Hlavní obsah

VIDEO: Pěst ve tváři pořadatele, záchrana i sestup zároveň. Takové bylo loučení Bohemky s Ďolíčkem

PRAHA

Hořkou příchuť měly oslavy ligové záchrany pro fanoušky i fotbalisty vršovických Bohemians 1905. Klokani si bezbrankovou remízou proti Kladnu příslušnost mezi ligovou elitou sice udrželi, všichni ovšem měli v hlavách, že šlo možná o úplně poslední zápas, který se v legendárním Ďolíčku odehrál. „Protože jsme ještě hráli o udržení, koncentrovali jsme se jen na zápas, i diváci to pochopili,“ řekl kouč Bohemky Pavel Hoftych.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Maskot fotbalistů Bohemians 1905 s fanoušky klubu

Článek

Málokdy má utkání tolik významných momentů, jako mělo sobotní klání mezi Bohemians 1905 a Kladnem. Zatímco domácí slavili záchranu v nejvyšší soutěži, hosté odjížděli zdrceni tím, že příští sezónu budou hrát jen druhou ligu. Kvůli výhře Slovácka totiž Kladno po bezbrankové remíze s Klokany definitivně sestoupilo.

„Utkání se mi hodnotí těžko. Sestoupili jsme,“ řekl kladenský trenér Stanislav Hejkal. „Samozřejmě, že cítím zklamání. Nebyli jsme odvážní. Výkony v ofenzívě byly žalostné. Věděli jsme o výsledku ze Slovácka. Proto jsme během utkání dali do hřiště ty nejzkušenější hráče,“ přiznal kouč Středočechů.

Přání návratu do Ďolíčku 

To ovšem nebyla jediná významná událost, která se u Botiče odehrála. Již v týdnu bylo známo, že Klokani budou nejbližších pár let využívat stadión v Edenu pro své domácí zápasy, což nelibě nesou věrní fanoušci vršovického klubu. Celé utkání se tak odehrálo v duchu obav, že první ligu Ďolíček už nikdy nezažije.

„Pevně věřím, že se Bohemka v Ďolíčku znovu objeví,“ nechal se po utkání slyšet domácí trenér  Hoftych. „Věděli jsme, že se budeme muset plně koncentrovat na zápas, abychom si zajistili udržení. To samozřejmě pochopili i diváci, a proto větší pozornost než loučení se stadiónem věnovali povzbuzování týmu,“ poznamenal Hoftych.

Bohemka, Kladno i Slovácko nastejno

„Zápas proti Kladnu byl tak nějak symbolickým utkáním pro tuto sezónu. Řekl bych, že výsledek 0:0 je pro nás typický,“ prozradil domácí kouč, který přiznal, že závěrečné minuty utkání ho stály velké nervy. „Nemyslím si, že by Kladno mělo celkově slabší tým, než máme my. Řekl bych, že Bohemka, Slovácko, Kladno i České Budějovice jsou týmy na stejné úrovni. Jen v boji o udržení rozhodovaly maličkosti,“ dodal Hoftych.

Slezákovi přijeli až z Kroměříže

Nejen s Ďolíčkem se loučili v předposledním kole fanoušci Klokanů. Svůj poslední zápas kariéry proti Kladnu odehrál i letos čtyřicetiletý útočník domácích Dalibor Slezák.“Bylo to skvělé, když mi Antonín Panenka před startem zápasu předával dres Bohemky,“ řekl forvard Bohemky. „Slzy nebyly, uvědomuji si, že mi je čtyřicet a že už je čas. Nezlobil bych se na trenéra, kdyby mě tam za nepříznivého stavu nedal. V koutku duše jsem ale doufal, že se na hřiště podívám,“ dodal Slezák s tím, že za ním přijela celá rodina z Kroměříže

Napadení pořadatele

Ani to ovšem nebylo vše, co si vyžádalo v Ďolíčku pozornost. Ve druhém poločase neudržel nervy na uzdě kladenský David Zoubek. Ten nejprve za faul ve středu hřiště viděl žlutou kartu, nato za řečnění viděl rovnou červenou. Když navíc opouštěl trávník, udeřil podle zástupců domácího klubu jednoho z pořadatelů do tváře. „Vůbec jsem se ho nedotkl,“ hájil se Zoubek. „Pořadatele praštil, možná chtěl vyprovokovat naše fanoušky,“ myslel si naopak ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Rozebírali trávník

Ten také prozradil, že vedení klubu dalo po utkání fanouškům Bohemky volnost v tom, aby se s Ďolíčkem náležitě rozloučili. „Někdo tu přespí, fanoušci se mohou pohybovat po veškerém areálu Bohemians 1905,“ potvrdil Přibyl. „Poprosil jsem fanoušky, aby trávu z hřiště nebrali z jeho středu, ale kdyžtak ze stran, neboť se tam chystáme ještě trénovat. Všechny fandy chci ale uklidnit, žádné bagry se do Ďolíčku rozhodně nechystají,“ dodal.

Reklama

Související témata: