Hlavní obsah

Policie obvinila fotbalového fanouška z násilí proti úřední osobě

Jeden z fotbalových fanoušků, které pražští policisté zadrželi v sobotu v noci po zápasech Slavie a Bohemians 1905, čelí obvinění z násilí proti úřední osobě. O tom, zda policie obviní i dalšího fanouška, policie rozhodne až po prošetření kamerových záznamů. Počínání zbylých 15 zadržených příznivců fotbalu bude řešit magistrát v přestupkovém řízení. Informovala o tom policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policisté dohlížejí na řádění fotbalových fanoušků

Článek

Fanoušek si podle mluvčí vyslechl obvinění už v neděli. To, jestli je obviněný příznivcem vršovických Bohemians, nebo Slavie, nedokázala Zoulová upřesnit. Podle trestního zákoníku může být pachatel za tento čin potrestán až šesti lety vězení.

Asi 300 fanoušků Slavie se v sobotu večer vydalo po zápase v Edenu směrem ke stadiónu Bohemians 1905 v Ďolíčku. Protože hrozily střety obou táborů, policie zatarasila křižovatku Vršovické a Obloukové ulice a obě skupiny oddělila. Fanoušky Slavie se podařilo vytlačit. Ti se podle policie poté rozprchli a při odchodu poškodili vršovickou radnici. Poté zůstalo na místě ještě asi 200 příznivců Bohemians 1905, které policisté museli několikrát vytlačovat z Vršovické ulice.

Poničení oken a dveří radnice policie šetří zvlášť jako trestný čin poškození cizí věci. K útoku se na svém webu přihlásili radikální slávističtí fanoušci, radnice ale už v sobotu uvedla, že mezi útočníky byli zřejmě i příznivci Bohemians 1905. Starosta Prahy 10 Vladimír Lipovský vyčíslil škodu na budově zhruba na 250 000 korun, další milióny prý stála bezpečnostní opatření a úklid ulic.

Fotbalisté Bohemians 1905 v sobotu odehráli poslední zápas na svém tradičním stadiónu v Ďolíčku, příštích pět let budou nastupovat v sousedním slávistickém Edenu. Oficiálním důvodem stěhování je to, že Ďolíček nesplňuje prvoligová kritéria. S přemístěním klubu nesouhlasí fanoušci Bohemians 1905 ani Slavie.

Reklama

Související témata: