Hlavní obsah

Šílená liga, aneb Přehled ztřeštěných mistrovských scénářů

PRAHA

Sázkaři jsou zmateni. V závěru sezóny přece v jakékoliv soutěži platí, že kdo potřebuje body, také si je uhraje. Předposlední kolo fotbalové Gambrinus ligy však obrátilo osvědčenou teorii naruby. Vedoucí Sparta i Baník jen remizovaly, do mistrovské hry se tak znovu vrátil třetí Jablonec. A kdo ví, co všechno se ještě může stát v sobotním závěrečném kole?!

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Rozčarovaný kouč Baníku Miroslav Koubek (vpravo) s asistentem Borisem Kočím poté, co jejich tým inkasoval v poslední minutě vyrovnávací gól od Mladé Boleslavi.

Článek

„Titul je v háji,“ táhlo hlavou sparťanům, když rozhodčí jejich zápas v Liberci ukončil za stavu 2:2 a oni tušili, že kolo před koncem je Baník bodově předstihne a chopí se mistrovského scénáře. „Titul je v háji,“ zoufali si Ostravští, když mladoboleslavský Táborský v poslední minutě na Bazalech také vyrovnal na konečných 2:2. „Slavný nakonec budu já,“ mnul si ruce Miroslav Pelta, šéf Jablonce, který tak po hladké výhře 3:0 na Slavii také ještě nečekaně dostal šanci titul vyhrát...

Jak jsou na tom lídři
1. Sparta (59 bodů, skóre 41:14) - Ve 30. kole hostí Teplice.
2. Ostrava (59 bodů, skóre 46:24) - Ve 30. kole hraje v Příbrami.
3. Jablonec (58 bodů, skóre 40:24) - Ve 30. kole hostí České Budějovice.
4. Teplice (55 bodů, skóre 44:24) - Ve 30. kole hrají na Spartě.
Co rozhoduje v případě bodové rovnosti
1. Počet bodů ze vzájemných zápasů. 2. Rozdíl skóre ze vzájemných zápasů. 3. Větší počet vstřelených gólů ze vzájemných zápasů. 4. Brankový rozdíl ze všech zápasů. 5. Větší počet vstřelených gólů ze všech zápasů. 6. Dodatečné utkání.

Kdyby platily nějaké jistoty, měli by si tři lídří své závěrečné zápasy pohlídat. Sparta porazit Teplice, Baník vyhrát v Příbrami a Jablonec přejet zachráněné České Budějovice. Jenže věřte tomu po zkušenostech z minulé soboty...

Pro milovníky hororů jsme připravili pět velmi ztřeštěných scénářů, podle nichž může liga skončit. Je třeba je brát s rezervou. Ale také mít na paměti, že nakonec může být opravdu všechno jinak!

Sparťan Ondřej Kušnír s hlavou v dlaních poté, co mu liberecký gólman Hauzr chytil pokutový kop.foto: ČTK/Břetislav Fiala

Patnáctou remízou za titulem

Vyhrát mistrovský titul s vyrovnanou bilancí 15 vítězství a 15 remíz? Žádný nesmysl, v české lize je to klidně možné... Pokud Sparta, Baník i Jablonec remizují, bude to realita. Letenští díky lepšímu skóre získají titul, navíc sérií 33 ligových zápasů bez prohry překonají svůj vlastní rekord z roku 1997. Konečné pořadí: 1. Sparta, 2. Ostrava, 3. Jablonec.

Kanonáda u Litavky

Nic není nemožné, co provedla Chelsea s Wiganem, to zvládneme my v Příbrami taky, řeknou si Ostravští. Jejich kanonýři budou v ráži a zatímco trápící se Sparta přemůže vzpurné Teplice pouze 1:0, Baník ohromí u Litavky výhrou 6:0. Sparta a Baník tak budou mít shodný počet bodů (62), shodnou bilanci ze vzájemných zápasů (1:1 a 1:1) a shodný rozdíl v celkovém skóre (+28). Ve prospěch Ostravy tedy rozhodne až poslední možné kritérium - větší počet vstřelených gólů (52, Letenští jen 42)... Konečné pořadí: 1. Ostrava, 2. Sparta, 3. Jablonec.

Pohár pro třetího vzadu

Trauma z minulé soboty poznamená vedoucí tandem tak silně, že Sparta i Baník znovu jen remizují. Senzačním mistrem se tak stane provinční Jablonec, pro něhož už oslavami jisté záchrany zmalátnělí Jihočeši nebudou na Střelnici vážnějším soupeřem. Nad titulem bude křepčit 3800 diváků, což je běžný jablonecký průměr... Konečné pořadí: 1. Jablonec, 2. Sparta, 3. Ostrava.

Minitabulka zachová pořadí

Je dobré vyrazit do hlediště i s tabulkou sestavenou ze vzájemných zápasů Sparty, Ostravy a Jablonce. Ta přijde ke slovu v jediném případě - Jablonec remizuje a Sparta i Baník prohrají. Pak budou mít tři týmy shodně 59 bodů. Minitabulka se shoduje se stávajícím pořadím (Sparta 6 bodů, Baník 5, Jablonec 4). Konečné pořadí: 1. Sparta, 2. Ostrava, 3. Jablonec.

Teplice nakonec třetí

Plíškův tým již na titul nedosáhne, bude však o něm na Letné spolurozhodovat. Maximem je pro Teplice třetí místo - pouze v případě, že Spartu porazí a Jablonec prohraje. Z této konstelace by titul zřejmě vytěžil Baník, v případě jeho porážky Sparta. Konečné pořadí: 1. Ostrava, 2. Sparta, 3. Teplice, 4. Jablonec.

Reklama