Hlavní obsah

Ostravu zasáhla fotbalová euforie

PRAHA

Baník Ostrava je suverénně největším šokem fotbalového podzimu. Po deseti kolech, tedy třetině soutěže, jako jediný ještě neprohrál a vede ligu s náskokem pěti bodů před svými pronásledovateli. Otázka zní, jak se svou pozicí naloží?

Foto: FC Baník Ostrava

Hráči ostravského Baníku děkují fanouškům po vítězném utkání se Zlínem.

Článek

Před začátkem sezóny experti předvídali, že letošní ročník bude tak jako obvykle soubojem Sparty a Slavie, přičemž mnohem víc nadějí dávali tradičně mužstvu z Letné. To byl již každoroční předstartovní evergreen.

Jenže náhle se zjevil na severu Moravy nečekaný sok. Silný, sebevědomý, cílevědomý. A drze chce po dvaadvaceti letech titul. Baník, který se v minulých letech marně dobýval do evropských pohárů, nevyhrával na cizích stadiónech, vede ligu před Spartou a Teplicemi! Pak jsou v řadě další s malými odstupy.

Ostrava stále prožívá euforii, na domácí zápasy chodí na naše poměry nevídané počty diváků a stovky fandů jezdí se svým "Baníčkem" i na hřiště soupeřů. Neváhají se trmácet přes celou republiku, jen aby viděli, co klub předvede v dalším kole. Snad jen teď naposledy při remíze 1:1 v Jablonci je tým zklamal.

"Vypadali jsme jak bez krve. Nelíbilo se mi to," postěžoval si trenér František Komňacký. Jinak však jeho tým šlape, hraje nejhezčí fotbal.

Bolf je v obraně těžko překonatelný, Pospěch si pomalu říká o reprezentační dres, Heinz střílí góly a dobře si vedou i další borci se zahraničními zkušenostmi - Látal, Čížek, Slončík.

Experti: Náskok ještě nic neznamená

"Baník je pro mne svou hrou příjemným překvapením," říká slavná osobnost fotbalové minulosti Josef Masopust. A další internacionál, Antonín Panenka, dodává: "Navíc mají vskutku vynikající diváky."

Oba se však shodují, že jejich náskok umožnila i kolísavá forma Sparty a Slavie v úvodu podzimu a že pětibodový náskok ještě nic neznamená. "Sparta chytá dech a bude určitě šlapat Baníku na paty," předpovídá Masopust. V letenském týmu hraje úžasně Karel Poborský. Se Slavií je to horší. Odchody Vachouška a Skácela jsou přece jen znát, červenobílí se často trápí. Ale poslední dva ligové zápasy s Brnem a Teplicemi je mohou zocelit.

Brno a Liberec ztrácejí svůj lesk

Na místech, z nichž lze zaútočit na evropské poháry, se pohybují i Teplice a další příjemné překvapení podzimu - Sigma Olomouc. Hanáci, kteří loni bojovali o záchranu, předvádějí pěkný fotbal a jsou čtvrtí.

"Trenér nás učí hrát jednoduše, víc si teď věříme, s jeho příchodem se změnilo klima v kabině," chválili Olomoučtí fotbalisté po utkání v Liberci kouče Petra Uličného, který v zimě převzal mužstvo v nezáviděníhodném postavení.

Brno, těžící především ze hry útočné dvojice Pacanda, Libor Došek, po dobrém začátku ztrácí lesk, přestalo vítězit. Překvapivě čím dál méně se daří také Liberci, přestože jeho hráči nejednou dokázali, že jsou schopni hrát velký fotbal.

Blšany jen do počtu

Jediným mužstvem bez vítězství jsou poslední a zoufalé Blšany, zdají se být jen do počtu. Žádný div, z mužstva odešla řada opor (Jiří Němec, Velkoborský, Josef Němec a další), navíc musí hrát ,domácí" zápasy v Příbrami... Teď se čeká, zda něco zmůže nový trenér Michal Bílek.

Na druhém sestupovém místě zatím figuruje Žižkov a to je druhé největší překvapení podzimu. Mužstvo, které v minulých dvou ročnících skončilo třetí, najednou začalo ztrácet body. Odnesl to trenér. Ale ani změna na trenérské lavici zatím velké zlepšení nepřináší. "Pokles výkonosti může potkat každé mužstvo. Ale výměna trenéra někdy situaci nevyřeší," komentoval to Masopust.

Trenéry dosud měnili ve Starém městě (po 4. kole), na Žižkově (po 6. kole) a v pondělí v Blšanech.

Reklama

Související témata: