velká šance pro Jablonec i Teplice, aby se vedoucí čtyřlístek ještě víc vyrovnal...

Situaci však mají zatím v rukou Sparta a Baník. Jak jsou na tom?

Forma: Baník už šest kol jenom vítězí

Aktuální forma mluví pro Ostravu. Šest výher v řadě, to je bilance budící náležitý respekt. Ve stejném období Sparta třikrát vyhrála a třikrát remizovala. Ale pozor, v lize od loňského 10. května neprohrála již 29 zápasů, což je také mimořádná bilance.

„Netvrdím, že z naší hry jde strach. Celý tým však šlape a teď si půjdeme tvrdě za svým!“ varuje zkušený ostravský stoper René Bolf. „Ať si odborníci klidně favorizují Ostravu. My zase vedeme ligu. Pevně věřím, že to vydrží i po třicátém kole a na konci zvedneme mistrovský pohár nad hlavu,“ reaguje jeho letenský protějšek Erich Brabec.

Zkušenosti: Na velké bitvy je z pohárů zvyklá Sparta

Vyprodané Bazaly, přímý souboj o titul, který už poražený bude těžko stíhat. Takhle vypjatý zápas se hraje v domácí soutěži málokdy. „Podobný jsme zažili třeba na Spartaku Moskva. Hráli jsme tam o postup do hlavní fáze Poháru UEFA a do poslední chvíle odvety byli ve hře. S tím bych to srovnal, také bude ve hře strašně moc,“ říká ostravský záložník Tomáš Marek.

Jenže Baník nehraje poháry pravidelně. Sparta už sice není v Evropě tak úspěšná jako dřív, válčí v ní ovšem každou sezónu. Zkušenosti s velkými zápasy jsou na její straně.

Stav kádru: Ostrava je téměř kompletní

Baník na jaře profituje i z toho, že je kompletní. Teď se bude jen modlit, aby se uzdravil nemocný kapitán Lukeš. „Nikdo není zraněný a vykartovaný, vše stojí při nás,“ libuje si Bolf.

Spartu naopak provázejí na jaře neustálé problémy. Pro gólmana číslo jedna Blažka už sezóna skončila, vypjatý závěr je tedy na Kozáčikovi. Do neděle by měl být fit Pamič, který však měl delší pauzu. Znovu se zranil i Kladrubský, dlouhodobě mimo je Hušek.

Los: Domácí prostředí i závěr mluví pro Baník

Také pohled na čtyři zbývající soupeře mluví spíš pro Baník. Především má výhodu domácího prostředí ve vzájemném duelu, který by měl o titulu rozhodnout. Pak musí přečkat ještě ošemetný duel v Kladně, které se zachraňuje a neuvěřitelně ožilo. Domácí zápas s Mladou Boleslaví a závěrečné utkání v Příbrami by už neměly být pro rozjetý Koubkův tým velkou hrozbou.

Sparta se o víkendu neskonale trápila s posledním Střížkovem a ani domácí povinnost s topícím se Slováckem nemusí být snadná. Pak jede do Liberce, kde v předešlých sezónách prohrála 0:3 a 3:4... A končí doma s Teplicemi, což může být další přímá bitva o titul!

Sestava 26. kola podle Sport.cz
Slavík (Teplice) - Janotka (Olomouc), Bolf (Ostrava), Dejmek (Liberec) - Tatanašvili (Kladno), Matula (Teplice), Jablonský (Jablonec), Varadi (Ostrava) - Hubník (Olomouc), Huňa (Příbram), Lafata (Jablonec)

Reklama