Hlavní obsah

Začíná kolo, které vyvrcholí nedělní bitvou na Bazalech

Vrcholem 27. kola první fotbalové ligy je jednoznačně nedělní zápas Ostravy se Spartou, ale liga začne už pátečním utkáním Slovácko - Mladá Boleslav, které bude jedním ze tří duelů vysílaných přímým televizním přenosem. Všech osm utkání se odehraje od pátku do neděle, další ligové kolo je totiž na programu už ve středu 5. května.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťan Vacek zkouší pevnost obrany Baníku.

Článek

Vyprodaný stadión nás nerozhodí, slibuje Koubek

Baník hostí Spartu, která vede tabulku, ale její soupeř je druhý jen vinou horšího skóre. I proto se všeobecně soudí, že případný vítěz bude o dva týdny později dekorován jako ligový šampión. Ostrava zažije zápas takového významu po šesti letech od sezóny, kdy se Baník stal mistrem.

Ostravský kouč Miroslav Koubek doufá, že tíha vyprodaných Bazalů na jeho soubor nedolehne. „Budeme hledat metody jak se vyvarovat toho, aby mužstvo nebylo zbytečně přemotivováno. Už se ale moc těšíme, žádný stres z toho zápasu nemáme,“ řekl Koubek, který kdysi na Letné působil jako brankář a později i jako asistent. „Sparta ještě v sezóně nenašla přemožitele. Věřím ale tomu, že jestliže má letos prohrát, má k tomu Baník nejblíže,“ uvedl Koubek, který má na rozdíl od svého protějšku a někdejšího spoluhráče Jozefa Chovance na výběr kompletní hráčský kádr; trest totiž vypršel Lukešovi.

Sparťané nevěří, že Baník nebude před plným hledištěm nervózní. „Musí vyhrát stejně jako my. Jsou na vítězné vlně, lidi od nich budou chtít také jen vítězství. Ale ať dopadne výsledek jakkoli, nelze šťastnějšího považovat za mistra. Budou zbývat tři kola, boj o dalších devět bodů,“ upozornil letenský trenér Chovanec. Podle něj se diváci mohou těšit na drama, které se rozuzlí až v posledním kole.

Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Lička - Mičola, Varadi, Vydra. Absence: nikdo.

Sparta: Kozáčik - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka, Žofčák, Kadlec - Wilfried. Absence: Blažek, Hušek, Střeštík (všichni zranění), Pamič (nejistý start).

Program 27. kola
Pátek 30. dubna
18:20 1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav (podzimní zápas 2:3; rozhodčí Jílek, ČT4).
Sobota 1. května
16:00 Slovan Liberec - Bohemians 1905 (1:0, Adam), 18:20 1. FC Brno - Viktoria Plzeň (1:1; L. Kovařík, ČT4), 20:00 FK Teplice - SK Kladno (2:0, Matějek).
Neděle 2. května
16:00 Slavia Praha - 1. FK Příbram (0:1, K. Hrubeš), Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc (0:2, Mikel), Bohemians Praha - FK Baumit Jablonec (0:1, Paták, Strahov), 18:25 Baník Ostrava - Sparta Praha (1:1, Damková, ČT4).

Slovácko hraje o holou záchranu

Slovácko ještě nikdy v lize Mladou Boleslav neporazilo, ale teď by potřebovalo body jako sůl. Každé utkání do konce soutěže už bude bojem o holou záchranu. „Důvody porážky na Kladně nemá význam pitvat. Chci myslet dopředu a cestu k ligovému udržení vede přes tříbodový zisk,“ uvedl trenér Miroslav Soukup. „Musíme se zaměřit sami na sebe a na náš výkon,“ řekl kouč, který bude mít k dispozici i útočníka Švancaru, jenž odložil operaci zlomené ruky.

Mladá Boleslav sice hraje už jen o prestiž, ale soupeřům hodlá jejich pozici znepříjemňovat. Nyní by Středočeši rádi „zavařili“ o záchranu bojujícímu Slovácku. Venku tým z města automobilů září: z posledních čtyř výjezdů mužstvo kouče Karla Stannera přivezlo deset bodů. „Pro nás je na jaře lepší hrát na soupeřových hřištích, neboť doma jsme z pěti zápasů čtyři prohráli,“ připomněl paradoxní bilanci Stanner.

Slovácko: Filipko - Kuncl, Němčický, Abrahám, Kubáň - Fujerik, M. Kordula, Perůtka, Valenta - Ondřejka, Svízela. Absence: Urbánek, Chmelíček (oba zranění).

Mladá Boleslav: Šeda - Brunclík, Janíček, Procházka, Hrdlička - Bořil, Sylvestre, Kúdela, Sedláček - Táborský, Chamosta. Absence: Miller, Pecka, Zahustel (všichni zranění), Kalina, Kulič, Poláček (všichni nejistý start).

Slovan v poslední době neprohrává

Liberec v posledních šesti zápasech prohrál jen jednou, ale v souboji s Bohemians 1905 bude chtít zapomenout na poslední domácí nezdar s Ostravou. Trenér Josef Petřík už spoléhá i na útočné duo Nezmar, Kerič, které v Příbrami nehrálo kvůli žlutým kartám. „Věřím, že s nimi přijde i víc brankových šancí. Ale klíčové bude, jestli se vyrovnáme v agresivitě a nasazení,“ řekl Petřík.

Hosté v Liberci ještě nikdy nevyhráli, teď mají navíc na paměti tři podzimní porážky z ligy i poháru. Jenže mají o co hrát, zachráněni stále nejsou. „To je nás hlavní cíl - potvrdit záchranu a mít klid pro zbytek jara. Věřím ale, že na nás napočtvrté Liberečtí nevyzrají i proto, že jim už chybí Blažek,“ připomněl trenér Pavel Hoftych útočníka, který vstřelil tři ze čtyř podzimních branek do „klokaní“ sítě.

Liberec: Hauzr - Zeman, Kelič, Dejmek, Vulin - Dočkal, Gecov, Papoušek, Liška - Nezmar, Kerič. Absence: Gebre Selassie, Polák (oba zranění), Frejlach (nemoc), Holeňák (4 ŽK).

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Cseh, Lukáš, Rychlík - Ibragimov, Cissé, Róth, Štohanzl - Kaufman, Škoda. Absence: Nikl (zranění).

Plzeň je pro Brno neoblíbeným soupeřem

Brno nedokázalo Plzeň porazit už osmkrát v řadě a teď navíc přivítá čerstvého pohárového finalistu. Samo prochází hlubokou výkonnostní krizí, tým už pět zápasů nebodoval. „Navíc nás kosí zranění. Potěšitelné ale je, že se vrací uzdravený Jílek a po vypršení trestu i Dostálek. Za každou cenu chceme už přerušit naši nelichotivou sérii. Body potřebujeme na definitivní pojištění záchrany,“ řekl trenér Miroslav Beránek, který označil Plzeň za velice útočně a technicky naladěný tým.

Plzeň míří do Brna, kde třikrát za sebou dokázala vyhrát, v schizofrenní situaci. Západočeši sice ještě žijí euforií ze středečního postupu do finále Ondrášovka Cupu přes Olomouc, ale v lize také mají co napravovat. Pětkrát za sebou v ní nedokázali vyhrát. „Ale byly tam zápasy, za které se nemusíme stydět. I když jsme v poháru postoupili, ligu určitě neodsuneme na vedlejší kolej. Chceme se dobře naladit na finále,“ řekl trenér Pavel Vrba.

Brno: Doležal - Huška, Dvorník, Trousil, Husár - Križko, Dostálek, Polách, Kalabiška - Šural, Rabušic. Absence: Dřížďal, Hodek, Křeček, T. Došek (všichni zranění).

Plzeň: Daněk - Ševinský, Navrátil, Bystroň, Lecjaks - Kolář, Rýdel, Rada, Jiráček - Krbeček, Střihavka. Absence: nikdo.

Teplice s Kladnem body neztrácí

Teplice dvakrát za sebou vydřely nejtěsnější výhru a stále se drží na dohled ligové špici. Severočeši chtějí svoji šňůru natáhnou i s Kladnem, které po výměně trenérů zdobí výborné výsledky. Na vzepětí soupeře upozorňuje i teplický kouč Jiří Plíšek. „Nepřísluší mi soudit, v čem se tým změnil, ale výsledky mají opravdu výborné. Hrají hodně nepříjemný fotbal,“ prohlásil s respektem. Teplickým by se nyní hodilo, kdyby potvrdili vynikající bilanci ve vzájemných utkáních: ze sedmi ztratili body jen v jediném případě za remízu.

Kladno však nepřijede v roli předem poraženého mužstva. „Teplice máme dobře přečtené, víme o jejich velké ofenzivní síle. Zejména Vachoušek s Mahmutovičem znamenají pro každého soupeře velké nebezpečí,“ řekl asistent Stanislav Hejkal, který tým vedl v týdnu, protože hlavní kouč Stanislav Procházka léčil virózu.

Teplice: Slavík - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Verbíř, Stožický, Vachoušek, Zoubele - Došek, Mahmutovič. Absence: Ljevakovič (8 ŽK), Elsamni, Vondrášek (oba zranění).

Kladno: Kostolanský - Mráz, Beneš, Gross, Zoubek - Bartoš, Holub, Strnad, Novotný, Cigánek - Tatanašvili. Absence: T. Mašanský, Klinka (oba zranění), Szabo (8 ŽK).

Poslední hostí finalistu poháru

Jistí sestupující Bohemians Praha narazí na dalšího aspiranta titulu Jablonec. „Chceme soupeře potrápit stejně jako Spartu, znepříjemnit mu život a umazat nějaký minusový bod. Naší výhodou může být, že Jablonec hrál ve středu pohár, ale na druhou stranu má hodně široký kádr,“ připomněl střížkovský kouč Jaromír Jindráček.

Jablonec je v euforii. Postoupil do finále domácího poháru, ve hře je i o mistrovský titul. „Zápas na Slavii nás stál více sil, než jsme předpokládali. Cítím, že bude dost problém, aby hráči byli do neděle v pořádku. Chceme ale ve hře o nejvyšší příčky zůstat, proto musíme vyhrát,“ řekl kouč František Komňacký.

Bohemians: Belaň - Macháček, Lencevič, Drobný, Grznár - Horáček - Dittrich, Demeter, Dobeš, Mach - Jeslínek. Absence: Fenyk (8 ŽK), Flachbart (nejistý start).

Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Haurdič, Jarolím, Eliáš, Loučka, Kovařík - Lafata. Absence: nikdo.

Jihočechům už remízy nestačí

České Budějovice doma sbírají remízy, proti Olomouci však nutně potřebují zvítězit. Na sestupové příčky mají k dobru jen dva body, navíc musejí počítat s horší vzájemnou bilancí se Slováckem i s Kladnem. „Pro nás je teď každý zápas klíčový. Sbíráme to po bodíku, ale nyní by to bylo málo. Na domácím hřišti jsme na jaře vyhráli jen s Příbramí, teď to potřebujeme zopakovat,“ řekl kouč Jaroslav Šilhavý, podle něhož by Sigma mohla být zklamaná po vyřazení z poháru.

Olomouc vstřebává středeční nezdar, na pohár se v závěru sezóny soustředila. Kouč Zdeněk Psotka se proto bude snažit před cestou na jih Čech tým pozvednout hlavně morálně. „Sezóna pro nás rozhodně neskončila, chceme ze zbylých zápasů vytěžit maximum bodů a vylepšit si loňské bodové skóre. To se nám pořád může podařit,“ vyřkl Psotka cíl, k jehož naplnění potřebuje Sigma uhrát minimálně devět bodů.

Č. Budějovice: Kučera - Laštovka, Horejš, Žižka, Krob - Hudson, Benát, Černák, Otepka, Volešák - Sedláček. Absence: Ondrášek (zranění), Jarabica (rekonvalescence).

Olomouc: Drobisz - Janotka, Škerle, Komárek, Heidenreich - Bajer, Kaščák, Rossi - Hubník, Ordoš, Navrátil. Absence: Šultes (nejistý start).

Slavia chce aspoň trochu napravit dojem

Hráči Slavie musejí podle kouče Františka Cipra překousnout hořké vyřazení z Ondrášovka Cupu. „Sezóna pro nás ještě neskončila, jsou před námi čtyři zápasy ligy. V nich musíme dokázat, že to s námi není tak špatné. Příbram je příjemným překvapením soutěže, ale vzhledem k našim divákům si nesmíme dovolit jakékoliv zaváhání,“ řekl Cipro.

Příbram může získat definitivu záchrany, na Slavii však ještě nikdy nevyhrála. Za nynějších okolností by to mohla změnit. „Je otázka, jak Slavia střetnutí pojme, zda třeba dají šanci mladším a těm, co tolik nenastupovali. Naši hráči nejsou psychicky svázaní, takže můžou ukázat, co v nich je,“ řekl kouč Karol Marko. Bek Pleško vyhlíží 250. ligový duel.

Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Hošek, Hubáček - Dens, Grajciar, Ragued, Janda - Ivanovski, M. Černý. Absence: Hloušek, Vomáčka, Kaufman, Naumov, Vlček (všichni zranění), Belaid (nemoc).

Příbram: Krbeček - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Pleško - Fantiš, Tarczal, Borek, Hušbauer, T. Pilík - Huňa. Absence: Müller (zranění), Šmejkal (8 ŽK), Klesa (4 ŽK).

Reklama