Hlavní obsah

Sparta i Baník outsidery rozdrtily, zápas Jablonce s Teplicemi gól nepřinesl

PRAHA

Ani dvě kola před koncem si nikdo nemůže být jistý tím, kdo bude českým fotbalovým mistrem. Sparťané proti Slovácku, ani hráči Baníku v Kladně totiž ve svých duelech 28. kola nezaváhaly, a na špičce ligy je tak stále dělí jen rozdíl skóre. Tím pádem se ani na dně tabulky mnoho nezměnilo. V duelu třetího Jablonce se čtvrtými Teplicemi branka nepadla a oba soupeři nabrali ztrátu na čelo tabulky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bony Wilfried ze Sparty se raduje z branky, kterou vstřelil do sítě Slovácka.

Článek

Slovácko, spolu s Kladnem největší adept na doplnění jistého sestupujícího Střížkova, nastoupilo na Letné se sedmi změnami oproti předešlému ligovému duelu. Kouč Miroslav Soukup tak dal najevo, že spíš než v utkání na Spartě, bude chtít se svými svěřenci zabojovat o záchranné body v příštím utkání proti Příbrami. A toho domácí využili dokonale. Když se ve 2. minutě netrefil mezi tři tyče Vaškovy branky Kucka, lépe si vedl po čtvrthodině zápasu Wilfried, který po individuální akci a střele k tyči otevřel skóre.

Na Letné bylo ještě veseleji po půlhodině klání, když se po střele Igora Žofčáka rozvlnila síť slovácké branky podruhé. Do kabin už si domácí náskok uhájili, i když jim Nestoroski ještě stihl hlavou nastřelit břevno. Byli to ovšem znovu sparťané, kteří se radovali z gólu. Byl to znovu Wilfried, který se prosadil i v 78. minutě, tentokrát po Žofčákově přímém kopu. Konečnou podobu výsledku dal po osmi minutách reprezentant Ondřej Kušnír.

To v Kladně, kde nastoupili fotbalisté Ostravy, si fanoušci museli na úvodní branku počkat déle. Trochu klidu do řad Baníku vnesl až Mário Lička, který na půdě Středočechů skóroval ve 37. minutě. Hosté zvýšili náskok deset minut po návratu z kabiny, když využili přečíslení a po centru Varadiho skóroval Tomáš Mičola. Jen dvě minuty potřeboval po vystřídání ostravský forvard Zeher, aby napálil míč pod břevno kladenské branky, a zvýšil tak skóre pro svůj tým na rozdíl tří branek.

Důležitý zápas se odehrál na severu Čech, kde na svém stadiónu přivítal třetí Jablonec čtvrté Teplice. Domácí byli po celou dobu zápasu aktivnější a častěji drželi míč na svých kopačkách, ale gólově se prosadit nedokázali. Hosté spoléhali na rychlé brejky, ale ani svěřenci Jiřího Plíška se z branky neradovali, takže si nakonec oba soupeři body rozdělili po bezbrankové remíze. Na vedoucí duo Sparta, Ostrava ztrácí Jablonec tři body a Teplice o bod více.

Jihočeši slaví záchranu

Ani České Budějovice nemohly před středečními duely ještě zdaleka dýchat v klidu, s jistotou záchrany. I proto v jejich týmu zavládla velká radost, když se na půdě Mladé Boleslavi již v 16. minutě zápasu po nenápadné akci střelecky prosadil Ladislav Volešák. To bylo také vše podstatné, co se v Boleslavi odehrálo a Jihočeši tak mohou slavit záchranu v nejvyšší soutěži.

Klokani z Vršovic zavítali na hřiště Příbrami, kde prohrávali již relativně brzy 0:2. Po centru Pleška se nejprve hlavou trefil Šmejkal. Druhý gól přidali domácí ve 25. minutě, kdy tentokrát po centru Huni skóroval mladý Antonín Fantiš. I přes prohru tak hráči Bohemians 1905 mají dvě kola před koncem, kdy je mezi jejich týmem a předposledním Kladnem šestibodový rozdíl, velice pravděpodobné udržení. Kladenské mužstvo navíc Bohemka přivítá hned v příštím kole doma, když jej na podzim na jeho půdě porazila 2:1.

V plzeňských Štruncových sadech bylo k vidění hned šest gólů. Vedle domácích fotbalistů se na tom podíleli i hráči Slavie, kteří prohráli 2:4. Sešívaní přitom v duelu dvakrát vedli. Zasloužil se o to dvěma brankami makedonský útočník Ivanovski. Na druhé straně to byli ale Kolář, Rezek a Střihavka, kteří dokázali skórovat a vždy vedení zvrátit na stranu Západočechů. Když se v závaru před slávistickou brankou dokázal prosadit i Horváth, byl rozdíl ve skóre dvougólový.

Ve zbylých dvou duelech porazila Olomouc hráče Liberce 2:0, Brno se s jistými sestupujícími Bohemians Praha rozešlo po bezbrankové remíze.

Program 28. kola fotbalové Gambrinus ligy
Sparta - Slovácko 4:0 (2:0)on-line
Branky: 15., 78. Wilfried, 30. Žofčák, 86. Kušnír.
Kladno - Ostrava 0:3 (0:1)on-line
Branky: 37. Lička, 56. Mičola, 83. Zeher.
Ml. Boleslav - Č. Budějovice 0:1 (0:1)on-line
Branka: 16. Volešák
Příbram - Bohemians 1905 2:0 (2:0)on-line
Branky: 8. Šmejkal, 25. Fantiš.
Brno - Bohemians Praha 0:0on-line
Plzeň - Slavia 4:2 (1:2)on-line
Branky: 22. Kolář, 50. Rezek, 59. Střihavka, 66. Horváth - 5., 35. Ivanovski.
Olomouc - Liberec 2:0 (1:0)on-line
Branky: 17. Hubník, 43. Ordoš.
Jablonec - Teplice 0:0on-line

Reklama