Hlavní obsah

Souboj o mistrovský titul graduje, sestup Kladna může být zpečetěn

Předposlední kolo první fotbalové ligy sice ještě nedá definitivní odpověď na to, kdo bude novým mistrem, ale mohlo by zpečetit osud Kladna, které se může stát druhým sestupujícím klubem po Bohemians Praha. Nejvyšší soutěž slibuje nebývale dramatický finiš. Všechny zápasy se hrají najednou s jednotným výkopem v sobotu v 17:30, ČT2 bude vysílat přímý přenos duelu Liberec - Sparta.

Foto: Sport.cz

Sparťan Tomáš Řepka (vlevo) a ostravský Martin Lukeš vedou své týmy do bitvy o titul.

Článek

Slovan je postrachem favoritů

Liberec dokončuje nevydařenou sezonu, poslední čtyři utkání nevyhrál a v tabulce se propadl na desáté místo. Jenže souboj se Spartou je pro Severočechy vždy motivací. „Sparta je favoritem, v lize zatím neprohrála, ale připravit jí první prohru je velké lákadlo. Uspěli jsme doma s Teplicemi i Jabloncem, tak proč ne s dalším aspirantem na titul? Pro diváky to bude zážitek,“ řekl trenér Josef Petřík.

Spartě se v poslední době pod Ještědem nedaří, naposledy zde vyhrála před šesti lety a v posledních dvou zápasech inkasovala dohromady sedm branek. „Liberec je pro nás vždy těžkým soupeřem, bez ohledu na aktuální pořadí v tabulce. V posledních sezonách se nám tam skutečně moc nedařilo, ale pokud chceme titul, tak to musíme změnit,“ uvedl trenér Jozef Chovanec. Sparta může vyrovnat vlastní rekord 32 utkání v lize za sebou bez porážky.

Liberec: Hauzr - Zeman, Kelič, Dejmek, Janů - Dočkal, Vácha, Bosančič, Papoušek - Kerič, Nezmar. Absence: Gebre Selassie (zranění), Kelič (nejistý start), Frejlach (viróza).

Sparta: Kozáčik - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Hohender - Sionko, Kucka, Žofčák, Kadlec - Wilfried. Absence: Hušek, Blažek, Střeštík, Hejda (všichni rekonvalescence), Sionko, Kucka (oba nejistý start).

Program 29. kola
Sobota 8. května: 17:30 Slovan Liberec - Sparta Praha (podzimní zápas 0:2, ČT2), Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav (1:3), Slavia Praha - FK Baumit Jablonec (1:1), FK Teplice - Sigma Olomouc (2:6), Bohemians 1905 - SK Kladno (2:1), 1. FC Slovácko - 1. FK Příbram (0:2), Dynamo České Budějovice - 1. FC Brno (3:0), Bohemians Praha - Viktoria Plzeň (2:3).

Mladá Boleslav rozdává body potřebným

Baník neprohrál osm kol a na dálku bojuje se Spartou o první místo. Oba týmy mají shodně bodů, Ostrava zaostává o pět gólů. Podle trenéra Miroslava Koubka otázka skóre nebude klíčová. „Hledíme na to, abychom vyhrávali a co bude dál, se uvidí. Teď proti nám stojí hodně těžký soupeř, před jeho kvalitní útočnou činností se musíme mít na pozoru,“ uvedl. Bazaly už slavnostní nálada neovládá - prodalo se jen kolem 5000 lístků.

Mladá Boleslav s blížícím se koncem ligy rozdala všechny body potřebným - Teplicím, Slovácku i Budějovicím a utonula v hluboké krizi. Její střelci neskórovali 286 minut. „Potřebujeme přetrhnout šňůru proher a střelecké nemohoucnosti. Proti kandidátovi na titul to ale snadné nebude,“ řekl trenér Karel Stanner. Kalinu čeká 100. ligový zápas.

Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Lička - Vydra, Varadi, Mičola. Absence: Bolf (nejistý start).

Mladá Boleslav: Šeda - Kalina, Procházka, Rolko, Hrdlička - Mendy, Sylvestre, Kúdela, M. Sedláček - Bořil, Chramosta. Absence: Kulič, Zahustel, Pecka, Miller (všichni zranění).

Viktoria chce udržet formu až do finále poháru

Bohemians Praha jsou smířeni s osudem a hráči těžko hledají motivaci. Po sedmi porážkách za sebou vybojovali Střížkovští v minulém kole bod za bezbrankovou remízu v Brně. „Chceme dohrát se ctí a věřím, že bod z Brna bude pro hráče povzbuzením,“ uvedl kouč Jaromír Jindráček.

Plzeň už do boje o pohárové pozice zasáhnout nemůže, ale před koncem soutěže ji naposledy povzbudil obrat se Slavií, kterým utnula sérii šesti zápasů bez výhry. Západočeši netají, že prioritou je pro ně blížící se finále Ondrášovka Cupu. „Neznamená to, že ligu stavíme na druhou kolej. I proto, že chceme udržet páté místo a udržet se v dobrém rozpoložení před finále,“ řekl trenér Pavel Vrba.

Bohemians Praha: Belaň - Flachbart, Lencevič, Drobný, Grznár - Dittrich, Fenyk, Dobeš, Mach - Jeslínek, Pospíšil. Absence: Demeter (4 ŽK).

Plzeň: Daněk - Ševinský, Navrátil, Bystroň, Lecjaks - Rajtoral, Kolář, Rada, Jiráček - Rezek, T. Krbeček. Absence: Limberský, Horváth, Střihavka, Bakoš (všichni nejistý start).

Hunal se těší na 350. ligový duel

České Budějovice oslavily ve středu záchranu a jejich trenér Jaroslav Šilhavý plánuje dát v zápase s Brnem šanci také hráčům širšího kádru. „To neznamená, že bereme utkání na lehkou váhu. Doma jsme v této sezoně vyhráli jen třikrát, divákům na Střeleckém ostrově hodně dlužíme,“ uvedl. Při možné absenci kapitána Horejše vyhlíží 350. ligový start Hunal.

Už sedm zápasů čekají fotbalisté Brna na vítězství. „Já věřím, že se zlepšíme a uhrajeme slušný výsledek,“ uvedl trenér Miroslav Beránek, jenž čeká od soupeře agresivní hru.

České Budějovice: Kučera - Riegel, Hunal, Žižka, Leština - Hudson, Otepka, Černák, Benát, Volešák - Meszároš. Absence: Laštovka, Ondrášek (oba zranění), Jarabica (rekonvalescence), Horejš (nejistý start).

Brno: Doležal - Jílek, Dvorník, Trousil, Husár - Borák, Dostálek, Križko, Kalabiška - Rabušic, Šural. Absence: Dřížďal, Hodek, Křeček, Došek, Polách (všichni zranění).

Sešívaní mají možnost pomstít se za pohár

Slavia je už dávno bez šancí hrát o něco jiného než o čest, zatímco Jablonci jde stále o hodně. „Ve zpackané sezoně je to náš poslední zápas před domácími diváky a chtěli bychom dohrát ligu v Edenu vítězstvím,“ řekl kouč František Cipro, který byl v Plzni hodně rozladěn z defenzivní práce mužstva. „Jablonci máme co vracet za pohárové vyřazení,“ připomněl.

Jablonec sice po remíze s Teplicemi ztratil kontakt s čelem, ale uhájil právě před severočeským rivalem bronzovou příčku. „Titul se nám sice vzdálil, ale nemáme právo být naštvaní či zklamaní. I boj o poháry si musíme užívat,“ uvedl kouč František Komňacký. O motivaci budou mít postaráno hráči, které Slavia odložila jako nepotřebné: obránci Zábojník s Jablonským, záložníci Eliáš, Jarolím a Kovařík, útočník Pekhart.

Slavia: Vaniak - Krajčík, Hošek, Trapp, Trubila - Dens, J. Černý, Koreš, M. Černý - Ivanovski, Zákostelský. Absence: Hloušek, Vomáčka, Kaufman, Naumov, Vlček (všichni zranění), Belaid (nemoc), Janda, Ragued, Hubáček (všichni nejistý start).

Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Haurdič, Loučka, Eliáš, Jarolím, Kovařík - Lafata. Absence: nikdo.

Také Teplice prahnou po odplatě

Teplice ve středu po třech výhrách ztratily remízou 0:0 v Jablonci, po níž zůstávají čtvrtí těsně za pohárovými příčkami. Před soubojem s Olomoucí je však může těšit, že brankář Slavík už čtyři zápasy drží čisté konto. Další ztrátu si nemohou dovolit, navíc Hanáky už osmkrát neporazili a rádi by odplatu za podzimní debakl 2:6, při kterém nehráli Severočeši kompletní. „Dobře víme, o co hrajeme. Ve fotbale se může stát všechno, ale musíme jít úspěchu naproti,“ uvedl trenér Jiří Plíšek.

Olomoucký trenér Zdeněk Psotka se stále nevzdává naděje, že by Sigma překročila hranici 48 bodů, které získala loni. „Ale to už nesmíme ztrácet. Teplice jsou pořád ve hře o evropské poháry, my pod takovým tlakem nebudeme a to by mohlo být malé plus,“ míní Psotka.

Teplice: Slavík - Siva, Lukáš, Matula, Rosa - Zoubele, Ljevakovič, Vachoušek, Stožický - Vondrášek, Došek. Absence: Vidlička (ČK), Verbíř, Mahmutovič (oba 4 ŽK), Elsamni (zranění), Klein (nemoc).

Olomouc: Blaha - Janotka, Škerle, Komárek, Heidenreich - Kaščák, Rossi - Petr, Ordoš, Hubník - Šultes. Absence: Murin, Machalický (oba ČR 19), Kazár (zranění), Škerle, Dreksa (oba nejistý start).

Slovácko čeká klíčový zápas o záchranu

Slovácko má před sebou další existenční zápas, vítězství nad Příbrami by ho přiblížilo záchraně. „Důležité je, že se vrátí čtyři hráči. Naším cílem bude zopakovat výkon ze druhého poločasu proti Mladé Boleslavi,“ řekl trenér Miroslav Soukup. Formánka čeká 200. zápas v soutěži.

Středočeši sice získali definitivu záchrany, ale motivace jim neschází - rádi by se posunuli do horní poloviny tabulky. „Problémy Slovácka se nás netýkají, nás zajímají naše problémy, venku jsme na jaře ještě nevyhráli,“ připomněl trenér Karol Marko.

Slovácko: Filipko - Abrahám, Kuncl, Košút, Kubáň - Fujerik, Zelenka, Kordula, Svízela - Ondřejka, Švancara. Absence: Chmelíček, Urbánek (oba zranění).

Příbram: Krbeček - Plašil, Nohýnek, Pleško, Šmejkal - Klesa, Tarczal, Borek, T. Pilík - Fantiš, Wágner. Absence: Hušbauer, Huňa, J. Štochl (všichni 4 ŽK), Müller (zranění).

Klokani se loučí s Ďolíčkem, navíc ještě nemají jistotu

Pro Bohemians 1905 se poslední zápas v Ďolíčku proti Kladnu změnil z rozlučkového na záchranářský. Klokani stále nemají jistou záchranu, dovolit si ovšem mohou i jednobrankovou porážku, neboť mají o šestnáct gólů lepší skóre než soupeř. „S tím nemůžeme počítat a kalkulovat. Hrajeme doma poslední zápas a chceme udržet ligovou příslušnost. Pořád máme situaci ve svých rukou,“ uvedl trenér Pavel Hoftych.

Kladno dobře ví, že svůj osud ve svých rukou nemá. „I pokud bychom vyhráli zbývající dva zápasy, tak Slovácku stačí čtyři body. Naděje ale umírá poslední, navíc doufáme, že Příbram obere Slovácko o body,“ řekl Stanislav Hejkal, který povede až do konce sezony tým sám. „Nemoc kolegy Procházky se bohužel ukázala být vážnější, než se původně zdálo,“ řekl kladenský asistent, který slibuje ve Vršovicích odvážný výkon. „Není na co čekat, ale bude to o to těžší, že domácí ještě bod k záchraně potřebují a navíc se loučí se svým stadionem,“ dodal kouč.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Cseh, Lukáš, Rychlík - Moravec, Cissé, Kaufman, Róth - Ibragimov, Bálek. Absence: Nikl, Hartig, Slezák, Kotyza (všichni zranění), Štohanzl (viróza).

Kladno: Pavlík - Mráz, Gross, Beneš, Procházka - Bartoš, Lička, Strnad, Novotný, Zoubek - Tatanašvili. Absence: T. Mašanský (rekonvalescence).

Reklama

Související témata: