Hlavní obsah

Dvouletá éra Slavie skončila, vršovické impérium je v troskách

Pavel DosadilSport.cz

Ligu mistrů hned na startu odepsali, titul neobhájí a domácí pohár nevyhrají, takže do Evropy se po 19 letech nepodívají. Fotbalisté Slavie středečním vyřazením z Ondrášovka Cupu dokonale završili zoufalství mizerné sezóny. Co klub z Edenu pracně vybudoval, to během pár měsíců rychle rozbil. V létě tak bude muset začít z nové startovní čáry.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalisté Slavie smutně vyklízejí scénu po vyřazení s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Osud umí být pořádně poťouchlý. Ten fotbalový určitě. V květnu 2008 vyhrála Slavia po 12 letech mistrovský titul. Rozhodla o něm v posledním kole, remízou 2:2 s Jabloncem navíc otevřela krásný zrekonstruovaný Eden. Završila tak sezónu snů, protože na podzim 2007 sešívaní poprvé v historii postoupili do Ligy mistrů.

„Éra Sparty končí, začíná éra Slavie,“ radovali se šéfové klubu. Byla to pravda, Jarolímův tým loni titul obhájil. Jenže po dvou letech je vršovické impérium v troskách - a zase je u toho Jablonec. Ve středu večer vyřadil v Edenu červenobílé v semifinále Ondrášovka Cupu a tím definitivně rozhodl o tom, že Slavia bude po 19 letech chybět v evropských pohárech. V lize je totiž zatím až osmá, zcela bez šancí na jakýkoliv úspěch.

„Neumíme si vyhodnotit úspěchy a poučit se z nich,“ často kritizuje české fotbalové prostředí trenér a komentátor Jaroslav Hřebík. Jeho slova jako by přesně pasovala na příběh Slavie. Co nové vedení spolu s koučem Karlem Jarolímem z ruin vydupalo a vytvořilo, to v černé sezóně 2009/2010 zase rozmetalo...

Již loňské jaro varovalo - Loňská obhajoba titulu byla pěkná, ale měla varovat. Slavia se stala mistrem především díky skvělému podzimu. Po odchodu kanonýra Necida už druhá část ligy za moc nestála, dostavila se tradiční jarní krize. Konkurenti sice byli stejně zoufalí, takže titul v Edenu zůstal, ale již tam ústup ze slávy začal.

Vyhozený kapitán a letní změny - Sotva utichly mistrovské oslavy, přišel šok. Jarolím si prosadil, aby odešel kapitán Brabec, lídr kabiny. Vedení tento tajemný krok dlouho hájilo, uprostřed zoufalé sezóny však muselo přiznat, že to byla chyba. V zimě se pokusilo přivábit Brabce zpátky, jenže ten dal přednost Spartě.

Kádr poznamenal také velký počet dalších změn. „Není to až tak velká přestavba, základní sestava se tolik nemění,“ tvrdil Jarolím. Složení jedenáctky však neustále měnil a už ji dohromady neslepil. „Natvrdo řeknu, že mužstvo si nesedlo,“ musel během podzimu připustit generální ředitel Petr Doležal.

Proklatý Tiraspol - „Slávistický podzim bude moc zajímavý, šance na postup do Ligy mistrů a na třetí ligový titul jsou podle mě velké,“ těšil se Vladimír Šmicer, když se v létě po operaci vrhl do další dřiny a odložil svůj přestup do křesla manažera národního týmu.

Cesta do Ligy mistrů byla krásně nalajnovaná přes nasazení ve dvou závěrečných předkolech. Jenže hned na začátku přišel obrovský šok. Podivně poskládaný tým nezvládl odvetu s Šerifem Tiraspol a vypadl. „Na to se nabalily další věci, všechno se na Slavii sesypalo,“ říká současný kouč František Cipro.

Napoleon nemá řešení - Červenobílí se částečně rehabilitovali v Evropské lize, dlouho budovaná pohoda a síla však byly nenávratně pryč. Ještě před koncem podzimu ze dne na den skončil Šmicer, v zimě kádr oslabil odchody Suchého, Čelůstky či Skácela. Vršovický Napoleon Jarolím nenalézal řešení.

„Musím říci, že jsem zastáncem toho, jak realizační tým hráče vede. Pod tvrdou disciplínou musejí být. Teď jde jen o to, jestli stejnou míru trpělivosti, jakou my máme s trenéry, mají také oni s mužstvem,“ naznačil Doležal mnohé. „Jarolím vyznával metodu cukru a biče, jak sám říkal. Bral hráče tak, že mají poslouchat příkazy. Tak jsme poslouchali. Fungovalo to tři roky, ale teď to trochu haprovalo,“ popsal Jarolímovu éru brankář Martin Vaniak.

Cipro zdědil lazaret - Odvolávání a neodvolávání Jarolíma bylo velkou vršovickou parodií. K týmu nicméně přišel zkušený Cipro, který dostal jediný úkol. Vyhrát domácí pohár, protože liga už byla pro Slavii ztracená. Zdědil však rozklížený tým, který poznamenala neuvěřitelná marodka. Když měl v jednu chvíli celou jedenáctku neschopných, už to nebyla soupiska, ale lazaret. A s ním zázraky svést nemohl, když je kvalita jarního kádru navíc sporná. „Podle mého názoru je tady spousta hráčů, kteří na Slavii nemají, takže by měli odejít. Je jich poměrně dost,“ má jasno Cipro.

Jednota je pryč - Slavia tedy sklízí, co neuváženě zasela. Je otázkou, jak a kdo bude rozklížený tým dávat v létě dohromady. Nahlas se mluví o tom, že by se Jarolím mohl rychle vrátit zpátky, jeho podmínkou však prý je odchod Doležala. A šéf Tomáš Rosen je údajně na straně nedávného kouče...

Reklama

Související témata: