Hlavní obsah

FOTBAL: Sparta remizovala, Ostrava také, takže i Jablonec má šanci na titul

PRAHA

Bitva o titul se odkládá! Až úplně poslední kolo rozhodne, zda ho získá Sparta, Ostrava, anebo Jablonec. Zatímco oba leadeři tabulky v předposledním dějství jen remizovali, Jablonec vyplenil pražský Eden, nad Slavií vyhrál 3:0 a dotáhl se za Spartu a Ostravu na rozdíl jediného bodu. Ortel byl naopak vynesen nad Kladnem, které sice u Botiče remizovalo, ale protože Slovácko doma porazilo Příbram, stali se Středočeši druhým sestupujícím.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Liberecký Radek Dejmek (vlevo) a Bony Wilfried ze Sparty

Článek

Spartě začátek zápasu v Liberci příliš nevyšel, neboť už v 7. min. inkasovala. Vedoucí gól dal po rohovém kopu Dočkala Vulin, zanedlouho se řitil do další velké šance Kerič, ale sudí ho zastavil pro údajný ofsajd, který ovšem ofsajdem nebyl.

„Jestliže chceme získat titul, musíme si s Libercem poradit a nepříznivou bilanci vzájemných zápasů zlomit,“ hlásal přitom sparťanský trenér Jozef Chovanec moc dobře si vědom, že cesta za primátem vede jen přes vítězství pod Ještědem.

Jeho svěřenci poslechli a už po šesti minutách zařídil vyrovnání parádní střelou Kucka. Gól Pražany pochopitelně vyburocval, takže si vynutili převahu a hlavně Sinko a Brabec mohli skóre otočit. Největší příležitost se ovšem nabídla v v66. min. Kušnírovi, který kopal hodně přísně nařízenou penaltu za ruku Vulina. Hauzr však směr střely vystihl a pokutový kop zlikvidoval. A přišel další trest - střídající Papoušek dostal parádní střelou Liberec podruhé do vedení. Jenže Sparta okamžitě vyrovnala. A opět zásluhou Kucky!

Ve druhém šlágru kola na ostravských Bazalech naopak Baníku úvod střetnutí náramně vyšel. Už v 5. min. dal totiž vedoucí gól Mičola, jenže Mladá Boleslav bojovala a přes přestávkou srovnal skóre Chramosta. Domácí pak měli několik dobvrých příležitostí, ale pozorně bránící Středočechy přelstít nedokázali. Až v 62. min. se postaral o vedení Neves gólem z penalty. Jenže v devadesáté minutě vyrovnal Táborský, takže z cesty na první příčku nebylo nic.

Do hry o titul se naopak znovu přihlásil Jablonec, jenž porazil trápící se Slavií 3:0. Ta začala výborně a už v první půlhodině měli vyloženou příležitost ke skórování Vlček a po něm Janda, ale ani jeden ji neproměnil. Naopak jablonecký Pekhart se v 26. min. nemýlil a Severočeši vedli. Šest minut před přestávkou přidal Marek Jarolím druhý gól a Jablonec měl navrch úplně. Svou nadvládu zasluhou Lafaty korunoval třetím golem. Jablonec se tak dotáhl za Spartu a Ostravu na rozdíl jediného bodu.

Dalšímu z uchazečů o účast v Evropské lize Teplicím naopak zápas nevyšel. V 31. min. inkasoval, jenže ve 43. min. uviděl červenou olomoucký Škerle a Vachoušek zařídil z penalty vyrovnání. To ale bylo vše, nač se Severočeši zmohli.

Dva sobotní zápasy rozhodly i o tom, kdo doprovodí Bohemians Praha do druhé ligy. Slovácko v existenčním duelu porazilo Příbram a a zachránilo se. Začalo lépe, hlavně Švancara hostující obranu zlobil, ale na Krbečka nevyzrál. Až minutu před přestávkou vstřelil vedoucí gól Slovácka Ondřejka. Jenže v nástupu do druhé půle Příbram vyrovnala a Slovácko se zase začalo strachovat o ligovou existenci. Jen ale chvíli, protože Zelenka se záhy postaral o druhou branku znamenající záchranu.

O naději na přežití hrálo i Kladno u vršovického Botiče v zápase proti domácím klokanům. Domácí začali velkým náporem, Kaufman a Moravec mohli otevřít skóre, ale nedali. Kladno naopak z ojedinělého rychlého výpadu nastřelilo Tatanašvilim tyč. Po změně stran přišlo Kladno o vyloučeného Zoubka, přesto i v deseti bojovalo o holý život a Beneš trefil pro změnu břevno. Gól ale dát nedokázalo, takže jen remizovalo a z ligy sestupuje.

Program 29. kola fotbalové ligy
17.30Slovan Liberec - Sparta Praha  2:2on-line
Branky: 8. Vulin, 76. Papoušek  - 14. a 78. Kucka
17.30Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav 2:2on-line
Branky: 5. Mičola, 62. Neves z penalty - 38. Chramosta, 90. Táborský
17.30Bohemians 1905 - SK Kladno 0:0on-line
ČK: 68. Zoubek (Kl.)
17.301. FC Slovácko - FK Příbram 2:1on-line
Branky: 44. Ondřejka, 55. Zelenka  - 50. Rodriguez Da Silva
17.30Slavia Praha - Baumit Jablonec  0:3on-line
Branky: 26. Pekhart, 39. M. Jarolím, 75. Lafata
17.30FK Teplice - Sigma Olomouc 1:1on-line
Branky: 44.  Vachoušek z penalty - 31. Navrátil. ČK: 43. Škerle (Ol.)
17.30Bohemians Praha - Viktoria Plzeň 2:2on-line
Branku: 63. Jeslínek, 79. Flachbart z penalty - 77. Rada, 85. Bystroň
17.30Dynamo Č. Budějovice - FC Brno 1:3on-line
Branku: 51. Sedláček - 75. a 78. Pernica, 86. Okleštěk.

Reklama