Hlavní obsah

Podle komise rozhodčích Řehoř ve Zlíně chyboval

PRAHA

Nejrazantnější zásah za dobu své vlády učinila komise rozhodčích pro nejvyšší domácí fotbalové soutěže. Po třetině podzimní části sezóny z listiny hlavních sudích vyškrtla hned čtyři arbitry. Podle komise chybovali vesměs ve druhé lize.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Sudí Řehoř nesprávným rozhodnutím poškodil v 10. kole fotbalisty Brna.

Článek

Přes občasné křiklavé úlety, naposledy Řehořovo málo vídané přehodnocování situace v závěru utkání Zlín-Brno, je však podle předsedy komise rozhodčích Milana Brabce patrné zlepšení výkonů sudích.

Dva mají šanci jako asistenti

Proč sáhla komise ke změnám? "Nerozhodla jedna chyba, ale dlouhodobá výkonnost. Na listině nepotřebujeme rozhodčí, pro které je stropem druhá liga," vysvětloval Brabec na pravidlené schůzce s novináři důvody změn.

Kumstát a Marada byli přeřazeni mezi asistenty a Polák s Bejlkem do nižších soutěží. "Každý se sice může mýlit, jako třeba Sparta, když kdysi pustila Kollera, ale šanci na růst jsme u nich neviděli. Dva z nich se ale třeba najdou ve funkci asistenta jako před nimi Filípek, Holub či Kordula," pokračoval Brabec.

Většina zápasů v pořádku

Je to vše nebo se po podzimu bude ve změnách pokračovat? "Soudíme, že další rozhodčí na listině mají na to, aby první ligu zvládali. Do budoucna nechceme, aby nejvyšší soutěž ležela na bedrech 10 či 12 rozhodčích, jako je to teď," reagoval předseda.

Mezi 6. až 10. kolem se podle něj většina zápasů sudím vydařila. "Došlo ke zlepšení oproti počátku soutěže, ale ve dvou případech i k výrazným chybám," narážel Brabec na Řehořovo nařízení a pak nesprávné odvolání pokutového kopu v závěru střetnutí Zlín-Brno proti domácím. Hosté přišli o možnost vyrovnat.

Nereagoval na chování hráčů

"Kdyby třeba nestandardně změnou verdiktu dospěl ke správnému rozhodnutí, tak to lze brát. Takhle ne. Navíc nereagoval na nepřípustné chování zlínských hráčů na ploše," říkal Brabec a podivil se klamným vyjádřením domácích fotbalistů po utkání.

Potvrdil, že se Řehoře bude týkat opatření komise ohledně dalších delegací tak jako před ním Michala Beneše. Ten v duelu 7. kola Plzeň-Brno nenařídil proti hostům zcela zřejmou penaltu a ovlivnil tak konečný výsledek 1:1. Beneš stál ve dvou prvoligových zápasech, pak byl obsazen jen na duel druhé ligy. Teď rovněž nebude pískat, protože byl s asistentem Amlerem vyslán do Kataru na žádost tamní asociace řídit tamní soutěž.

Tresty zůstanou tajné

Opatření vůči sudím komise nadále hodlá tajit. Další prvek, hodnotící známky rozhodčích od delegátů, musela pod tlakem rozhodnutí výkonného výboru svazu ponechat veřejně přístupný. Ač některá dřívější vyjádření Brabce nazančovala, že utajování známek považuje za důležité s tím, že to chrání rozhodčí, dal včera najevo, že to nepovažuje za klíčovou záležitost.

"Zveřejňování bylo před šesti lety zavedeno jako ryze populistický krok, není to ale otázka života a smrti," tvrdil. Zároveň se vyjádřil, že při blížícím se auditu Evropské fotbalové unie, jejíž zástupci tu budou zkoumat postavení komise rozhodčích, to může být předmětem kritiky. "Na Slovensku tomu tak před časem bylo, zůstali jsme snad jediní na světě, kteří to zveřejňují," dodal Brabec.

Reklama