Hlavní obsah

VIDEO: České Budějovice udolaly Olomouc a přiblížily se záchraně

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Fotbalisté Českých Budějovic udělali výrazný krok k záchraně v první lize. Jihočeši udolali v duelu 27. kola Sigmu Olomouc 2:1 a tři zápasy před koncem sezony se vzdálili předposlednímu Kladnu na rozdíl čtyř bodů. Teprve třetí domácí výhru v tomto ročníku zajistil Dynamu tři minuty před koncem střídající Ladislav Volešák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budějovičtí fotbalisté se radují.

Článek

České Budějovice chtěly využít kladenského zaváhání v Teplicích, které jim dalo šanci přiblížit se vytoužené záchraně. Mírným náporem však překvapivě začali zápas Hanáci, kteří v týdnu vypadli z Ondrášovka Cupu a na jih Čech přijeli hrát bez nervů už jen o čest. Jejich kouč Zdeněk Psotka promíchal sestavu a doma nakonec nechal i nejlepšího střelce Šultese, který zápolí s drobnými zdravotními problémy.

Dynamo se snažilo držet míč, ale nebezpečnějším dojmem v úvodu působila Sigma. Její aktivita vyvrcholila v páté minutě, kdy musel brankář Kučera vyboxovat ostrý Janotkův centr. Domácí viditelně svazovala nervozita a po 22 minutách mohli děkovat svému gólmanovi, který skvěle vychytal osamoceného Navrátila.

Jihočechům v těžkých chvílích opět pomohla silná zbraň - standardní situace. K přímému kopu se v nastaveném čase první půle postavil tradiční exekutor Otepka a zasadil svému bývalého klubu, odkud v Dynamu hostuje, nechytatelný gólový úder.

Příliš dlouho se ale domácí z vedení neradovali. Střídající Bajer utekl po pravé straně kapitánovi Dynama Horejšovi, zacentroval před branku, kde usměrnil míč mimo Kučerův dosah Petr. Českobudějovické inkasovaná branka rozhodila a o útok se starali hlavně Hanáci.

V 61. minutě protáhl Kučeru Janotka, vzápětí pláchl domácím bekům Petr, svůj únik však zakončil střelou vedle. Jihočeši se probudili až poté, co začal kouč Jihočechů Jaroslav Šilhavý vehementně posilovat ofenzivu. Střídající Volešák pálil v 66. minutě přesně, ale Lovásik stihl vyrazit na roh.

V závěru Jihočeši vsadili na jednu kartu a nahrnuli se do útoku. Když už se zdálo, že jejich snaha bude marná, nacentroval aktivní Hudson v 87. minutě na Volešáka, který se z voleje krásně položil do míče a svým prvním gólem v této sezoně zajistil Dynamu nesmírně důležité tři body. Olomoucká série tří ligových výher po sobě tak skončila.

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 2:1 (1:0)
Branky: 45.+1 Otepka, 87. Volešák - 48. Petr. Rozhodčí: Mikel - Novák, Lakomý. ŽK: Ordoš, Janotka, Komárek, Navrátil, Petr (všichni Olomouc). Diváci: 3046.
Č. Budějovice: Kučera - Laštovka (73. Hunal), Horejš (58. Volešák), Žižka, Leština - Hudson, Otepka, Černák, Benát, Krob - Sedláček (65. Meszároš). Trenér: Šilhavý.
Olomouc: Lovásik - Rossi, Komárek, Škerle (31. Dreksa), Machalický - Janotka, Kaščák (46. Bajer), Hořava - Ordoš - Petr (87. Onofrej), Navrátil. Trenér: Psotka.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice