Hlavní obsah

Řepka vystřelil titul Spartě, Jablonec vyšplhal na druhé místo před Baník

PRAHA

Mistrovská tajenka Gambrinus ligy je rozluštěna! Na nejvyšší příčku se po třech letech vrátili fotbalisté pražské Sparty, kteří si gólem kapitána Tomáše Řepky pojistili 35. titul v klubové historii sobotním vítězstvím nad Teplicemi. Druhé místo patří Jablonci, který přehrál 2:0 České Budějovice a přeskočil ostravský Baník, jenž v ligovém epilogu pouze remizoval 1:1 v Příbrami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Řepka v objetí spoluhráčů po vstřeleném gólu.

Článek

V napínavém závěru ligy bylo vše otevřené a mistrovské sny se zdály hráčům Sparty, Baníku i Jablonce. V nejlepší výchozí pozici byla s 59 body Sparta, Baník byl o skóre druhý a Jablonec zaostával o bod.

Úvodních pětačtyřicet minut na třech ostře sledovaných stadiónech výraznou změnu situace nepřineslo. K titulu měla stále nejblíž Sparta, přestože s Teplicemi hrála bez branek. Stejné skóre bylo i v Jablonci. Baník proti tomu zaspal úvod duelu v Příbrami a od 7. minuty prohrával po Pilíkově trefě, ve 28. minutě ale zařídil vyrovnání Varadi. Kaňkou na zápasu v Příbrami bylo řádění ostravských fanoušků, kteří se pustili do demolování svého sektoru a sudí Hrubeš musel utkání dvakrát přerušovat.

Vytrhané sedačky rozbíjely hlavy příbramským fandům foto: Právo/Michaela Říhová

Hned v úvodu druhé půle Sparta hodila všem rivalům v mistrovském dostihu rukavici. Po rohovém kopu si na míč naskočil Řepka a teplický gólman Slavík si sice na míč sáhl, mimo brankový prostor jej ale vytlačit nedokázal. Dalšího gólu se domácí nedočkali, i přesto, že Tepličtí byli zcela odevzdaným soupeřem, o čemž svědčí i poměr střel 25:0 ve prospěch Sparty. I hubený náskok ale Letenským stačil k pojištění titulu a kapitán Řepka mohl chvíli po skončení utkání převzít z rukou šéfa Českomoravského fotbalového svazu Ivana Haška mistrovský pohár.

Záhy po začátku druhé půle se měnilo skóre i v Jablonci, který se dostal do vedení díky Drskovi a vykročil za druhou příčku, která zajišťuje start v Evropské lize. Povinné vítězství domácích korunoval z penalty Lafata a Jablonec tak v konečném účtování přeskočil Baník, který v Příbrami vyrovnaný stav zlomit nedokázal.

Slavia na závěr porazila Boleslav

Na čtvrtém místě tabulky skončily Teplice, pátou příčku obsadila Plzeň, která v posledním utkání sezóny remizovala se Slováckem 2:2. Západočeši tak uhájili své postavení o pouhý bod před Olomoucí, jež rozstřílela i díky dvěma trefám letošního krále střelců Ordoše sestupující Střížkov 3:0.

Vítězství se na závěr zpackané sezóny dočkali neúspěšní obhájci titulu ze Slavie, kteří v přímém souboji o sedmou příčku vyhráli gólem Jaroslava Černého na hřišti Mladé Boleslavi.

Fotbalisté Liberce otočili vývoj utkání na půdě druhého sestupujícího Kladna a na závěr ligového ročníku potvrdili vítězstvím 2:1 devátou příčku. Osmou výhru v sezóně si připsali hráči Bohemians 1905, kteří si odvezli výhru 2:1 z Brna.

Gambrinus liga - 30. kolo
Sparta - Teplice 1:0on-line
Branka: 47. Řepka.
Příbram - Ostrava 1:1on-line
Branky: 7. Pilík - 28. Varadi.
Jablonec - České Budějovice 2:0on-line
Branky: 48. Drsek, 65. Lafata z pen.
Olomouc - Střížkov 3:0on-line
Branky: 15. Ordoš, 40. Navrátil, 79. Ordoš.
Kladno - Liberec 1:2on-line
Branky: 55. Gross - 56. Dočkal, 81. Kerič.
Plzeň - Slovácko 2:2on-line
Branky: 20. Střihavka, 54. Kolář - 71. Švancara, 86. Švancara.
Brno - Bohemians 1905 1:2on-line
Branky: 49. Dostálek - 11. Hartig, 18. Bálek.
Mladá Boleslav - Slavia 0:1on-line
Branka: 51. J. Černý.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články