Hlavní obsah

VIDEO: Teď abychom neudělali v Evropě ostudu, nabádá kouč vicemistra Jablonce Komňacký

JABLONEC

Jedno z největších překvapení proběhlé fotbalové ligy má jméno Jablonec. Málokdo věřil, že severočeský celek dosáhne v nabité konkurenci ligových týmů historického úspěchu a zakončí sezónu na druhém místě. Svěřenci kouče Františka Komňackého k tomu mají před sebou ještě úterní finále domácího poháru proti Plzni. „Je třeba už koukat dopředu, abychom v té Evropě neudělali ostudu,“ řekl Komňacký poté, co jeho tým porazil České Budějovice 2:0 a zajistil si konečnou druhou příčku.

Článek

Jablonec, stejně jako Sparta a Baník, sahal v závěrečném kole po mistrovském titulu. Nebýt těsné výhry letenského mužstva nad Teplicemi v poměru 1:0, byli by to právě Severočeši, kdo by v lize skončil na stupínku nejvyšším. K tomu totiž Jablonečtí potřebovali porazit České Budějovice. A to se jim v sobotním podvečeru podařilo po gólech zkušeného Drska a Lafaty.

„Říká se, že poslední krok bývá nejtěžší. Dnes jsme to pocítili na vlastní kůži,“ přiznal trenér domácích Komňacký. „Nedařilo se nám dohrávat akce. Vytvořili jsme si málo střeleckých příležitostí a soupeři jsme dovolili, aby nás svou taktikou na brejky strašil. Naše hráče jsme se proto snažili povzbudit. Nezdálo se nám, že by dávali do utkání potřebnou vůli,“ poznamenal úspěšný kouč Severočechů, jemuž přišla vhod remíza 1:1, kterou v Příbrami uhrála Ostrava, a která tak pro Jablonec znamenala konečnou druhou příčku.

Koncepční práce přinesla ovoce 

I když pro Jablonec sezóna ještě nekončí, neboť v úterý hraje na Letné finále Ondrášovka Cupu proti Plzni, využil Komňacký příležitost zrekapitulovat své působení v jabloneckém klubu. „Po prvním roce, kdy jsme mužstvo v lize zachraňovali, jsme šli následně koncepční cestou. Loni jsme se chtěli stabilizovat ve středu tabulky a vytvořit si odrazový můstek do této třetí sezóny, v níž jsme už chtěli pošilhávat i po třetím místu, které by nám zajistilo účast v evropských pohárech,“ přiznal domácí ternér.

„Můžeme být spokojeni. Nahráli jsme jednašedesát bodů, předváděli jsme solidní fotbal. V průběhu sezóny náš cíl již dosahoval konkrétních obrysů. Nedumali jsme o Lize mistrů ani o titulu. Jablonec na takové měření sil zatím připravený není,“ podíval se pravdě do očí Komňacký. „Druhé místo je v historii klubu to nejlepší, čeho se tady kdy dosáhlo. Jsem rád, že jsem byl u toho, když jsme přepisovaly místní dějiny,“ řekl jablonecký kouč s tím, že po dobytí druhé příčky chce uspět i v domácím poháru. „ Sezóna by byla se ziskem poháru ještě úspěšnější,“ dodal.

Komňacký v Jablonci pokračuje

„Je tady spokojenost, ale musíme koukat i dál. Máme povinnost se připravit na Evropu co nejlépe. Přivést dva hráče, kteří by nám pomohli mužstvo posílit tak, abychom v Evropě neudělali ostudu. Je to úspěch, ale i výzva,“ zopakoval stratég Severočechů. „Jsem domluvený s prezidentem klubu panem Peltou na pokračování v Jablonci i v příští sezóně, i když přiznávám, že je mi tady na severu celkem zima. Proto se vždy těším domu na jih Moravy,“ poznamenal Komňacký. „Důvěru, kterou jsem tu dostal, bych rád splatil. Budu tady tedy pokračovat i příští rok,“ dodal.

Komňacký tak na dálku odsunul na třetí pozici ostravský Baník, s nímž v roce 2004 slavil mistrovský titul. „V Baníku jsem strávil nádhernou sezónu, na kterou nezapomenu. Mám ten kraj i lidi v srdci. Přál jsem mu, ale dnes kopu za Jablonec. Takový je život fotbalového kouče. Za rok můžu hrát naopak opět proti Jablonci,“ dodal na závěr.

Reklama

Související témata: