Hlavní obsah

Kladenský Zoubek si za incident v Ďolíčku čtyři měsíce nezahraje

PRAHA

Disciplinární komise fotbalového svazu zastavila kladenskému záložníkovi Davidu Zoubkovi činnost na čtyři měsíce za vyloučení a následné napadení domácího pořadatele v utkání 29. kola první ligy na hřišti Bohemians 1905. Trest mu začal běžet ihned po prohřešku a vyprší 9. září. Hráč navíc dostal pokutu 100 tisíc korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

David Zoubek před novináři

Článek

Komise měla na výběr ze dvou alternativ trestů - mohla Zoubkovi zastavit činnost na určitý počet zápasů nebo na časové období. Vycházela přitom z podobného prohřešku, jehož se na podzim 2007 dopustil v Teplicích sparťan Tomáš Řepka. Letenský stoper dostal za nesportovní chování druhou žlutou kartu a při odchodu do útrob stadionu strčil do kameramana České televize.

"Jsou to srovnatelné přečiny. Řepka tehdy dostal sedm zápasů. Kdyby se Zoubkův trest převedl na zápasy, jde asi o osm utkání, protože je v tom i letní přestávka," řekl ČTK mluvčí komise Jaroslav Kolář.

Zoubkův trest na čtyři měsíce tak vyrovnal dosud nejvyšší postih z loňského srpna, kdy si vysloužil za faul loktem osmizápasový distanc teplický Milan Matula. Komise mu později prominula zbývající dva duely.

Zoubek viděl v sobotním duelu v Ďolíčku v polovině druhého poločasu za protesty červenou kartu. Při odchodu ze hřiště se dostal do konfliktu s domácími diváky i s jedním z pořadatelů, kterého podle zápisu o utkání a svědectví prvního asistenta rozhodčího Roberta Kubáně a čtvrtého sudího Milana Makovičky udeřil do hlavy.

Zoubek dnes před komisí připustil rozepři s fanoušky, ale stejně jako v sobotu v rozhovoru s novináři znovu odmítl, že by pořadatele inzultoval. Osudným se mu stalo svědectví kladenského kapitána Jana Procházky, který zápis bez námitek podepsal.

"Jestli Zoubkovi někdo přitížil, tak to byl kapitán. Tím, že to podepsal, to vlastně schválil. Pro disciplinární komisi z toho tedy vyplývá, že se disciplinární přestupek stal," uvedl Kolář.

Zoubek nedostal zdaleka nejvyšší trest, jaký přicházel v úvahu. Disciplinárka mu mohla za napadení funkcionáře bez zranění zastavit činnost na dva až na osm měsíců. "Jedná se o souběh dvou přestupků. Protože se jedná o vážný přestupek, navíc s přitěžujícími okolnostmi v podobě vyloučení, udělila komise trest vyšší, než je spodní hranice," řekl Kolář.

Komise vynesla i další verdikty. Viktoria Plzeň dostala za opakované použití pyrotechniky fanoušky při duelu se Slavií pokutu 30 tisíc korun. Poloviční částku zaplatí Baník Ostrava kvůli vhození skleněné lahve do prostoru hřiště při rizikovém utkání s pražskou Spartou.

Kvůli použití zakázané pyrotechniky fanoušky zahájila komise řízení se Slavií a Bohemians 1905. Disciplinárka také prošetří faul loktem, kterého se v minulém kole v souboji se sparťanem Ondřejem Kušnírem údajně dopustil liberecký Jiří Liška. Komise si vyžádala stanovisko komise rozhodčích a také zprávu letenského klubu o zdravotním stavu Kušníra.

V souvislosti se zahájeným disciplinárním řízením ve věci auditu ČMFS a STES oslovila komise bývalé statutární zástupce svazu. Někdejšího předsedu Pavla Mokrého, místopředsedy Vlastimila Košťála, Jiřího Kubíčka a Jaroslava Vacka, a generálního sekretáře Rudolfa Řepku vyzvala, aby se vyjádřili k výsledkům auditu, který jim bude zaslán.

Současní představitelé svazu v březnu uvedli, že forenzní audit dokázal, že při hospodaření minulého vedení ČMFS došlo v letech 2006 až 2009 k finančním ztrátám. Ušlé prostředky chce svaz vymáhat a pokud by byla zjištěna trestní odpovědnost, budou padat i trestní oznámení. Podle předsedy svazu Ivana Haška jdou škody řádově do milionů korun.

Za vyloučení v 29. ligovém kole má na jedno utkání zastavenou činnost olomoucký Aleš Škerle. Stejný trest si za čtvrtou žlutou kartu odpykají Pavel Grznár ze střížkovských Bohemians Praha, Michael Žižka z Českých Budějovic, slávista Milan Černý, Miloš Bosančič z Liberce a mladoboleslavští Tomáš Janíček a Ivo Táborský.

Ve druhé lize budou kvůli vyloučení jeden zápas odpočívat Gabriel Da Silva z Jihlavy a sokolovský Petr Knakal. Za osm žlutých karet si dvě utkání nezahraje Vladimír Čáp z Opavy. Poloviční trest čeká Jakuba Brabce ze Žižkova, Tomáše Jursu z Karviné a Václava Pilaře z Hradce Králové.

Reklama

Související témata: