Hlavní obsah

Drama na obou pólech tabulky graduje, k rozřešení však těžko dojde

PRAHA

Ligové drama začíná gradovat. Na špici tabulky, kde mohou ještě čtyři mužstva stále koketovat s myšlenkou na titul, stejně jako u jejího dna, kde i naděje fotbalistů předposledního Kladna na přežití v nejvyšší soutěži pořád žije. Středeční kompletní osmadvacáté kolo by mělo k dalšímu vývoji situace na obou pólech tabulky mnohé napovědět, ale jen těžko některý z rébusů rozřeší.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ostravští fotbalisté Fernando Neves a Mario Lička jásají. Stejnou radost chtějí prožívat i dnes na Kladně.

Článek

Jedno je jisté - mistrovský rébus ani po středečním 28. kole rozřešen nebude, neboť bodové rozdíly mezi Spartou, Ostravou, Jabloncem a Teplicemi jsou stále minimální. Navíc se dá těžko předpokládat, že by letenské mužstvo zaváhalo doma se Slováckem nebo že by Ostrava nezvládla duel na hřišti předposledního Kladna. To večerní severočeské derby mezi Jabloncem a Teplicemi může napovědět víc. Tým, který před televizními kamerami vyhraje, totiž udrží kontakt s vedoucí tandemem a pojistí si třetí příčku zaručující start v příštím ročníku Evropské ligy, zatímco naděje poraženého mužstva značně devalvují.

Slovácko si na Letné naděje nedělá

Rovněž u dna tabulky těžko dojde k nějakým rošádám. Kladno se bez nemocného trenéra Stanislava Procházky stalo minule v Teplicích jen stínem mužstva, jež zázračně oživilo naděje na záchranu a ani proti rozjeté Ostravě tudíž moc nadějí nemá. Slovácko pak karetním kabaretem proti Mladé Boleslavi, při němž záměrně přišlo o Švancaru, Fujerika, Ondřejku a Košúta, dalo jasně na vědomí, že za klíčové utkání v bitvě o přežití považuje konfrontaci s Příbramí v příštím kole a v dnešním střetnutí se Spartou si naděje na bodový zisk nedělá.

„Ale my bychom alespoň bod z Prahy chtěli, jenže jsme realisté a je nám jasné, že Sparta je velkým favoritem,“ oponuje trenér Slovácka Miroslav Soukup.

Na Kladně půjde oběma týmům o všechno

„My chceme nikoli jeden, ale tři, protože vítězství nad Ostravou by znovu oživilo naše naděje na záchranu. Bude to však moc těžký zápas, protože Baníku jde o titul a dá do utkání úplně všechno. Navíc na jeho lavičce sedí trenér Koubek, který Kladno trénoval a mužstvo dokonale zná. Ostatně, i já pod ním hrával a pak se od něho trenérské profesi učil. Teď bych ho chtěl porazit,“ nechal se slyšet kladenský asistent Stanislav Hejkal, který povede mužstvo opět místo nemocného spasitele Procházky.

Jenže ani Sparta, ani Ostrava vůbec nepřipouští, že by je outsideři snad měli o body obrat. „Je nám jasné, že budeme devadesát minut zdolávat obranný val Slovácka, ale poradit si s ním musíme. Další bodovou ztrátu si dovolit nemůžeme,“ nechal se slyšet letenský trenér Jozef Chovanec, jemuž bude proti Slovácku dál chybět zraněný gólman Blažek a pro čtyři žluté karty distancovaný Hoheneder.

„Ve hře je strašně moc, ale my prostě uspět musíme. Je mi to jako Kladeňákovi líto, ale mé bývalé mužstvo pošleme do druhé ligy,“ vzkázal Středočechům kouč ostravského Baníku Miroslav Koubek.

S kým se ještě utká vedoucí čtyřka?
Sparta  (55 bodů/skóre 35:12): Slovácko (doma), Liberec (venku), Teplice (doma)
Ostrava (55 bodů/ skóre 41:22): Kladno (v), Mladá Boleslav (d), Příbram (v)
Jablonec (54 bodů/ skóre 37:24) Teplice (d), Slavia (v), České Budějovice (d)
Teplice (53 bodů/ skóre 43:23): Jablonec (v), Olomouc (d), Sparta (v)

Na severu Čech půjde o Evropu

Hodně zajímavou příchuť bude mít večerní střetnutí Jablonce s Teplicemi. Oba celky se v letošní sezoně střetly už třikrát. „Nemusíme se na nikoho ohlížet, protože třetí příčku zaručující start v Evropské lize máme ve svých rukou. Chce to jen „maličkost“ - porazit Teplice,“ uvědomuje si důležitost severočeského derby jablonecký trenér František Komňacký. O ataku na vedoucí tandem Sparta-Ostrava, na který jeho svěřenci ztrácí jediný bod, však nahlas mluvit nechce. „Teď nám jde o to, abychom i po večerním utkání figurovali v tabulce před Teplicemi,“ tvrdí.

„A nám zase o to, abychom se výhrou v Jablonci před soupeře dostali. Pětigólové vítězství v minulém kole nad Kladnem nám dodalo sebedůvěru poztrácenou během nepříliš povedeného jarního rozjezdu, takže jsme schopni domácí tým překvapit a na Střelnici vyhrát,“ je přesvědčen teplický kouč Jiří Plíšek.

Program 28. kola fotbalové Gambrinus ligy
17.30Sparta - 1. FC Slováckoon-line
17.30SK Kladno - Baník Ostravaon-line
17.30FK Mladá Boleslav - České Budějoviceon-line
17.30FK Příbram - Bohemians 1905on-line
17.30FC Brno - Bohemians Prahaon-line
17.30Viktoria Plzeň - Slavia Prahaon-line
17.30Sigma Olomouc - Slovan Liberecon-line
20.00 (ČT2)Baumit Jablonec - FK Tepliceon-line

Reklama