Hlavní obsah

Poprvé mám šanci stát se mistrem, těší se kapitán Baníku Lukeš

Bazaly jsou vyprodané, druhý Baník má před vzájemným utkáním stejně bodů jako vedoucí Sparta. Fotbalová Gambrinus liga se těší na nedělní šlágr jara, který by měl rozhodnout o mistrovském titulu. Kapitán Baníku Martin Lukeš neskrývá, že bude hrát nejdůležitější zápas své kariéry. A konečně už by si také poprvé v životě rád sáhl na mistrovský pohár...

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost fotbalistů Baníku z gólu Martina Lukeše na Slavii.

Článek

Hrál jste někdy důležitější zápas než bude nedělní se Spartou?

Důležitější zápas? Určitě ne, protože poprvé v životě mám šanci dosáhnout na mistrovský titul. Když jej Baník získal před šesti lety, hrál jsem za Slavii. Zatím můj nejdůležitější zápas byl ten na Spartě před dvěma roky, který jsme museli vyhrát, abychom skončili třetí. To se podařilo.

Jak vám je po těle? Cítíte stoupající nervozitu?

Strašně moc se těším. Říkám si, už aby tu byla neděle.

Věříte, že to bude klíčový boj o mistrovský titul?

Ne, bude jenom jeden z klíčových. Doufám, že stejně důležité pro nás budou všechny čtyři zápasy, které do konce sezóny máme před sebou. Znovu ale připomínám, že o titul nehraje jenom Baník a Sparta, ale že ve hře vážně jsou také Jablonec a Teplice.

Zažil jste už takový zájem o vstupenky jako nyní na Spartu?

Nezažil. Aby ten fotbal chtěl vidět každý, s kým jsem mluvil, a vstupenky do téměř osmnáctitisícového hlediště byly vyprodány během pár hodin, to je pro mne naprosto výjimečné. Z vyprávění vím, že něco podobného se v Ostravě odehrávalo před šesti lety ve druhé polovině mistrovské sezóny.

Co takový zájem pro vás znamená?

Je to ocenění našich výkonů. Je jenom škoda, že takhle silný nebyl mnohem dříve, vždyť jsme hráli nahoře celý rok. Ale díky za to, že vůbec je.

V čem vidíte sílu Sparty?

Nechtějte po mně, abych rozebíral její hru. Já televizní přenosy moc nesleduju. Silná být musí, když zatím neprohrála ani jeden ligový zápas a bylo jich už dvacet šest.

V době nedávné Baník se Spartou obvykle prohrával, v posledních sezónách to zlomil. Je vědomí, že Spartu porážíte, psychická výhoda?

Nějaké bilance jak se hrálo loni a před dvěma roky a před pěti nebudou hrát žádnou roli. Je to specifický zápas, který rozhodne aktuální forma a sportovní štěstí v nedělním podvečeru.

Sparta přišla o zraněného gólmana Blažka. To výhodou Baníku být může?

Žádnou nevidím. V brance Sparty bude Kozáčik a to je vynikající brankář. Zažil jsem ho ve Slavii. Pamatuji si, že dokázal v jednom utkání předvést osm zázračných zákroků.

Jaká taktika bude podle vás platit na Spartu?

Nechtějte po mně, abych vybíral taktiku. Tu určí trenér. Jisté je, že půjdeme do zápasu s maximálním úsilím, bojovností, s úkolem nedostat gól a aspoň jeden dát.

Nehrozí, že někteří mladí hráči budou až příliš motivovaní a leknou se vyprodaných Bazalů, důležitosti a tím i sledovanosti utkání?

To nebezpečí existuje. Musíme si dát pozor, přehnanou motivaci je nutno tlumit.

Kapitáne, jaká je nálada v kabině Baníku před nedělním utkáním se Spartou?

Výborná a všichni se na ten zápas moc těšíme.

Reklama

Související témata: