Hlavní obsah

Osud stadiónu pro prvoligový Baník stále zůstává nejasný

Město Ostrava stále nemá jasno v tom, kde vybuduje nový městský fotbalový stadión pro prvoligový Baník Ostrava. Přestože se ve středu zastupitelé setkali na neveřejném pracovním jednání, kde se výstavbou sportovního stánku rovněž zabývali, shodnout se nedokázali a politické strany budou celou věc řešit ještě ve svých klubech. ČTK to ve čtvrtek řekl náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS).

Článek

Baník v současnosti využívá stadión na Bazalech, který má však řadu nedostatků a už za dva roky nebude vyhovovat některým normám projektu ČMFS Stadióny 2012. Už nyní má klub udělenu výjimku kvůli absenci vyhřívaného trávníku.

Město má ve hře dvě varianty: novostavbu v Ostravě-Svinově nebo rekonstrukci Městského stadiónu ve Vítkovicích, který však slouží zároveň potřebám atletiky, což se nelíbí fotbalovým fanouškům. Ti navíc chtějí, aby nové působiště klubu zůstalo ve slezské části města, čemuž Svinov vyhovuje. Proti novostavbě naopak protestují někteří obyvatelé této městské části a jejího okolí.

Městští radní přitom už loni v lednu rozhodli, že se stadión bude stavět ve Svinově. Později se ale ukázalo, že politici nejsou jednotní. Hovoří se o tom, že největší neshody jsou mezi zastupiteli z ČSSD. Dodnes tak není jasné, kde stadión bude stát. Zatím není ani zcela zřejmé, zda se městští zastupitelé definitivně dohodnou už na svém květnovém zasedání. Podle informací ČTK se objevují i tlaky, aby o stadiónu rozhodlo až po komunálních volbách nové vedení města.

Zastupitelé mají k dispozici analýzy obou míst

Zastupitelé se na svém pracovním jednání mohli seznámit i se srovnávací analýzou společnosti KPMG, která se mimo jiné zabývá finančním poradenstvím. Analýza hodnotí různé kapacitní varianty stadiónu právě ve dvou zmiňovaných lokalitách. "Přepočítávala jednotlivé náklady, a to na náklad na jednu sedačku. Hodnotila i kritéria ekonomická, dopravní, lokalizační a další. Studie vyhodnotila jako pozitivní a zajímavou lokalitu Svinov s nejvýhodnějším parametrem pro kapacitu 30 000 diváků," uvedl Ženatý.

Ze studie vyplývá, že zatímco při kapacitě 30 000 návštěvníků by ve Svinově byly náklady na jednu sedačku asi 58 000, ve Vítkovicích je to téměř 87 000 korun. Celkové náklady na stadión ve Svinově jsou v analýze při třicetitisícové kapacitě vyčísleny na zhruba 1,7 miliardy korun, zatímco ve Vítkovicích je to 2,6 miliardy korun, což je zároveň v celkovém objemu vydaných peněz nejdražší ze všech šesti posuzovaných kapacitních variant.

Podle Ženatého se jednání účastnil i majitel Baníku Tomáš Petera, který znovu zopakoval, že městu nabízí pomoc při budování stadiónu. "Nabídka má dvě položky. Baník je připraven převzít provozování toho stadiónu, tedy standardní provoz, jako je energie, voda, údržba a tak dále. Nabídl také dvacetiprocentní akciový podíl ve společnosti Bazaly, což je společnost, která vlastní veškeré nemovitosti na Bazalech," uvedl Ženatý.

Dodal, že Petera však zastupitelům sdělil, že tato nabídka je platná pouze při výstavbě stadionu ve Svinově. "Naznačil velkou nechuť Baníku hrát ve Vítkovicích. Vysvětloval to především tím, že na čistě fotbalovém stadiónu by byli svým pánem," podotkl náměstek.

Reklama

Související témata: