Hlavní obsah

Baník ví, že lepší skóre než Sparta nenahrabe. Proto věří, že pomoc přijde ze severu

OSTRAVA

V jednom mají ostravští fotbalisté před rozhodujícími partiemi v honbě za titulem jasno - pětigólové manko na Spartu se v posledních dvou zápasech smazat nedá. „Takové skóre, abychom se před Pražany dostali, prostě proti Mladé Boleslavi a Příbrami nahrabat nemůžeme. A to přesto, že všichni tvrdí, že máme lehčí los než oni,“ uvědomuje si Mario Lička, stejně jako jeho spoluhráči, že manko ve skóre Baník moc a moc limituje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Baníku Ostrava se radují z branky, kterou vstřelili do sítě Kladna. V závěrečných dvou zápasech by jich ale museli nastřílet o pět víc než Sparta, aby v případě bodové rovnosti získali titul.

Článek

Ostravské naděje se proto upínají k Liberci. K Teplicím také, to se ví, mnohem reálnější však je, že by Sparta mohla o body přijít v sobotu pod Ještědem, kde se jí v posledních letech nedaří.

Vzývají pomoc ze severu

„Věříme, že tam klopýtne. Anebo že v poslední kole na Letné překvapí Teplice, jimž jde pořád o účast v Evropské lize,“ netají Mario Lička, jak moc Baník spoléhá na pomoc severočeských týmů.

„Jenže ze všeho nejdřív musíme zvládnout naše zápasy. Vyhrát je, nikoli myslet na to, že v nich nahrabeme skóre,“ dodává.

Budou fotbalisté ostravského Baníku podobně jásat i po posledním ligovém kole?foto: Právo/Michaela Říhová

„Stihnout se sice dá všechno, ale těžko nastřílíme Mladé Boleslavi a Příbrami tolik gólů, abychom se před Spartu v případě bodové rovnosti dostali,“ souhlasí se spoluhráčem i brankář Vít Baranek, jenž se v závěru jara dostal do náramné formy a i jeho zásluhou je Baník stále ve hře o titul. „Jde to mančaftu, jde to i mně. V tom je celé tajemství mé formy,“ odmítá Baranek superlativy, jež se na něho snášejí.

I on samozřejmě myslí na titul, od něhož Baník dělí dvě výhry a pochopitelně nutnost pořádně si vylepšit skóre, jež by v případě bodové rovnosti mezi Spartou a Ostravou po třicátém kole rozhodovalo a které má nyní Baník o pět branek horší než Pražané.

<tbody><tr class="invert"><td><strong>Co rozhoduje v případě bodové rovnosti</strong> </td></tr><tr><td>1. Počet bodů ze vzájemných zápasů</td></tr><tr class="highlight"><td>2. Rozdíl skóre ze vzájemných zápasů</td></tr><tr><td>3. Větší počet vstřelených gólů ze vzájemných zápasů</td></tr><tr class="highlight"><td>4. Brankový rozdíl ze všech zápasů</td></tr><tr><td>5. Větší počet vstřelených gólů ze všech zápasů</td></tr><tr class="highlight"><td>6. Dodatečné utkání</td></tr></tbody>

Za kabaret přejí Slovácku sestup

„Proto přeji Slovácku, aby vypadlo z ligy. Za karetní kabaret, který předvedlo před zápasem na Spartě, by si to zasloužilo,“ naráží ostravský stoper Aleš Neuwirth na nedůstojné vystoupení Slovácka ve středečním 29. kole na Letné, k němuž hosté nastoupili v podstatě s rezervou a nechali si dát čtyři góly.

Miroslav Koubek, trenér Baníku Ostrava.foto: Vlastimil Vacek

„My na takové dárky spoléhat nemůžeme, všechno si musíme vydřít sami. Proto je směšné poslouchat, že máme lehčí los než Sparta. Vždyť hrajeme s Mladou Boleslaví, která tři poslední zápasy prohrála a čtvrtou porážku v řadě si nebude chtít dovolit, v posledním kole jedeme navíc do Příbrami, proti níž vůbec hrát neumíme. Ostatně, na podzim jsme s ní vypadli v osmifinále z domácího poháru,“ brání se ostravský kouč Miroslav Koubek tvrzení, že jeho Baník má cestu k primátu mnohem schůdnější než Sparta.

Nejdřív musíme vyhrát, opakuje Koubek

Nad eventualitou, že by nakonec o titulu skutečně rozhodovalo skóre a že by jeho tým mohl o ligový primát kvůli pár gólům přijít, nechce vůbec uvažovat.

„Nejdříve musíme vyhrát dva zápasy, jež nás čekají a které jsou základními stavebními kameny, abychom mohlo na titul vůbec pošilhávat,“ říká resolutně.

Zato hráčům se případný zmar v hlavách honí. „Samozřejmě že se to stát může, takový je fotbal. Zklamání by pochopitelně zavládlo velké a ani útěcha, že jsme odvedli dobrou práci, by nepomohla. Pořád však věříme, že k takovéto eventualitě nedojde,“ vzývá fotbalového Pánaboha Mario Lička.

Reklama

Související témata: