Hlavní obsah

Absence v Evropě nás nestraší, tvrdí trenér Teplic Plíšek

Pěti brankami smetli fotbalisté Teplic v sobotním večerním souboji Kladno. Minimálně do dnešního odpoledne se prodrali na třetí místo pouhý bod za vedoucí duo Sparta-Ostrava. Severočeši mají svízelný los. Kromě Olomouce narazí na Jablonec a Spartu. Ale týmu trenéra Jiřího Plíška boj s přímými soupeři o evropské poháry vyhovuje. „Nemáme co ztratit. Nejsme pod tlakem,“ přesvědčuje šéf severočeské lavičky.

Článek

Kladno jste sice deklasovali, ale v úvodu jste měli velké problémy a čelili dvěma vyloženým šancím protivníka. Překvapil vás soupeř tolik?

Velmi dobře bránili střed hřiště. Při hlavičce Grosse předvedl Slavík fantastický zákrok, klíčový pro další vývoj. Po naše prvním gólu byla z hráčů cítit obrovská úleva. Postupně naše sebevědomí rostlo. A získali jsme sebevědomí, které jsme hledali. Mám radost, že hráči do puntíku splnili taktické pokyny a přesně využili mezer, na které jsme kluky upozorňovali.

Co znamená vítězství 5:0 nad Kladnem pro další vývoj ligy z pohledu Teplic? Může mít velký vliv pro psychiku nebo s ohledem na fakt, že šlo o zachraňující se celek, nelze triumf přeceňovat?

Měli jsme hodně zápasů, v nichž jsme si vytvořili nepřeberné množství šancí, ale neproměňovali jsme je. A přesně takový zápas jako proti Kladnu jsme potřebovali. Za předešlou trpělivost jsme si ho zasloužili.

S jakými ambicemi vstupují Teplice do posledních třech kol?

Nemáme co ztratit. Vytvořili jsme tlak na soupeře, budeme útočit ze zadních pozic.

Už ve středu vás čeká zápas v Jablonci. Vnímáte tenhle duel jako zápas jara s ohledem na možnost probojovat se do pohárové Evropy?

Rozhodně. Jablonec hraje výborně. Je nesmírně silný kombinačně, má hodně zkušených hráčů. Navíc na jaře je mimořádně efektivní Lafata. Jde o vstupenku do Evropy. Ten zápas významnou měrou napoví o třetí příčce.

S Jabloncem jste v probíhající sezóně hráli už třikrát. Můžete se ještě něčím ve vzájemném souboji překvapit?

Soupeři se samozřejmě znají, ale budeme se snažit nají ve hře protivníka jisté mezery. A věřím, že i přímo hráči vnesou do hry nějaké překvapení.

Soustřeďujete se už pouze na místo pro Evropskou ligu nebo si stále pohráváte s myšlenkou na mistrovský titul?

Každopádně bojujeme o evropské poháry. Jak vysoko můžeme myslet výraznou měrou napoví i večerní zápas Baníku Ostrava se Spartou.

Jak moc vás děsí představa absence v evropských pohárech?

Samozřejmě si uvědomujeme, že i na takovou konstelaci může dojít. Ale nic takového nás nestraší. Vždyť od našeho týmu nikdo takové umístění nečekal. Všechny jsme překvapili. Není na nás žádný enormní tlak.

Ale přeci jen po týdnech, které jste prožili na prvním místě, by nezdar v boji o pohárovou Evropu byl hodně mrzutý.

Jsou před námi tři schody. A my zachováváme pokoru a respekt ke všem soupeřům. Současně jsme vyslali jasný vzkaz, že po složitých týdnech jsme zpět a nikdo by nás neměl odepisovat.

Reklama

Související témata: